Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽUJEMO

Što se krije iza sukoba dviju najuglednijih osoba iz miljea zaštite dječjih prava

dvije.jpg
import
Autori: Nikola Sever Šeni, Vanja Moskaljov
04.10.2005.
u 18:07

Šime Oštarić je u Udrugu Hrabri telefon dolazio tek dva puta godišnje, na sjednice Nadzornog odbora. Čovjek mi je pomagao svih ovih godina, prikupljao prijeko potrebne donacije. O njemu privatno ne znam gotovo ništa – izjavljivala je za sve zainteresirane medije predsjednica te udruge Gordana Buljan-Flander odbijajući komentirati kako se osoba s kriminalnim dosjeom našla na čelu Nadzornog odbora udruge koja se brine o zlostavljanoj djeci. Međutim, kako doznaje Večernji list, njihova je veza sasvim druge prirode i nikako se ne može opisati kao površna.

Buljan-Flander je s Oštarićem 26. studenoga prošle godine osnovala tvrtku Luce d.o.o. za graditeljstvo i promet nekretnina. Ugledna psihologinja bila je jedina osnivačica, a Šime Oštarić direktor tvrtke koja je registrirana u Balokovićevoj 45.

Luce d.o.o.
Prema nekom informacijama osoba bliskih Gordani Buljan-Flander, tvrtka Luce raspolagala je, među ostalim, turističkim kapacitetima obitelji Oštarić u mjestu Kolani na otoku Pagu. Međutim, nekoliko mjeseci poslije, Gordana Buljan-Flander svoj udio u tvrtki prepisuje, široj javnosti anonimnome, Stanku Matiću iz Dubrovnika koji 2. ožujka ove godine tako postaje jedinim osnivačem tvrtke Luce d.o.o. Ovakva informacija ne bi bila ni najmanje čudna da Stanko Matić nije brat dr. sc. Buljan Flander. Spomenute činjenice lako je provjeriti: objavljene su na oglasnim stranicama Narodnih novina.

Informaciju je prije nekoliko mjeseci objavio tabloid Imperijal, no prošao je bez veće medijske prašine. U intimnijem krugu, Buljan-Flander o pisanju tabloida rekla je da je to nepotrebno razvlačenje osobnog života medijski eksponirane osobe. Za Imperijal, S. Matić bio je anonimac, a cijelu su situaciju opisali kao “neisplativ posao”.

Ove činjenice Gordanu Buljan-Flander izravno upleću u aferu prijetnji pravobraniteljici za djecu Ljubici Matijević-Vrsaljko iako je odmah nakon konferencije za novinare predsjednica udruge Hrabri telefon u nevjerici slušala brojne novinarske upite te tvrdila da “za prijetnje ne može znati jer joj pravobraniteljica nije javila, a sa Šimom Oštarićem nije kontaktirala mjesecima”.

Kriminalni dosje
Nadalje, mnogo je jasnije na koji je način poduzetnik s kriminalističkim dosjeom dospio na mjesto predsjednika Nadzornog odbora Hrabrog telefona kojim upravlja njegova poslovna partnerica iz sjene Buljan-Flander. Tvrtka Luce, s druge strane, ne otkriva genezu sukoba dviju uglednih osoba iz miljea zaštite dječjih prava.

I Matijević-Vrsaljko i Buljan-Flander dosad su korektno surađivale: većeg mimoilaženja u mišljenjima nije bilo do prije nekoliko mjeseci, no ni ta neslaganja, djelomično osobne naravi, ne otkrivaju gdje je puklo između ključnih osoba zaštite djece. Osobni razlozi razlaza, unatoč sve glasnijem govorkanju u kuloarima, “ne drže vodu” jer kako u tom slučaju objasniti činjenicu da je uz pravobraniteljicu za djecu, koja ne skriva osobne razmirice s psihologinjom, razrješenje zatražilo i dvoje njezinih zamjenika: Gordana Bračić-Ružić i Gregori Graovac, koji u cijelu priču nisu uključeni. Sve je izglednije da će prijetnje Pravobraniteljstvu za djecu prerasti u veliki skandal. Istodobno, borba za dječja prava past će u drugi plan.


Šime Oštarić: Nemam policijski dosje

Ovo je napad na Gordanu Buljan-Flander! Netko je odlučio sravniti sa zemljom Polikliniku za zaštitu djece grada Zagreba i uništiti Hrabri telefon komentirao je jučer upit o tvrtki Luce d.o.o. direktor Šime Oštarić, osumnjičen za poticanje prijetnji pravobraniteljici za djecu Ljubici Matijević-Vrsaljko. Tvrtka Luce d.o.o. plod je moje suradnje sa Stankom Matićem. Gordana Buljan-Flander s tvrtkom nema nikakve veze zaključio je Oštarić, ističući da on nije krimalac te da nema policijski dosje.


Luce d. o. o. nema veze s Hrabrim telefonom

Tvrtka Luce u posjedu je moga brata Stanka Matića. Ja sam je osnovala jer me zamolio brat, liječnik koji radi i živi u Norveškoj. Dogovor je bio da on preuzme vlasništvo nad tvrtkom kad prvi put dođe u Hrvatsku. Došao je u ožujku ove godine i obavili smo promjenu osnivača rekla je Gordana Buljan-Flander. Šime Oštarić zaposlen je u toj tvrtki jer je prijatelj njezina brata, a ona ga osobno poznaje nekoliko godina. Tvrtka se bavi gradnjom apartmana i nikad nije surađivala s Hrabrim telefonom niti Poliklinikom za zaštitu djece kazala je Gordana Buljan-Flander.


O tvrtki ništa ne znam

Pravobraniteljica za djecu Ljubica Matijević-Vrsaljko za Večernji list izjavila je da ništa ne zna o tvrtki koju su zajednički otvorili Gordana Buljan-Flander i Šime Oštarić. O postojanju tvrtke Luce d.o.o. nemam nikakvih spoznaja. Po prirodi stvari, svako poslovanje, pa i ono Šime Oštarića i Gordane Buljan-Flander, strogo je osobni odnos o kojem samo oni imaju relevantne spoznaje kazala je Matijević-Vrsaljko.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije