Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Strahujemo od najgoreg - da nećemo imati hrane za životinje

Osječki azil morao je zatvoriti vrata za posjetitelje, zbog sprječavanja širenja koronavirusa, a još samo par dana ranije, bila je to oaza za građane koji su se htjeli družiti sa psima u prirodi, bez straha od zaraze...
30. ožujka 2020. u 09:54 2 komentara 867 prikaza
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Prije samo par dana, osječki azil za pse bio je, kako su isticali, najsigurnije mjesto za građane pa su ih volonteri pozivali da dođu šetati pse po prirodi, bez straha od koronavirusa. No, morali su, nažalost, i oni zatvoriti vrata za posjetitelje.

"To nismo mogli ni zamisliti!"

- Dogodilo se ono što ne bih nikad ni u najgorim scenarijima mogla zamisliti! Al nije se dogodilo samo našemu Azilu zato i ne osjećamo da imamo pravo kukati, nego činjenicu da smo morali zatvoriti azilsku kapiju za posjetitelje ćemo istrpiti hrabro, čuvajući sebe da bismo mogli sačuvati svih njih 200 koji žive s ove strane te iste kapije! - započinje Ivana Crnoja iz Udruge Pobjede, koja skrbi o osječkom azilu za pse. 

Rastužila je ta vijest i brojne građane, koji imaju naviku odlaska u azil i šetanja pasa.

NEMAJU KAPACITETA Skloništa očajna, mole građane da ne ostavljaju životinje i da ne zaustave udomljavanja

- Naravno, potencijalnim udomiteljima, obzirom da je to naša jedina misija - pružiti ovim psima dobar dom, i dalje stojimo na raspolaganju s ponešto drukčijim protokolima odnosno pozivamo ih da nam se prethodno jave putem naših informacijskih kanala (Fb - Azil Osijek-volonteri, pobjede@gmail.com ili infocentar 0958723087 (10-16) kako bismo tim putem mogli iskomunicirati veći dio potreba obiju strana pa tek onda dogovaramo upoznavanje sa psom u Azilu, odnosno izvan Azila jer srećom imamo prelijepu šetnicu - ističe Crnoja.

Ono od čega najviše strahuju jest da ova situacija potraje jer je općepoznatao kako oni gotovo polovicu dnevnih potreba za hranom u Azilu ispunjavaju kupeći ostatke studenstkih menza.

- S obzirom da sveučilišta, pa tako i menze ne funkcioniraju, trenutno trošimo zalihe dehidrirane i konzervirane hrane koje imamo za par tjedana. Nakon toga bojim se onog najgoreg, a to je da oni koji su vječito na marginama društva, dakle životinje, opet ne prođu najgore! Nama nije teško raditi, pokazujemo to kroz sva četitri godišnja doba, bez obzira na to što ona nose sa sobom, kako je našim psima, tako je i nama. No, plašimo se onoga na što nećemo moći imati utjecaja, a to je da nećemo moći pokrivati veterinarske troškove, ili ono najgore - da ih nećemo imati čime hraniti... Znam da je svima teško ovih dana ali ako se svatko pomalo solidarizira, preživjet ćemo! - apelira naša sugovornica.

Svi koji žele, donacije mogu uplatiti na sljedeće račune: Udruga Pobjede IBAN HR8823400091110405854 Podaci za uplate iz inozemstva: Privredna banka Zagreb d.d. 10000 Zagreb, Račkoga 6, Croatia swift code: PBZGHR2X PayPal: pobjede@gmail.com.

U sveopćem ludilu oko koronavirusa, nije, srećom, porastao broj napuštenih pasa. Građani ih, pak, često zovu za savjet što učiniti sa psima ukoliko oni budu morali u samoizolaciju ili u bolnicu.

Pomoć sugrađanima

- Predložimo im neka zamole mlađe članove obitelji ili susjede da preuzmu brigu o životinjama. Apeliramo, ponovno, na mlađe Osječane da starijim sugrađanima ponude pomoć u šetanju pasa, kako bi oni bili što manje izloženi zarazi i ostali u sigurnosti svog doma. I mnogi su se odazvali – govori nam Lucija Baraban iz Udruge Pobjede.

A plaše li se doći na vrata nepoznatim osobama u samoizolaciji i preuzeti njihova psa?

Za njihovo dobro Kako provesti vrijeme s ljubimcem u samoizolaciji? Znanstvenici imaju jedan važan savjet!

- Ne, jer korona nije zoonoza, psi ju ne mogu prenijeti, niti mogu oboljeti od nje. Ono što je nužno i preporučljivo su osnovna sredstva zaštite, dezinfekcija ruku, papuča, ne direktan kontakt, dovoljna udaljenost i bit će sve u redu – poručuje ona.

Otkako je koronavirus stigao u Hrvatsku, manje im, pak, zvoni telefon na koji zaprimaju dojave od napuštenim životinjama.

- Napuštenih je pasa uvijek jednak broj, samo nas više za jednog pronađenoga ne zove, primjerice, desetak građana, nego njih dvoje, zato što ih se manje kreće – tumači Lucija.

SNAGA PRIRODE
VIDEO Pješčana oluja progutala grad u Kini: Pogledajte nadrealne prizore
One Minute Sculptures
Cijenjeni umjetnik
Erwin Wurm u Laubi: Budite dio uzbudljivog umjetničkog događaja u Zagrebu