Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
referendumsko pitanje

Stožer: Ono što mi radimo je civilna obrana Vukovara od nerazumne politike Vlade

Vlado Iljkić
Marko Mrkonjic/PIXSELL
10.07.2014.
u 12:48

Vlado Iljkić drži kako referendumsko pitanje nije moglo i trebalo biti drugačije formulirano, odnosno usmjereno samo na Vukovar, te da su pri tom pazili da pripadnici srpske nacionalne manjine ne budu oštećeni.

Nakon što je predsjednik Odbora za Ustav, Peđa Grbin najavio da će zatražiti od Ustavnog suda ocjenu ustavnosti zahtjeva Stožera za obranu hrvatskog Vukovara za raspisivanjem referenduma o ćirilici, povjerenik za pravna i temeljna pitanja SOHV, Vlado Iljkić drži kako referendumsko pitanje nije moglo i trebalo biti drugačije formulirano, odnosno usmjereno samo na Vukovar, te da su pri tom pazili da pripadnici srpske nacionalne manjine ne budu oštećeni.

- Držimo da Ustav ne pruža osnovu da se bilo kako formulirano pitanje ne bi moglo proglašavati diskriminatornim. Pojednostavljeno, Ustav ne pruža osnovu da se Vukovar i druga u agresiji teško stradala područja, izdvoje od primjene zakona zbog boli i patnji njihovih stanovnika, pijeteta prema žrtvama i sličnih razloga. Da se pitanje formuliralo na način da se izdvaja samo Vukovar, to bi bilo diskriminatorno prema manjinama u Vukovaru što nismo željeli. Držimo također da Ustavni sud vjerojatno to ne bi ni dopustio. Smatramo da je pitanje posebnog statusa Vukovara primjerenije rješavati u Saboru, što smo usmeno i pisanim putem i zatražili. Ovo što se u Vukovaru događa je civilna obrana Vukovara od nerazumne politike Vlade RH - rekao je Iljkić.

Dodao je kako će se obratiti Ustavnom sudu, ali na njih neće vršiti pritisak "kao što to čine vladajući" te drži kako "cijela politička elita, uključujući i takozvanu oporbu, uvjerava narod kako do referenduma koji je inicirao vukovarski Stožer ne može i ne smije doći te da nameću neistine i šire jednoumlje".

>> Stožer za obranu hrvatskog Vukovara uz biskupa Košića

Komentara 21

DU
Deleted user
14:34 10.07.2014.

Hrvati u BiH nisu manjina nego konstitutivan narod i imaju svoje pismo bez obzira na broj

CR
crniohhelo
14:21 10.07.2014.

Do danasnjega dana Srbija ne priznaje ratni genozid, i to je jedan od razloga da momentalno nigdje nema mijesta za cirilicu nigdje gdje su Srbi ubijali zlostavljali i silovali i ti koji danas zive u zemljama gdje velika zlodjela su pocinjena od tih istih koji traze neka svoja prava i u istom momentu genocid od njih pocinjen negiraju i nepriznaju, to nije rijec o diskriminiranju manjina nitko nemoze shvatiti da ti koji nesto traze od tih na kojima su genocid pocinili, i bilo bi za pozdraviti da cijela Hrvatska vlada zajednicki stoji iza tih koji Srbe i cirilicu ne zele tamo gdje je genocid pocinjen.

DO
domoljubxy
14:52 10.07.2014.

Kada odu ovi koji nikada nisu Htijeli državu RH onda treba napraviti lustraciju da sve Udbaše njihove pomagaće a tako i njihove simpatizere tim osobama nikada nebi smjeli dozvoliti da dođu na vlast jer službe prije samoga političkoga djelovanja trebaju ispitati kao vole i ne vole državu u kojoj žive.Ovakvu vlast nitko normalan nije želio oni su nas prevarili i bog će ih uzeti na odgovornost ovakva vlast u RH nje bila ni za zloćinca Tita ovako ne voliti svoju zemlju to je neviđeno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije