Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izgubljeni su mjesecima

Stotine smo kilometara prošli, nudili nagrade, digli dronove... Ali od pasa ni traga

Izgubljeni psi
Foto: Privatni album
1/11
04.03.2017.
u 20:00

Obavijestili su veterinare, policiju, lovce, lijepili plakate, pokušavala su ih pronaći i djeca koja su lovila Pokemone... Sve je bilo bezuspješno

U domu Marije Šapine Gale već godinu dana hrana se stavlja u dvije zdjelice za pse. Ona treća, iz koje je jeo Lord, prazna čeka da se on vrati. Iz dvorišta obiteljske kuće u blizini Velike Gorice samojed je odlutao u društvu susjedove kujice. Ona je pronađena, a Lorda još nema.

– Neu su doveli u veterinarsku ambulantu u Samoboru. Nikad nismo uspjeli razgovarati s tim ljudima, u ambulanti nam nisu htjeli pomoći. Po svemu sudeći, bila je kod nekoga, možda je i Lord bio s njom – kaže Marija.

Možda još luta?

Prošli su stotine kilometara u potrazi za psom koji je prepoznatljiv i po tome što nema rep. Obavijestili su veterinare, policiju, lovce, no Lorda nisu pronašli. Iako su za informaciju koja bi ih dovela do njihova ljubimca ponudili i visoku novčanu nagradu. No, ne gube nadu, čekaju da telefon zazvoni i da s druge strane čuju: “Dobar dan, javljam samo da znam gdje je vaš pas.”

Isti poziv čekaju i vlasnici rodezijskog goniča lavova Kode. Prošlo je pet mjeseci kako je pobjegao iz hotela za pse u okolici Dugog Sela u kojem je bio na čuvanju.

– Napravili smo sve što smo mogli, od novina i televizije do lijepljenja plakata. Bilo je dojava, ali nijedna nas nije odvela do Kode. Nećemo odustati, no on sada može biti bilo gdje. Možda još luta, a možda je u nečijem dvorištu – kaže Željka Bašić. Dani prolaze, ali ne umanjuju tugu i prazninu koja je ostala u njihovom domu, a pas je posebno bio vezan s njezinom kćeri Minom. Nekako, bili su si na istoj valnoj duljini. Koda na prsima ima bijelu fleku u obliku slova Y, a na prednjoj desnoj i zadnje dvije šape malo bijele dlake. I oni nalazniku nude novčanu nagradu.

Svakoga dana čekaju poziv: Dobar dan, znamo gdje je vaš ljubimac...

Staford Mike, pak, nestao je u večernjim satima iz dvorišta u Zaprešiću. Sumnjaju i da ga je netko ukrao, jer u dvorištu je bio još jedan pas. Nema ga već devet mjeseci. Tražili su ga dronovima, a za Mikeom su tragala i djeca koja su u vrijeme njegova nestanka skupljala Pokemone, no bez uspjeha. Bilo je i poziva da je viđen u raznim dijelovima Zagreba, no kad bi stigli psa više nisu našli. Ne znaju, tako, je li itko zapravo vidio Mikea.  

– Nedugo su nam javili da je viđen u Crikvenici, ali to nije bio on – govori Mauricija Mlačak, koja se i dalje nada pozivu, a nudi i novčanu nagradu.

Iznevjerila sam ga

Mješanca Willyja nema šest mjeseci, a pobjegao je u Soblincu, vrlo brzo nakon što je udomljen. Crni pas ima dvije bjeline na prsima i bijele šape na zadnjim nogama, imao je i plavu ogrlicu kad je pobjegao.

– Bojim se da mu se nešto dogodilo – kaže Klaudija Sigurnjak, koja ga je spasila u Požegi i udomila. I sama ga je tražila po Soblincu, ponudila je i novac nalazniku, ali Willyja nije pronašla.

Kao ni obitelj Ljiljane Jambrešić-Radić svoga mješanca Sharkyja, kojega je spasila na Žumberku nakon što je bio ranjen. Pobjegao je u šetnji u blizini Jankomirskog mosta, odveo ga njegov lovački nos.

Obećala sam mu da ga nikad neću ostaviti i da nikad neće biti gladan. Osjećam da sam ga iznevjerila – kaže Lj. Jambrešić. Sharkyja nema četiri mjeseca, a ni novac nije pomogao da ga pronađu.

Svi su ovi psi čipirani, a vlasnici od potrage ne odustaju jer su, kažu, oni dio obitelji. Nadu da će ih pronaći daje i nedavno objavljena priča sa sretnim krajem - kujica Nikki izgubila se u Rovinju početkom kolovoza. Pronašli su je nakon sedam mjeseci, prije nekoliko dana vratila se u svog dom u Zagrebu. Taj dan čekaju i u Lordovom, Kodinom, Mikeovom, Willyjevom i Sharkyjevom domu.

Komentara 2

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
08:24 05.03.2017.

Na žalost, bojim se da su ih pobili lovci. Oni uglavnom sebi tumače kako im to zakon omogućava i po okolici Zagreba se provode hajke i smaknuća mačaka i pasa koja se nadju pred tim kaznenim ekspedicijama.

Avatar mrTrobec
mrTrobec
23:49 05.03.2017.

Vjerojatno su likvidirani od lovaca jer ako se nadju u lovistu a nisu na uzici i u pratnji vlasnika po zakonu bivaju ustrijeljeni jer progone divljac

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije