Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opet Švicarci

Stranci su kao crne ovce, šutnimo ih iz Švicarske!

švicarska
29.11.2010.
u 22:00

Alternativni, nešto malo blaži prijedlog vlade i parlamenta u svojoj osnovi nije ništa bolji od prijedloga SVP-a da se osuđenici automatski deportiraju nakon odsluženja kazne – kaže za Večernji list Jasmina Čaušević

Snježno–bijela ovca stražnjim nogama šutira crnu ovcu sa švicarske zastave. Tim je plakatom obilježen nedjeljni referendum u Švicarskoj, koja će od sada automatski deportirati sve strance osuđene za kriminalna djela, od utaje poreza i zlouporabe socijalne pomoći do silovanja ili ubojstava.

Inicijativa Crna ovca

Nakon prošlogodišnje uspješne kampanje kojom je na referendumu izborila zabranu izgradnje minareta u zemlji, ultradesničarska Švicarska narodna partija (SVP) pokrenula je inicijativu “Crna ovca” kojom se tražilo izjašnjavanje Švicaraca o prijedlogu izgona stranaca koji se ogriješe o zakon. Istodobno, švicarska je vlada ponudila nešto blaže rješenje kojim se eventualna deportacija stranaca osuđenih za kriminalna djela razmatra u svakome pojedinom slučaju. Šef Federalnog ureda za migracije Alard du Bois Reymond prošlog je tjedna ustvrdio da bi Švicarska mogla steći reputaciju ksenofobne države ako Švicarci prihvate SVP-ov prijedlog o automatskom progonu, no desničari su to žestoko odbacili.

– Zakon koji predlažemo ne krši slobodu kretanja radnika jer iz zemlje planiramo izbaciti kriminalce, a ne poštene ljude – kaže Yves Nidegger, zastupnik SVP-a u švicarskom parlamentu. Istodobno, glavna tajnica stranke Silvia Baer tvrdi da o ksenofobnoj reputaciji nema ni govora, što jamči i lanjski primjer.

– Svi su nas upozoravali o posljedicama izglasavanja zabrane izgradnje minareta. I što se dogodilo? Ništa!

Alternative nije ni bilo

Ova je retorika očito “upalila” među Švicarcima koji su na nedjeljnom referendumu s većinom od 53 posto izglasovali prijedlog SVP-a. Stranci u Švicarskoj nedjeljno su glasovanje vidjeli kao veliku nepravdu jer su biračima ponuđena dva podjednako diskriminacijska rješenja.

– Alternativni, nešto malo blaži prijedlog vlade i parlamenta u svojoj osnovi nije ništa bolji od prijedloga SVP-a da se osuđenici automatski deportiraju nakon odsluženja kazne – kaže za Večernji list Jasmina Čaušević, jedna od voditeljica švicarskog Foruma za integraciju migranata, inače rođena Zagrepčanka koja već dvadesetak godina živi u Bernu.

– Inicijativa sada ulazi u švicarski ustav i tu više nema pomoći – kaže Čaušević. Oduševljenje ultradesničara brzo se prelilo i preko granice, u Austriju. Čelnik austrijske Slobodarske stranke (FPÖ), ultradesničar Heinz Christian Strache s oduševljenjem je rekao da su Švicarci još jednom pokazali “kako se to radi”.

– Već u proljeće i mi planiramo referendum o izgonu osuđenih stranaca – najavio je pak glavni tajnik te stranke Harald Vilimsky. Na upit nije li to u suprotnosti s odredbama međunarodnog prava, Vilimsky je rekao:

– Ako se ne smije donijeti odluka da teški kriminalci moraju iz zemlje, tada sumnjam u to međunarodno pravo – ustvrdio je.

Ključne riječi

Komentara 72

OB
-obrisani-
23:45 29.11.2010.

. Naprid desnicari... sada tribate vaspitati mlade, tako da sto vise u kriminal zaglave.....i ne prljaju vasu lopovsku rasu.

UK
Ugo Kajvez
22:03 29.11.2010.

Multikulturalizam NE šljaka .............. niti u bilo kakvoj prirodnoj zajednici bila ona ljudska ili životinjska .......... to je tako u prirodi, ... i ako se ide protiv prirode .. shit happens ........ svidja vam se to ili ne ............

DO
doktorica
22:43 29.11.2010.

I mi bi od njih trebali učiti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije