Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gornji Viduševac

Štovanje sv. Mihaela: Održani 10. Angelski folklorni susreti

angleski susreti
Foto: Tadija Odić
1/3
08.09.2014.
u 08:29

Zahvalnost za utemeljenje smotre i očuvanje baštine uputili Slavku Crnkoviću, dugogodišnjem predsjedniku Kulturno umjetničke udruge Viduševac.

Smotra izvornog folklora, 10. Angelski folklorni susreti, održana je u Gornjem Viduševcu. Angelski susreti se održavaju u čast sv. Mihaela kojemu je bila posvećena crkva koja je u selu bila do turskih osvajanja. Nakon oslobođenja od Osmanlija, sagrađena nova crkva je posvećena sv. Franji Ksaverskom a jedan od oltara sv. Mihaelu Arhanđelu.

Koliko Viduševljani štuju sv. Mihaela svjedoči činjenica da su sliku s oltara sklonili prije napada srpskih osvajača koji su 1991. godine srušili crkvu da bi po oslobođenju, kako i nakon turskih osvajanja, nanovo izgradili crkvu, a sliku sv. Mihaela postavili na oltar.

Pozdravljajući izvođače i brojne posjetitelje natiskane na brdu iznad rukometnog igrališta na kojem je bila pozornica, pokrovitelji smotre Milan Bakšić, gradonačelnik Gline, Ivan Nekvapil zamjenik župana i europska zastupnica Marijana Petir, posebnu su zahvalnost za utemeljenje smotre i očuvanje baštine hrvatskog naroda uputili Slavku Crnkoviću, dugogodišnjem predsjedniku Kulturno umjetničke udruge Viduševac.

Uz domaćine iz Viduševca, narodne nošnje, običaje, pjesme i plesove svoga kraja prikazali su folklorna društava Sinj iz Sinja, Seljačka sloga iz Graberja, Gacka iz Ličkog Lešća i Kloštar iz Kloštra.

Po završenom programu, zabava je nastavljena zajedničkom pjesmom i plesom folkloraša koji su sudjelovali u programu i gledatelja.

>>Folkloraši sa običajima požeškog kraja otvorili feštu pjesme i vina

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije