Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPAD CVJETNIH LOPOVA

Stotine presadnica nestaju iz brodskih parkova

08.05.2009.
u 17:01

Slavonskim Brodom harači nova vrsta lopova koji doslovno svake noći iz cvjetnih gredica pažljivo vade tek zasađeno cvijeće, a u gradskoj tvrtki Komunalac tvrde da ga potom, danju - preprodaju.

Igra mačke i miša
Igra mačke i miša traje već 20-ak dana: što radnici Komunalca danju zasade, lopovi noću izvade i odnesu bez traga.

– Presadnice ne kidaju, već iskopavaju s korijenom, i to biraju najbolje i najrazvijenije komade. Svakodnevno dopunjavamo gredice, ali unatoč svemu svakoga jutra cvjetnjaci po čitavom gradu osvanu s rupama prazne zemlje. Biraju samo najbolje primjerke begonija, kadifa ili ageratuma, s bojama koje se najlakše prodaju – kaže Mara Bašić, koordinatorica sadnje u brodskom Komunalcu. Prema njenim riječima, lopovi preko noći odnesu stotinjak presadnica, a velik dio ukradenog cvijeća neće preživjeti dulje od nekoliko dana jer svojevrstan šok sadnje pa ponovnog vađenja biljka ne može lako izdržati.

Šteta 15.000 kuna
Zanimljivo je da cvjetni lopovi prate i zahtjeve tržišta, a kako su na gradskoj tržnici srijeda i subota prodajno najjači dani u tjednu, vađenje presadnica u noći s na srijedu te na subotu poprimi znatno veće razmjere nego ostatkom tjedna.

– To se na prvi pogled čini kao beznačajna šteta, ali kad uzmemo u obzir da uzgoj svake presadnice, uređenje tla i sadnja u cvjetnu lijehu Komunalac stoji oko pet kuna po komadu, svake noći izgubimo oko 500 kuna. Kako se krađe događaju svake noći, za mjesec dana Komunalcu nastane oko 15 tisuća kuna štete, što je već prilično velik iznos – kaže Ilija Žanko, tehnički direktor Komunalca, napominjući da krađe dosad nisu prijavljivali policiji, ali da više nemaju izbora.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije