Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nema blokade granica

Stožer za obranu cijene pozvao seljake da opet isporučuju mlijeko

antun laszlo
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/4
Autori: sv, mš/VLM, jrš, tli/VLM
25.10.2012.
u 12:03

Ministar Jakovina ističe da je Vlada uz niz mjera u okviru proračuna pronašla mogućnost za dodatnu potporu za mliječne krave.

Zadovoljni sastankom s predsjednikom i potpredsjednicom Sabora Josipom Lekom i Dragicom Zgrebec te potpredsjednikom Odbora za poljoprivredu Ivicom Mandićem, koje su upoznali s problemima i traženom cijenom od 4,05 kuna po otkupljenoj litri, iz Stožera za obranu cijene mlijeka danas su pozvali seljake da opet isporučuju mlijeko, a zasad neće ni u blokadu granica.

Čelnik stožera Antun Laslo najavio je kako smatra da su na pravom putu rješavanja mljekarskih problema te da će sutra nazočiti i sastanku saborskog odbora za poljoprivredu na kojemu će lobirati za dodatnih 30 lipa subvencija po litri, što bi na godišnjoj razini bilo oko 40 mil. kuna. Uz 800 kuna dodatnih po mliječnoj kravi, odnosno 700 milijuna kuna ukupno za proizvodnu 2012., koliko im je obećao ministar Tihomir Jakovina, tako bi došli do željene cijene mlijeka.

Očekuju i sastanak s prerađivačima na kojemu će se izdefinirati cijena od 2,43 kune koje su sinoć ponudili Vindija i Dukat, iako su prvotno tražili prosjek EU 27 od 32 eurocenta po litri.

- Svakom normalnom čovjeku u interesu je da domaći mljekari opstanu jer samo domaće mlijeko može garantirati nižu cijenu mlijeka u trgovinama, inače bi je uskoro diktiralo skuplje iz uvoza - kazao je Laslo, koji je ljut na mljekare koji su prethodnih dana bojkotirali poziv stožera da ne isporučuju mlijeko.

Kaže kako oni sad ne bi trebali ništa tražiti.

- Vlada i proizvođači mlijeka pregovaraju. Ja se zajedno sa svim građanima samo mogu nadati da će doći do zajedničkog jezika da se očuva mljekarstvo, ali država može intervenirati samo do određene mjere, resursi su nam ograničeni - komentirao je pak predsjednik Ivo Josipović.

– Ministarstvo ne određuje cijenu mlijeka. "Mliječnim paketom" otklonit ćemo poteškoće u odnosu proizvođača i otkupljivača – kazao je u četvrtak ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina koji je istaknuo i da je Vlada uz niz mjera u okviru proračuna pronašla mogućnost za dodatnu potporu za mliječne krave.

Ministar je rekao da je najveći dio mljekara prihvatio ponudu svojih otkupljivača, 2,43 kune za litru mlijeka što je 28 lipa više nego što je bila otkupna cijena do sada. Ta je cijena prihvaćena na rok od pet mjeseci, odnosno dok se ne usuglasi ''mliječni paket''.

Jakovina je rekao da je zapravo cijena koju proizvođači mlijeka dobiju za jednu litru 2,43 kune plus 1,40 kuna, koliko u prosjeku dobije svaki proizvođač za litru mlijeka raznim poticajnim mjerama.

Unatoč prolijevanju mlijeka, ministar tvrdi da je jučer mljekarama predano samo osam posto manje mlijeka nego inače. No, postavlja se pitanje što će se s onima koji je ne žele prihvatiti ovu cijenu i prijete blokadom graničnih prijelaza?  – Oni ne pregovaraju s ministarstvom, već se dogovaraju direktno s proizvođačima. Oni koji su nezadovoljni ponuđenom cijenom, morat će nastaviti pregovore sa svojim otkupljivačima – kazao je Jakovina.

>>Laslo: Spriječit ćemo ulazak svim cisternama sa stranim mlijekom

Ključne riječi

Komentara 12

OB
-obrisani-
12:26 25.10.2012.

Jakovina. Pronašli smo 167 mil.kuna potpore za mliječne krave iz kukuriku vlade

TO
Toni50
12:47 25.10.2012.

Jakovina koji je istaknuo i da je Vlada uz niz mjera u okviru proračuna ""pronašla 167 milijuna kuna za mliječne krave- seljaka . Eto mlijekari su dobili novac opet od narod RH. samo ne direktno kupca mlijeka nego od svihh poreznih obveznika ... I sada če cijeniti dobrotu i super karakter Ministra ! Što je uslišao i smilovao se na moljakanje seljaka da ne propadnu totalno...

DU
Deleted user
12:21 25.10.2012.

Oni su pronasli mogucnost za 167 miliona kuna!!! znaci nemaju 167 milona!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije