Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEOBIČNA POJAVA

Što se to događa s voćkama? Situacija nije dobra, evo što znači cvjetanje usred jeseni

voćke
Foto: Čitatelj
1/3
31.10.2023.
u 15:29

Voćke bi sada trebale biti u stanju mirovanja, no u mnogim voćnjacima diljem Hrvatske događa se upravo suprotno, kao da počinje proljećem

Zbog iznadprosječno visokih temperatura za ovaj dio godine u voćnjacima diljem Hrvatske događa se nova vegetacija na voćkama što je vrlo rijetka i neuobičajena pojava. Voćke bi sada trebale biti u stanju mirovanja, no mnoge su počele ponovno listati i cvjetati, a nekima su se stvorili već i plodovi. Čitatelj iz Međimurja javio nam je kako je njegova jabuka procvjetala krajem listopada, a iz cvjetova su nastali novi, mladi plodovi

Slično se dogodilo i na šljivi koja također počinje cvjetati iako je to nešto što bi se trebalo događati u proljeće. Voćke cvjetaju i u Slavoniji, šljive su već zametnule plodove, a prve su počele cvjetati trešnje pa nakon njih i šljive, marelice, jabuke, kruške... 

Iako se mnogi šale kako će imati berbu voća usred zime, ovakva pojava nipošto nije dobra za voćke. Ovo bi trebalo biti razdoblje opadanja listova i smirivanja procesa koji se odvija unutar stabla pa cvjetanje iscrpljuje voćku, ona nepripremljena ulazi u zimu, sklonija je smrzavanju, pojavi bolesti i napadu štetnika, piše Agroklub. Problem je što stablo tako ulazi u alternativnu rodnost, a to treba izbjeći.

Procvjetala šljiva usred jeseni
Foto: Čitatelj

VEZANI ČLANCI: 

Agroklub pojašnjava kako cvatnja u ovom razdoblju nanosi veliku štetu stablima i grmovima i potrebno ju je izbjeći ili sanirati nastalu štetu kako stablo ne bi ušlo u alternativnu rodnost, smrzlo se ili zbog smanjenog imuniteta napadnuto od štetnika, stradalo zbog infekcija. Kada je procvjetalo najviše do jedan posto cvjetova to ne uzrokuje veliku štetu, ali sve preko tog obujma je pod znakom pitanja. Što je jesen toplija, cvatnja je intenzivnija. 

U slučaju da je veća količina listova na stablu, potrebno je ukloniti zelenu masu, a stablo tretirati bakrom koji usporava procese. Vršne dijelove koji nose cvjetove je potrebno odrezati. U proljeće prije kretanja vegetacije potrebno je obaviti rezidbu i ukloniti nerodne grane kako bi se uspostavila ravnoteža između rodnosti i rasta.

VIDEO Perite voće nakon kupovine, a ove vrste obavezno temeljito

Komentara 5

YE
Yeah
17:26 31.10.2023.

Nemamo se sto cuditi, rezultat geoinzenjeringa i projekata kojima se upravlja vremenskim prilikama...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije