Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRITISAK NA VLAST

Sindikate naljutilo curenje informacija: Štrajk u školama u ponedjeljak u ovih pet županija

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/10
Autori: Ivica Beti, Hina, Večernji.hr / Screenshot, Romana Kovačević
11.10.2019.
u 14:58

Tokom dana počeli su curiti podaci o županijama čije će škole štrajkati u pojedine dane sljedećeg tjedna, što je naljutilo sindikalne vođe. Zbog toga su odlučili promijeniti unaprijed isplanirani raspored i objavljivati dan za danom gdje se sutradan štrajka.

U ponedjeljak će u štrajku biti škole u pet kontinentalnih županija, doznajemo. Bit će to Zagrebačka županija ( što znači zagrebački prsten, ali ne i Grad Zagreb koji je zasebna županija), Krapinsko-zagorska, Virovitičko-podravska, Bjelovarsko-bilogorska i Koprivničko-križevačka županija. 

Inače, tokom dana počeli su curiti podaci o županijama čije će škole štrajkati u pojedine dane sljedećeg tjedna, što je naljutilo sindikalne vođe. Zbog toga su odlučili promijeniti unaprijed isplanirani raspored i objavljivati dan za danom gdje se sutradan štrajka. 

Sanja Šprem iz Sindikata učitelja ističe da su iz dana u dan štrajkaši izloženi sve većim pritiscima, no kolapsa nema. "Pokrenuli smo lavinu borbe za dostojanstven rad u Hrvatskoj", poručila je Šprem.

U četvrtak je, po sindikalnim podacima, u štrajku sudjelovalo 85,37 posto zaposlenih u osnovnim školama, a u srednjim školama 84,94 posto. 

Današnji odaziv u osnovnim školama u Varaždinskoj županiji je 83,51 posto, Splitsko-dalmatinskoj 99 posto, Dubrovačko-neretvanskoj 79 posto i Međimurskoj županiji 97,12 posto.U ponedjeljak će biti poznat i plan štrajka za idući tjedan.

Šprem je kazala kako ju je ugodno iznenadio odaziv učitelja koji nisu dio sindikata, te kako su učitelji pokazali kako se žele boriti za obrazovanje i znanje. 

- Mi čekamo da Vlada pozove na razgovor. Ono što će se dogoditi u ponedjeljak... u štrajku će biti pet županija. Mi smo malo promijenili plan da proces završimo u petak. U ponedjeljak će biti u potpunosti obuhvaćen sjever Hrvatske. Očekujemo da će štrajk u ponedjeljak biti još veći i jači - kazao je Branimir Mihalinec koji je naveo da je Vlada ta koja treba riješiti konflikt. 

Foto: Ilustracija/Marko Prpic/PIXSELL

- Nije ovaj problem stvorila samo ova Vlada, već  i SDP-ova vlada kad je išla mijenjati koeficijente. Nek sve greške koje je SDP napravio, nek ih HDZ i Plenković onda isprave - naveo je Mihalinec. 

Čelnik srednjoškolskog sindikata Branimir Mihalinec posebno se osvrnuo na jučerašnje priopćenje Vlade o ulaganjima u obrazovanje. Vlada je, kaže, ulagala ogroman novac u zgrade, zidove, opremu i žice, no u ljude nije ulagala ništa.

S obzirom da je sustav obrazovanja najveći, u taj dio posljedično je uloženo najviše. "Dakle, ako je Vlada povećala osnovice za plaće za državne i javne službe, u masi plaća za obrazovanje to je najviše jer se odnosi na 90.000 ljudi, uključujući visoko obrazovanje. No, osim povećanja koeficijenta složenosti poslova u lipnju za edukacijsko-rehabilitacijske stručnjake u posebnim ustanovama za djecu s teškoćama, u ljude u obrazovanju nije uloženo financijski ništa ", istaknuo je Mihalinec. 

- Ovaj štrajk će trajati i trajati dok se problem ne riješi. Naša najava štrajka je bila pravno provjerena. Nije bilo rasprave s predstavnicima Vlade o tome. Jedini problem koji smo imali jučer je bila ravnateljica u Bjelovarsko-bilogorske županije koja je pokušala utjecati, ali jučer su svi zaposlenici imali pravo na štrajk i oni su ga iskoristili. - kazala je Sanja Šprem.

- Ovo je pravno nasilje ako zabrane štrajk. A sve ide prema tome. Možda će ovo biti lijep uvod premijeru za predsjedavanje Europskom unijom za objašnjavanje...- ispričao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec i dodao: - Znamo pouzdano da ministar financija može provesti naše zahtjeve bez potresa u proračunu, samo treba sjesti i pričati. Štrajkaški odbor može u bilo kojem trenutku promijeniti dan i prijeći u frontalni štrajk.

Linearno povećanje plaća zadržalo bi sadašnji nerazmjer 

Objasnio je i zašto su sindikatima važni koeficijenti - oni ne pristaju na linearno povećanje plaća jer bi to značilo da se ponovno svi koeficijenti mijenjaju za isti postotak, te bi se zadržao sadašnji nerazmjer. 

Foto: Ilustracija/Marko Prpic/PIXSELL

"Želimo da se riješe koeficijenti složenosti poslova kako bi taj nerazmjer koji postoji unutar sustava bio riješen. Naime, neka radna mjesta imaju viši koeficijent složenosti poslova od učitelja i nastavnika s visokom stručnom spremom. Cilj nam je da svi zaposleni koji rade s djecom u odgojno-obrazovnom procesu imaju jednak koeficijent složenosti poslova", rekao je Mihalinac koji očekuje poziv iz Vlade na razgovore radi razrješenja konflikta.

Upitan za čelnika sindikata Preporod Željka Stipića i njegove podatke o štrajku Mihalinec je rekao kako "sve ono što se čuje od Stipića je isto kao da se čuje od Vlade". "Ne znam tko tu koga brifira, ali cijelo vrijeme imaju jednaku retoriku", dodao je.

Štrajk u školama

Danas se održao štrajk u osnovnim i srednjim školama u četiri županije: Splitsko-dalmatinskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Međimurskoj te Varaždinskoj. 

- U te četiri županije, zajedno će štrajkati sve osnovne i srednje škole. Svaki dan u podne najavit ćemo u kojim županijama će se nastaviti štrajk", kazao je jučer na konferenciji za mediji Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama. 

Sindikati su objavili jučer kako je u štrajku sudjelovalo u osnovnim školama štrajka 89, a u srednjim 85 posto zaposlenih, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja navelo je kako je štrajkalo 68 posto zaposlenih u osnovnim i 65 posto zaposlenih u srednjim školama. 

U I. OŠ Čakovec ni jedno dijete nije došlo na nastavu

Učitelji l. OŠ Čakovec i današnji dan su proveli u štrajku. Međimurska županija je, naime, jedna od četiri u kojima se danas održava tzv. cirkularni štrajk. Odaziv je na području cijele te županije preko 90 posto, najviše u povijesti.

- Od ukupno 86 naša djelatnika 66 djelatnika je u štrajku,  a četiri djelatnika su na bolovanju. Radi 16 djelatnika, od kojih osam učitelja. Danas ni jedno dijete nije došlo na nastavu te su roditelji na taj način pokazali da podržavaju štrajk učitelja - kaže Siniša Stričak, ravnatelj l. OŠ Čakovec. 

U Varaždinskoj županiji danas štrajka više nastavnika nego jučer, a odaziv je oko 88 posto.


 

Komentara 69

MA
maximinimax
12:59 11.10.2019.

Što bi bilo da svi oni koji žive na minimalcu ne puste djecu u školu? Oni nemaju pravo na štrajk.

Avatar navijač
navijač
12:48 11.10.2019.

Padaju na ljevičarske laži.

IM
Imota
12:36 11.10.2019.

Nakon ovakvih rezultata na državnoj maturi red bi bio da se poreznim obveznicama ispričaju i Mole za oprost bezvezno utrošenih naših novaca u njihove place protekloj godini a kamoli da traže dodatne povišice

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije