Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Karlovački Adriadiesel

Štrajkaši vlasnicima dali rok do petka, a zatim odlaze u Zagreb

strajk2
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
19.03.2014.
u 11:25

Uljanik je i službeno spreman dogovoriti detalje oko zajma Karlovačke banke, kojim bi se prevladale poteškoće

Prosvjednim skupom ispred uprave tvrtke nastavljen je štrajk u karlovačkom Adriadieselu. Okupilo se sedamdesetak radnika, a naglašeno je kako štrajk podupire više od 130 zaposlenika. To znači da njih 70-tak, od ukupno 209, i dalje radi.

Dio uprave radi

–Cijela proizvodnja je u štrajku, a u upravi dio ljudi radi, iako su oni suodgovorni što danas imamo premalo posla – rečeno je na skupu.

Ipak najviše kritika upućeno je vlasnicima, prije svega državi, a zatim i Jadranskim ulaganjima Danka Končara i brodogradilištu Uljanik.

–Vlasnici su potpuno nezainteresirani za sudbinu tvrtke. Oni su glavni krivci za sadašnju situaciju i štrajk. Nije razlog u njihovim postupcima poslijednjih dana, nego u tri ili četiri godine kad su poslovanje prepustili stihiji – rekao je Dragutin Vuljanić, regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske.

Unatoč teškoj situaciji radnici nastavljaju štrajk

.–Ukoliko se do petka naši zahtjevi pozitivno rješe, a tu prije svega mislim na isplatu plaća i naknada za prijevoz, u ponedjeljak odlazimo pred Ministarstvo gospodarstva – najavio  je Vedran Dragičević predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske.

Dragićević naglašava da iako 122 dana nisu primili plaću i nalaze se već 11 dana u štrajku, radnici neće pokleknuti. Zahvalio je Karlovačkoj banci koja je prepoznala potencijal tvrtke i ponudila zajam kojim bi se isplatile plaće i osiguralo financiranje poslova.

Traže isplatne liste

Vlatko Benković predsjednik Radničkog vijeća i član nadzornog odbora rekao je kako od početka štrajka nitko od vlasnika nije radnicima uputio nikakvu službenu informaciju o budućnosti tvrtke, niti im se obratio.

Prosvjedovalo se i protiv najave direktora Vladimira Hristova da vrijeme provedeno u štrajku neće biti plaćeno. Neki zaposlenici ukazivali su da još uvijek nisu dobili isplatne liste koje bi im omogućile ovršnu naplatu potraživanja.

Ipak većina njih nada se da će uz pomoć zajma Kabe prebroditi poteškoće i dočekati nove poslove. Optimistična je i posljednja informacija D. Vuljanića kako je Uljanik i službeno prihvatio suradnju s Karlovačkom bankom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije