Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Stotine tisuća Britanaca štrajka zbog reformi mirovinskog sustava

Sindikalni vođe tvrde kako je štrajk okupio najmanje 400.000 ljudi, među kojima su i zdravstveni radnici, carinici i profesori, a istovremeno se očekuje i štrajk oko 20.000 policajaca
10. svibnja 2012. u 12:29 6 komentara 8 prikaza
london, prosvjednici (1)
Foto: AFP/PIXSELL

Stotine tisuća zaposlenika u britanskom javnom sektoru izišlo je na ulice prosvjedujući zbog mirovinskih reformi koje je najavila britanska vlada. Tijekom 24-satnog štrajka žele vladi pokazati kako se ne slažu s produžetkom radnog vijeka i povećanim izdvajanjima za mirovinski sustav.

Vlada tvrdi kako je trenutačni mirovinski sustav u Britaniji nepošten i neisplativ jer ljudi žive sve duže. Sindikati pak smatraju kako će njihovi članovi biti "opljačkani" te kako će morati raditi duže i uplaćivati veće doprinose za manje mirovine, javlja BBC.

Sindikalni vođe tvrde kako je štrajk okupio najmanje 400.000 ljudi, među kojima su i zdravstveni radnici, carinici i profesori, a istovremeno se očekuje i štrajk oko 20.000 policajaca koji su najavili kako će u Londonu prosvjedovati zbog najavljenih otkaza.

Britanska vlada najavila je produženje radnog vijeka do 68. godine života, a šefica konzervativaca Sayeeda Hussain Warsi objasnila je kako će "radnici morati raditi malo duže i plaćati malo više, ali zato će imati sigurne mirovine koje će biti otporne na inflaciju".

Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici
Nema predaje
Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici: Radila sam kao BioManijak
  • zook:

    bože čuvaj kraljicu

  • golo:

    pa to je tek pocetak , samo bre srbi sa svojim kraljem mogu da ih spasu

  • anaMsicjar:

    Zbog INTERNACIONALNIH bankstera i tiskanja novca bez pokrica ispastavaju radnici i naravno umirovljenici