Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proturaketni štit

Strah od Putinove Rusije: Poljska od Amerikanaca kupuje raketni sustav Patriot

Patriot
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
22.04.2015.
u 07:26

Patriot je napredni raketni sustav za borbu protiv prijetnji borbenih aviona, krstarećih i balističkih raketa.

Poljska je objavila da će od SAD kupiti projektile zemlja-zrak Patriot zbog rastućeg straha od Rusije, piše BBC.

Poljski predsjednik Bronislaw Komorowski kazao je da će ta država početi razgovore sa SAD-om o finaliziranju ugovora. Nedavno su mediji objavili kako Rusija doprema rakete u svoju enklavu Kalinjingrad koja se nalazi na granici s Poljskom. Rusko pripojenje Krima prošle godine i podrška pobunjenicima u istočnoj Ukrajini izazvalo je zabrinutost članica NATO-a, posebno država istočne Europe. Rusija i njezin predsjednik Vladimir Putin stalno ponavlja kako ne naoružava pobunjenike te da ne šalje vojnike u Ukrajinu.

Proturaketni štit

Patriot je napredni raketni sustav za borbu protiv prijetnji borbenih aviona, krstarećih i balističkih raketa. – Proturaketni štit postao je glavni prioritet za poljske oružane snage – rekao je Komorowski te dodao da se sigurnosna situacija u regiji pogoršala zbog ukrajinskog sukoba.

Ugovor o prodaji raketnog sustava mogao bi vrijediti i do 7 milijardi dolara, što bi bio najveći takav posao u poljskoj povijesti. To je samo dio 35 milijardi teškog plana modernizacije Poljske vojske koji bi trebao biti proveden u sljedećih osam godina. Poljska još planira kupiti i helikoptere, podmornice i oklopnjake.

>>Poljska gradi šest tornjeva na granici s ruskom enklavom Kalinjingradom

>>Putin rakete približio granici s EU: Može pogoditi Berlin

Komentara 35

TO
tomisantak
07:37 22.04.2015.

Dobar Američki recept za boost svog gospodarstva. Pali vatre rata po svijetu pa onda prodaj svoje preskupo oružje sudionicima i susjedima..........

MA
Marko Antonije
08:00 22.04.2015.

Od 1936-1943 godine su Amerikanci naoružavali Hitlera a ciklon b ,plin sa kojima si ubijali u plinskim komorama je izrađivan u tvornicama čiji su vlasnici bili američki ŽIDOVI .Tako me uvjerava barba Sveto .Ja sam mlađi pa sam samo toađi pa sam samo to primio na znanje !

PO
podravec
08:17 22.04.2015.

Poljaci su se već zadužili kod Amerikanaca oko 7 milijarda $ kad su uvodili NATO standard u svoju vojsku...Zato Amis mogu u Poljskoj organizirati tajni prihvatni logor za ispitivanje raznih talibana prije transporta u Gvantanamo.... Prema nekim uhvaćenim telefonskim razgovorima u Poljskoj su i organizirali trening- camp za obuku mirnih prosvjednika u Kijevu, koji su samo bacali molotov koktele (na stranoj tv moglo se vidjeti kako policajci doslovno gore) na policajce. Snajpere nisam primijetio ali i to je vjarojatno nihovo djelo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije