Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rezanja u morh-u

"Stradala" oklopna vozila i ophodni brod, ali i kanaderi

Ante Kotromanović
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
06.03.2014.
u 12:13

Kreše se na zastarjelom HV-u najvažnijem – opremanju, modernizaciji, obuci...Štedi se i na operacijama NATO-a – 19 milijuna kuna

Nakon što je ministar obrane Ante Kotromanović vrlo burno reagirao na “zapovijed” da smanji vojni proračun za 400 milijuna kuna (prema rebalansu MORH gubi manje, no znatnih 242 milijuna kuna, više od 5%, pa se u 2014. mora “stisnuti” u 4,28 mlrd. kuna), stradat će ono što je zastarjelom HV-u najvažnije – modernizacija, opremanje, obuka.

Stavka “opremanje, modernizacija i izgradnja” manja je za oko 120 milijuna kuna. Jako je “stradao” i projekt opremanja borbenih oklopnih vozila Patria za koji je novac srezan sa 123 mil. kuna za 51 mil, kuna, što znači da će se znatno usporiti naoružavanje i ugradnja komunikacijske opreme u vozila. Koja će tako, još nedovršena, skupljati prašinu.

U indeksu je najviše “stradao” još jedan strateški projekt MORH-a, ophodni brod, koji gubi 60% novca za ovu godinu, a izdvojenih 25 mil. kuna nije dovoljno za gradnju prototipa broda. Nije velika stavka, ali za 800.000 kuna “stradala” je i duhovna skrb, vojni kapelani dobit će manje od 12 milijuna kuna.

I izdavaštvo gubi pola milijuna, stisnut će se na 6,2 milijuna kuna. Za desetak posto smanjen je i novac za obuku (za 26 mil. kn), a vojska će manje sudjelovati i na vježbama, gdje se štedi 7,6 mil. kuna. Više od 19 mil. kuna štedi se i na održavanju materijalnih resursa, dakle na remontu (tenkovi?). Operacije NATO-a stajat će oko 155 mil. kuna, dakle 19 mil. manje. Misijama i operacijama EU ostavljena je samo četvrtina novca, 2,15 milijuna. Problem je što se protupožarnoj zaštiti uzima gotovo deset milijuna kn (ostaje 74 mil.), pa će biti manje za kanadere i gašenje požara. Milijun kuna je manje i za hitne medicinske letove (helikopteri), ostaje oko 7,3 milijuna, što znači i manji broj letova koji spašavaju život.

>> Kotromanović: Planiram vidjeti s čime Australci raspolažu

>> Vojni objekti postaju energetski učinkoviti, za 260 milijuna kuna

Komentara 11

Avatar jure23
jure23
13:17 06.03.2014.

kada će netko konačno odgovarati za migove koji su nas remontu, kasne već 5 mjeseci i tko zna dali će se ikada vratiti..

Avatar jure23
jure23
13:15 06.03.2014.

sve se to svjesno radi da se oslabi hrvatski narod, tako su nam račan i partija učinili i devedesetih prije velikosrpslke četniče agresije, isti narod scena ista..

Avatar Becarina
Becarina
13:30 06.03.2014.

Ante Kotromanović treba da podnese ostavku i spasi, barem donekle, Obraz . Ovo je prava opasnost za nacionalnu sigurnost , a ova vlast ga jedino zloupotrebjava . Treba izgledati kako sve provodi "branitelj" "hrvat .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije