Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DETALJAN VODIČ

Što treba znati o COVID putovnicama? Evo kako se izdaju, tko ih može tražiti i pod kojim uvjetima

Na GP Bregana demonstriran prelazak gradnice s EU digitalnom COVID potvrdom
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/4
05.06.2021.
u 16:26

Sustavu se pristupa vjerodajnicama razine sigurnosti 2 i 3 te nije potrebno predočiti dodatne podatke i dokumentaciju. Sustav dohvaća podatke korisnika iz baza podataka Ministarstva zdravstva te se potvrda generira klikom na opciju „Zatraži potvrdu“.

Brojni su građani protekli dana odlučili zatražiti tzv. Covid putovnicu, no nekima to i nije uspjelo. Gdje su nastali problemi i funkcionira li sustav, odgovaraju u Agenciji za komercijalnu djelatnost, koja je taj sustav i uspostavila.

- Hrvatski nacionalni sustav za izdavanje EU digitalne COVID potvrde uspješno je uspostavljen i u produkciji je od 1. lipnja 2021. U Hrvatskoj se COVID potvrde mogu preuzeti putem portala e-Građani i u ispostavama HZZO-a, uz identifikacijski dokument. AKD je objavio informativne mrežne stranice www.eudigitalnacovidpotvrda.hr na kojima su detaljne upute za građane koji žele dobiti potvrdu – započinje Adela Jelinek Bišćan direktor Sektora prodaje u AKD-u.

Građani Republike Hrvatske te oni koji imaju odgovarajuće vjerodajnice za pristup sustavu, čiji su podaci o cijepljenju, negativnom testu na SARS-CoV-2 ili preboljenju bolesti COVID-19 upisani u centralne baze podatka Ministarstva zdravstva, „u samo nekoliko koraka mogu putem portala e-Građani zatražiti svoju EU digitalnu COVID potvrdu“.

Sustavu se pristupa vjerodajnicama razine sigurnosti 2 i 3 te nije potrebno predočiti dodatne podatke i dokumentaciju. Sustav dohvaća podatke korisnika iz baza podataka Ministarstva zdravstva te se potvrda generira klikom na opciju „Zatraži potvrdu“. Potvrda koju građani preuzimaju putem portala e-Građani može se spremiti na računalo, isprintati ili poslati putem elektroničke pošte na e-mail adresu.

Je li problem u samom pristupu sustavu, u smislu da se građani ne mogu ni ulogirati i predati zahtjev?

- Nije. Broj podnesenih on-line zahtjeva za potvrdom je iznimno visok te nam isto potvrđuje da je sustav iznimno jednostavan za korištenje. Podsjetimo, sustavu za izdavanje EU digitalnih COVID potvrda možete pristupiti preko mrežne stranice www.eudigitalnacovidpotvrda.hr putem poveznice zatraži potvrdu ili izravno putem stranica e-Građani odabirom područja ZDRAVLJE iz kataloga usluga; odabirete e-uslugu EU digitalna COVID potvrda i pratite jednostavne korake prijave. Sustavu se pristupa vjerodajnicama razine 2 i 3 razine sigurnosti te nije potrebno predočiti dodatne podatke i dokumentaciju. Sustav dohvaća podatke korisnika iz baza podataka Ministarstva zdravstva. Potvrda koju građani preuzimaju putem portala e-Građani može se spremiti na računalo, isprintati ili poslati putem elektroničke pošte na e-mail adresu. Smatramo da jednostavnije ne može – odgovara direktorica Adela Jelinek Bišćan.

Kako se može riješiti problem s ishodovanjem Covid putovnica i koje vrijeme je, po procjeni, potrebno da sve profunkcionira u punom smislu?

- AKD je uspostavio nacionalni sustava izdavanja EU digitalne COVID potvrde i zajedno s MUP-om osigurao njezinu prekograničnu interoperabilnost sukladno Uredbi. Sustav radi besprijekorno sa središnjim EU pristupnikom i potpuno je interoperabilan sa svim državama članicama koje su u povezane s EU pristupnikom. Ministarstvo unutarnjih poslova je integriralo validaciju EU digitalnih COVID potvrda u Nacionalni granični informacijski sustav te uspostavio poveznicu sa sustavom Enter Croatia. Problema na graničnim prijelazima nema i COVID potvrde se uspješno validiraju. Naravno, podaci građana koji zatraže COVID potvrdu moraju biti na ispravan način upisani u centralne baze Ministarstva zdravstva (podaci o cijepljenju, negativnom testu na SARS-CoV-2 ili preboljenju bolesti COVID-19). Postoje upiti dijela građana zašto ne mogu dobiti potvrdu - primjerice na temelju preboljenja u posljednjih šest mjeseci i jedne doze primljenog cjepiva. Odgovor je jednostavan - prema Uredbi takva potvrda ne bi bila interoperabilna EU digitalna COVID potvrda. No, prema nama dostupnim informacijama, HZJZ je pitanje statusa procijepljenosti građana na temelju preboljenja i jednog cijepljenja uputio prema Komisiji preko Ministarstva vanjskih poslova. Ukoliko Komisija prihvati status evidentiranog preboljenja bez zapisa o testiranju, AKD će promjenu implementirati u sustav. Trenutno odgovora na to pitanje nema a ni izmjene službene dokumentacije – navodi naša sugovornica.

Važno je istaknuti, zaključuje, kako EU digitalna COVID potvrda nije jedina potvrda s kojom će građani moći prelaziti granicu.

Koliko je građana dosad ishodilo Covid-putovnicu?

Danas do 15 sati je 74.806 građana dobilo EU digitalnu COVID potvrdu, od toga 16.067 u ispostavama HZZO-a.

Potvrda je besplatna, građani ju mogu zatražiti koliko god puta žele. Nastavno na velik broj upita možda je potrebno pojasniti kako i nakon prve doze cijepljenja građani mogu dobiti svoju EU digitalnu COVID potvrdu, a o čemu se mogu informirati na stranici https://www.eudigitalnacovidpotvrda.hr/hr/covid-potvrde.

Komentara 35

SO
Sir Oliver
17:05 05.06.2021.

Ne treba mi to smece, dok god ne ukinete ta fasisticka ogranicenja necu nigdje putovati, mozete si gurnuti te potvrde Berosu i Capaku, znate vec gdje.

DU
Deleted user
16:43 05.06.2021.

A gdje je nestalo ono uvjeravanje javnosti kako cijepljenje neće bit obvezno?

OK
okvarbudovič
16:57 05.06.2021.

žig zvjeri 666!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije