Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grafiti

Što studenti iz Chicaga poručuju škrabanjem na stolovima i zidovima

Grafit
Quinn Dombrovski
08.02.2010.
u 10:38

Autorica je fotografirala više od 700 grafita i poruka, od čega ih je više od 610 s tekstom. Za 410 zna i kad su nastali, a sve ih je statistički obradila.

Quinn Dombrovski, zaposlenica u središnjoj službi za računalnu potporu sveučilišta u Chicagu, od rujna 2007. godine dala si je zadatak da fotografski zabilježi svaki grafit koji se pojavi u središnjoj knjižnici Joseph Regenstein. Dosad ih je od rujna 2007. na stolovima, zidovima, u zahodima, na pločama u učionicama fotografirala više od 700, od čega ih barem 610 ima neko tekstualno značenje, a barem 410 uspjela je i datirati gotovo u tjedan nastanka.

U časopisu Inkling 3. veljače objavila je i sažetak statističke analize svoje zbirke grafita u kojoj dominiraju teme poput ljubavi, očajavanja, seksa, anatomije... kao i vremensku analizu o tome kada koja tema postaje dominantna.

Seks dominira prosincem

Nakon studenoga, pokazuje se, teme ljubavi i očajavanja osjetno se provlače sve do proljeća, a grafiti vezani uz seks eksplodiraju učestalošću u prosincu da bi tijekom školske godine sve više opadali.

Njezina statistika pokazuje da je dvije trećine nasmiješenih simbola nasuprot jednoj trećini namrštenih simbola pisala sretna generacija, da se ljubav i mržnja prepliću u temama "život", "kemija" i "sveučilište". Pokazalo se također da je samo šestina poruka seksualnoga karaktera, a u kategoriji "anatomija" pojam "penis" dvaput je zastupljeniji od pojma "dojke", izrazito najzastupljenije ženske anatomske pojedinosti. Seksualni izrazi u velikoj su mjeri prenesenoga značenja, kao izraz razočaranja, ljutnje ili poniženja s neseksualnim porivom.

Studenti najviše očajavaju u listopadu i svibnju, ljubav je na vrhuncu između listopada i studenoga, kada naglo opada prema siječnju te ponovno doživljava vrhunac u travnju.

Pojedinosti u blogu, slike u Flickru

S obzirom da je istraživala pod punom znanstvenom metodom više iz radoznalosti i ljubavi nego zbog stjecanja znanstvenog autoriteta, više je pojedinosti moguće doznati iz njezina bloga Crescat Gaffitti, Vita Excolatur, a sve je snimljene slike postavila na Flickru i dopustila je njihovo skidanje u punoj veličini kao i slobodu njihovih preinačivanja.
Naravno, u blogu je morala napisati da se ograđuje od grafita te da ni na koji način ne potiče uništavanje inventara knjižnice pisanjem i urezivanjem grafita.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije