Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrijeme slavlja

Strah od vatrometa i eksplozija može se umanjiti i sedacijom

Psi i strah
Foto: Thinstock
23.12.2015.
u 10:20

Sredstva za sedaciju treba davati oprezno, prije početka vatrometa, kad je životinja već prestrašena slabije će djelovati

Uz sve pripreme, zatvorene prozore, ambijentalnu glazbu i pokušaje usmjeravanja pažnje u igru, unatoč svemu životinje često puta vrijeme eksplozija i vatrometa prolaze u strahu.

Blaga sedacija također može biti rješenje, ali uz izuzetno visoke doze opreza. Najvažnije je od svega da vam oblik i sredstvo sedacije omogući vaš veterinar. Doktor veterinarske medicine predložit će  sredstvo koje najviše odgovara vrsti, temperamentu, dobi i zdravstvenom stanju vašeg ljubimca. Doktor će vam ujedno predložiti efektivne doze datog lijeka i objasniti način primjene.

Bitno je znati da sedaciju treba početi barem 2 sata prije početka vatrometa i pucnjave, kako bi ulazak u sedaciju bio polagan i miran, a samim time i dugotrajan. Ako sredstvo za smirenje primjenjujemo u trenutku kad je već životinja uzbuđena ili prestrašena, djelovanje sedativa gotovo da bi moglo izostati ili će nastupiti puno kasnije nego što smo željeli.

Preporučena sredstva za sedaciju možete nabaviti u veterinarskoj apoteci ili kod svog veterinara.
 

Komentara 2

LO
Long
03:21 24.12.2015.

Tko ovo pise? Najbolje je da psa uspavate. Hrpa pacijenata.

Avatar Selina_
Selina_
21:24 25.12.2015.

dva sata prije vatrometa? molim sve vlasnike petardi iz okolice da mi jave u koliko sati misle upotrijebiti petarde!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije