Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Javno zdravstvo

Stopa smrtnosti od raka u Međimurju veća od prosjeka

'VARAZDIN/MEDJIMURJE- 23.12.09., Prelog, Hrvatska- Koliko su Medjimurci zadovoljni s lijecnicima i bolnickim uslugama. Doktorice Renata Kutnjak - Kis i Marina Payerl - Pal, direktorica Zavoda za javno
'Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL'
28.12.2010.
u 11:58

Muškarci najčešće obolijevaju od raka prostate, pluća i bronha te debelog crijeva, a žene od raka dojke i debelog crijeva

Međimurska županija prošle je godine imala pozitivan prirodni prirast. Rođeno je 1326 djece, a umrla je 1281 osoba. Gradovi Čakovec i Mursko Središće te osam općina bilježe pozitivan prirodni prirast, a ostali negativan. Najveći prirast ima općina Pribislavec, a najmanji Donji Vidovec. Podaci su to iz publikacije “Zdravstveno stanje pučanstva i rad zdravstvene djelatnosti u Međimurskoj županiji za 2009. godinu” predstavljeni u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije. Publikaciju su predstavile ravnateljica Marina Payerl-Pal i rukovoditeljica djelatnosti javnog zdravstva Renata Kutnjak-Kiš.

Uspoređujući podatke iz 2000. godine, kad je obavljen zadnji popis stanovništva, i statistiku iz prošle godine, u Međimurju je lani živjelo 500 osoba manje. Na prvom mjestu uzorka smrti su bolesti srca i krvnih žila, a na drugom su mjestu zloćudne bolesti. Stopa smrtnosti od raka u Međimurskoj županiji i kod žena i kod muškaraca veća je od hrvatskog prosjeka. Muškarci najčešće obolijevaju od raka prostate, pluća i bronha te debelog crijeva, a žene od raka dojke i debelog crijeva. U Županijskoj bolnici Čakovec lani je obavljeno 1140 poroda i rođeno je 1150 beba, a u godinu dana umrlo je sedmero dojenčadi, od kojih dvoje zbog sindroma iznenadne dojenačke smrti ili “smrti u kolijevci”. U godinu dana zabilježeno je 270 prekida trudnoće, od čega 55 spontanih pobačaja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije