Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Građani Europe

Što smo dobili? Prva godina hrvatskog članstva u EU

Hrvatska EU
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
01.07.2014.
u 08:15

Od ulaska u EU nestalo je oko 35 tisuća radnih mjesta, primanja su nastavila stagnirati, standard pada, postojan rast imaju jedino broj ovrha i javni dug RH.

Godinu dana nakon ulaska u Europsku uniju Hrvatska je prva članica čiji građani žive lošije nego što su živjeli prije godinu dana.

U tom razdoblju nestalo je oko 35 tisuća radnih mjesta, primanja su nastavila stagnirati, standard je opterećen vraćanjem dugova i kredita, a jedino što u zemlji ima postojan rast jesu broj ovrha i javni dug države. San građana za boljim životom ostvarilo je jedino jedanaestero eurozastupnika na čelu s Nevenom Mimicom, čijih 8 tisuća eura mjesečne zastupničke i 20 tisuća eura plaće europskog povjerenika oni koji su ih birali mogu samo sanjati.

Interna razračunavanja

Hrvatska je ušla u EU kad je zajednička europska država proživljavala svoju prvu veliku krizu i bila na rubu da se riješi najslabijih članica pa ni očekivanja u zemlji nisu bila prevelika, ali postojeću razinu depresije malo je tko predviđao. I dok se prve dvije godine mandata Vlada trudila vratiti optimizam i zemlju pokrenuti s mrtve točke, prvu polovicu treće godine vladajući je SDP potrošio na interna razračunavanja, čime je dodatno izgubio na uvjerljivosti.

Potpredsjednik Vlade za gospodarstvo Branko Grčić uvjerava da ni na kratke staze Hrvatska neće biti financijski gubitnik jer je i u prvoj godini članstva povukla više sredstava nego što je uplatila, no za preciznu računicu ipak će trebati još nešto vremena.Sve dosad poznato pokazuje da su učinci uglavnom negativni: većina carinskih prihoda odlazi u zajedničku blagajnu, promjena načina obračuna PDV-a smanjila je dotok tog najvažnijeg poreznog prihoda u proračun, gubitak povlaštenog statusa na tržištima Cefte tvrtke nisu uspjele nadoknaditi izvozom na zajedničko europsko tržište, ali su zato uvoznici itekako profitirali od ukidanja carina zbog ulaska u EU. Hrana jest nešto pojeftinila, ali na svaki euro izvezenog voća dolazi osam eura uvoznog, a slično je i s povrćem. Smanjio se stočni fond – u godinu dana nestalo je oko tisuću mliječnih farmi, minusi su i u svim drugim segmentima u proizvodnji hrane čime postajemo još veći ovisnici o drugima, vremenskim prilikama ili burzovnim špekulantima.

Bez boljeg rejtinga

Povratak turističkih noćenja i prihoda na brojke iz pretkrizne 2008. godine jedina je svjetla točka domaćeg gospodarstva, no zasjenjena činjenicom da se turistička potrošnja temelji na prodaji uvozne hrane.

EU nam nije donio bolji kreditni rejting jer on se ipak mjeri na domaćim postignućima, a nije došlo ni do smanjenja kamata na kredite. Stigla je samo procedura prekomjernog deficita o čijim učincima postoje različita mišljenja. Zagovornici oštrijih reformi gledaju na proceduru kao posljednju slamku spasa jer se nadaju da će Europska komisija korigirati Vladinu politiku, natjerati nas na smanjenje troškova i javnog duga. Javnost nije negativna prema preporukama koje dolaze iz Bruxellesa, prije je zbunjena, jer nikakve mjere nisu konkretizirane pa ljudi i ne znaju što mogu očekivati. Do kraja ove godine politički će ciljevi biti iznad ekonomskih zbog predsjedničkih, a iduće zbog parlamentarnih izbora.

>>Hrvatska nije uspjela ubrati plodove ulaska u EU

>>Sve nam je lošije, samo je roaming sad jeftiniji

>>Stvaranje perspektive za nezaposlene najvažnija je zadaća

Komentara 13

ZO
zoom
08:34 01.07.2014.

nismo dobili ništa jer od EU realno ni nećemo dobiti ništa! sav novac koji tobože dobivamo, već smo počeli vraćati kroz uplate u EU proračun, a za par godina više nećemo dobivati ništa, ali ćemo i dalje svake godine plaćati milijarde kuna u EU proračun! EU je jedna ogromna birokracija stvorena radi interesa jakih EU ekonomija i njihovih mega kompanija, a naša uloga bit će da im budemo poslušni podanici!

Avatar Elya iz 🇺🇦 Avdiivke
Elya iz 🇺🇦 Avdiivke
08:37 01.07.2014.

kad se podvuče crta, jasno je da bi bilo bolje da nismo uopće ulazili u EU....

Avatar žič
žič
08:27 01.07.2014.

nismo dobili ništa....jer imamo totalno nesposobnu vladu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije