Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Strabag za ulazak u posao dao mito od 500.000 eura

Prskala i Lovrinčevića sumnjiči se da su se s odgovornim osobama iz Strabaga 2009. dogovorili da će im priznati i platiti neosnovano uvećane vrijednosti izvantroškovničkih radova te potom između sebe podijeliti 1,6 milijuna kuna, dok će dio dati osobama koje su sudjelovale u realizaciji dogovorenog.
22. studenoga 2013. u 23:32 13 komentara 16971 prikaza
zdravko livaković
Foto: Robert Anić/PIXSELL

Austrijski Strabag poslove na gradnji Kalmetine te luke Gaženice dobio je nakon što je za ulazak u taj posao platio 500.000 eura mita koje su od zasad neimenovanih osoba iz te tvrtke zatražili Zdravko Livaković i Sandro Vukelić.

Tako barem smatra USKOK koji je zatražio da se protiv Livakovića, Damira Kezelea, Josipa Sapunara i Igora Premilovca proširi istraga. U sklopu proširenja te istrage, osim Vukelića, uhićeni su i Jurica Prskalo i Mario Lovrinčević, kojima je određen jednomjesečni istražni zatvor. Istražni zatvor produljen je i Livakoviću, Milivoju Mikuliću, Kezeleu i Stjepku Bobanu. Prskala i Lovrinčevića sumnjiči se da su se s odgovornim osobama iz Strabaga 2009. dogovorili da će im priznati i platiti neosnovano uvećane vrijednosti izvantroškovničkih radova te potom između sebe podijeliti 1,6 milijuna kuna, dok će dio dati osobama koje su sudjelovale u realizaciji dogovorenog.

Nadalje, njih se dvojica sa Sapunarom sumnjiče da su za izvođenje određenih radova 2008. i 2009. odabrali Strabag jer su znali da će zbog promjene tehnologije doći do uštede te da će se njima isplatiti najmanje pet milijuna kuna. Podizvođač tih radova bio je Viadukt kojem je preko fiktivnih računa tvrtki Igora Premilovca uplaćeno 900.000 eura i 1,6 milijuna kuna. Taj je novac Premilovac podigao, dao ga Sapunaru, koji je dio zadržao za sebe, a dio dao odgovornim osobama iz Vijadukata. Najmanje 400.000 eura, kako se sumnja, predao je Livakoviću i Vukeliću, dok je Prskalu i Lovrinčeviću dao 285.000 eura i 900.000 kuna.

>> Prskalu, Lovrinčeviću i Vukeliću mjesec dana istražnog zatvora

Iluzija
Muškarac ili žena? Ono što prvo vidite na ilustraciji otkriva koja vam je strana mozga 'jača'
Ikigai – razlog ili svrha, motiv zbog kojeg postojimo, a kojeg osjećaju milijuni Japanaca
ŽIVOTNI BALANS
Ikigai – japanska drevna tajna za dug i sretan život bez stresa koji bi svi trebali prakticirati
  • SAKALAB:

    Oni nemaju srama i spadaju u "sposobne", ljudi im se dive i zagledavaju u njihov skupi auto dok na cesti prezirno prolaze pokraj tramvajske stanice. Za razliku od nas nesposobnih koji neznamo krasti, pa moramo plaćati kredite, nemožemo ići na ... prikaži još!a "skijaču" i ne jedemo po japanskim restoranima. Ako su već sami toliko besramni i bezlični, mogli su barem misliti na svoje obitelji i sram koji oni sada proživljavaju. Od djece u školi do roditelja u susjedstvu.

  • ;kamocemo;:

    Bandu na Goli otok!!! . zna se... gdje su pare nestale..!!!

  • arsen.diklic:

    I tko onda veli da strani investitori zaobilaze Hrvatsku? Bribe program je najjači financijski paket koji su strani investitori namijenili za našu regiju. Problem je u tome što korisnici tog programa nisu naveli te prihode u poreznoj kartici.