Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Stopa smrtnosti od raka u Međimurju veća od prosjeka

Muškarci najčešće obolijevaju od raka prostate, pluća i bronha te debelog crijeva, a žene od raka dojke i debelog crijeva
28. prosinca 2010. u 11:58 0 komentara 17 prikaza
'VARAZDIN/MEDJIMURJE- 23.12.09., Prelog, Hrvatska- Koliko su Medjimurci zadovoljni s lijecnicima i bolnickim uslugama. Doktorice Renata Kutnjak - Kis i Marina Payerl - Pal, direktorica Zavoda za javno
Foto: 'Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL'

Međimurska županija prošle je godine imala pozitivan prirodni prirast. Rođeno je 1326 djece, a umrla je 1281 osoba. Gradovi Čakovec i Mursko Središće te osam općina bilježe pozitivan prirodni prirast, a ostali negativan. Najveći prirast ima općina Pribislavec, a najmanji Donji Vidovec. Podaci su to iz publikacije “Zdravstveno stanje pučanstva i rad zdravstvene djelatnosti u Međimurskoj županiji za 2009. godinu” predstavljeni u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije. Publikaciju su predstavile ravnateljica Marina Payerl-Pal i rukovoditeljica djelatnosti javnog zdravstva Renata Kutnjak-Kiš.

Uspoređujući podatke iz 2000. godine, kad je obavljen zadnji popis stanovništva, i statistiku iz prošle godine, u Međimurju je lani živjelo 500 osoba manje. Na prvom mjestu uzorka smrti su bolesti srca i krvnih žila, a na drugom su mjestu zloćudne bolesti. Stopa smrtnosti od raka u Međimurskoj županiji i kod žena i kod muškaraca veća je od hrvatskog prosjeka. Muškarci najčešće obolijevaju od raka prostate, pluća i bronha te debelog crijeva, a žene od raka dojke i debelog crijeva. U Županijskoj bolnici Čakovec lani je obavljeno 1140 poroda i rođeno je 1150 beba, a u godinu dana umrlo je sedmero dojenčadi, od kojih dvoje zbog sindroma iznenadne dojenačke smrti ili “smrti u kolijevci”. U godinu dana zabilježeno je 270 prekida trudnoće, od čega 55 spontanih pobačaja.

Hrvatski rukometni savez
RUKOMETNO LUDILO
Ajmo Kauboji! Kompletan vodič za praćenje utakmica rukometne reprezentacije
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.