Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pad rejtinga

Što sad? Linić najavio rebalans, novi porez i zaduživanje

linić portal, Strossmayerov trg 9, Zagreb - Predsjednik Hrvatske banke za obnovu i razvitak - HBOR, Anton Kovacev i potpredsjednik Europske investicijske banke (EIB) Anton Rop uz prisustvo ministra fi
'Sanjin Strukić/PIXSELL'
01.02.2013.
u 20:27

Priprema se zaduživanje 
Linić ide po 1,5 mlrd. dolara u SAD, cijena mu povoljna

Ni mjesec dana nakon što je američki Standard&Poors srušio rejting zemlje na razinu smeće, to je jučer učinila i agencija Moody's. – Glavni razlog spuštanja rejtinga slabi su izgledi za gospodarski rast. Hrvatska privreda i dalje nema novi izvor rasta, navodi analitičarka Moody'sa Lucie Villa. Kao i dosad, ministar financija Slavko Linić stao je pred novinare i skrušeno priznao da je pad rejtinga prava slika Hrvatske. U Saboru je HDZ oštro napao Vladu, a laburisti su poručili da "nije država smeće, nego je smeće politika Vlade".

Vjeruju u rast

– Jasno možemo reći da je i druga negativna ocjena razlog zbog kojeg će Vlada razmisliti o tome da možda već u prvom tromjesečju pristupi rebalansu proračuna, u kojem su neophodna još neka smanjenja na rashodima jer nema mogućnosti za povećanje prihoda – rekao je Linić.

Prije je Vlada najavljivala da će smanjiti izdatke za investicije za približno 1,5 do dvije milijarde kuna, no Linić to jučer nije ponovio. – Neka Vlada odluči koji će se rashodi smanjiti, a svoje mišljenje o tome ostavit ću za sebe. Znamo što traže poslodavci, a znamo i što traže sindikati, to je politički problem koji treba riješiti Vlada. Ministarstvo financija ponudit će rješenje – kazao je Linić te ostavio bez odgovora pitanje hoće li dio rješenja biti i smanjenje plaća i mirovina. Premda Moody's govori da nema izgleda za gospodarski rast, a Ekonomski institut predviđa pad i u ovoj godini, Linić neće povući prognozu rasta od 1,8 posto u ovoj godini. Usprkos rušenju rejtinga, Linić tvrdi da će se Hrvatska zaduživati jeftinije nego prethodne dvije godine, ali jedino se boji za ulaganja i utjecaj rejtinga na investitore. Priprema se teren za novo izdanje državnih obveznica od 1,5 milijardi dolara u SAD-u, što je polovica iznosa planiranog za zaduživanje u ovoj godini.

Na pitanje o promjenama poreznih pravila, Linić je rekao da će do kraja mandata smanjiti doprinose za zdravstveno osiguranje još šest postotnih poena, ali da bi to učinio planira uvesti porez na nekretnine. – Prije krize ništa nije učinjeno da se Hrvatska pripremi za krizu. Vlada korigira te stvari i reforme su naznačene. Treba otvoriti raspravu o porezu na nekretnine. Vlada kaže da imovina mora biti u funkciji i tada ćemo imati dovoljno prihoda za zdravstveni doprinos. Vlada ne uvodi nove poreze, nego ih zamjenjuje. Nažalost, ponekad optereti građane u korist još uvijek nekonkurentnog gospodarstva – rekao je Linić.

Rebalans proračuna može biti vjerodostojan jedino u kontekstu srednjoročnog plana fiskalne konsolidacije, a još pri donošenju proračuna upozorila sam ministra financija Slavka Linića da u sadašnjim gospodarskim i financijskim okolnostima nije bilo razumno predložiti proračun koji donosi povećanje fiskalnog deficita – poručila je bivša HDZ-ova ministrica financija Martina Dalić.

Nisu slušali

Snižavanje kreditnog rejtinga je samo tehnička posljedica ekonomske slike i ekonomskog stanja u Hrvatskoj, a u slučaju da brzo ne dođe do kredibilne promjene ekonomske politike bojim se da će takvih vijesti biti još i više – kazala je Dalić na HDZ-ovoj konferenciji za novinare te dala prijedloge što bi Vlada trebala učiniti da pokrene hrvatsko gospodarstvo. Za početak, kaže Dalić, Vlada bi trebala mišljenja rejtinških agencija shvatiti ozbiljno jer ona održavaju i stav domaćih analitičara. Da su Linić i Milanović slušali domaće analitičare, išli bi na smanjenje plaća, mirovina i značajno otpuštanje.

>>Milanović o rejtingu 'smeće': Nismo bankari, nego političari

Komentara 162

LO
lojtra
23:51 01.02.2013.

01.02.2013. u 23:48h Dzebo je napisao/la: PORNO I Boris Miksic je probao, valja probati !! --- Za tog sam čovjeka dvaput glasao i ženu nagovorio. Ali što ja vidim drugi ne vide pa su izabrali vepra. Je li onda problemem u neni ili u svima drugima? :)

Avatar Pro et Contra
Pro et Contra
23:52 01.02.2013.

Linic; iz dura opet odlazim u mol

OB
-obrisani-
23:51 01.02.2013.

01.02.2013. u 23:48h Dzebo ja sam probao vam dati kruha....ali vi više volite idiotarije prihvaćati već pamet drugog čovjeka to je generalni problem i jednostavno ne vjerujete da HR može biti tehnološka država

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije