Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.09.2016. u 15:00

Tjedna inventura

Subota 27. kolovoza

Milanović je probio oklop i progovorio ljudski

Ne bih se priključio općoj hajci na “luđaka” Zorana Milanovića. Koliko god se činilo da je u razgovoru s braniteljima izvrijeđao Srbiju i BiH, koliko god se mislilo da se dodvorava braniteljima i desnici,

jedno je sigurno: u Milanoviću je čovjek probio oklop kojim se političari štite od iskrenosti i vlastitih stavova i progovorio ljudski. Plenković će reći da se predsjednik SDP-a “ponaša kavanski”, no vjerojatno bih, kao i mnogi građani, Saboru, na primjer, više volio

čuti kavansku raspravu nego obmane, laži, pretvaranja, fraze i međusobna optuživanja onih koji su isti. Siguran sam da su na mnoge Hrvate poslije tolikih optužbi iz Beograda i kukavičke popustljivosti hrvatske vlasti terapijski i ohrabrujuće djelovale njegove riječi o toj državi kao “šaci jada”. Svima je puna kapa “izgradnje dobrosusjedskih odnosa” sa zemljom koju vode četnici, koji susudjelovali u krvavoj agresiji na Hrvatsku, i s BiH u kojoj se jedna polovica hoće odcijepiti a u drugoj Bošnjaci obespravljenim Hrvatima ne daju disati. Osobnim pak uvredama Milanović uvijek iznova pokazuje da nema kućnog odgoja.

Nedjelja 28. kolovoza

Poplava ‘poštenih’ koji drže lekcije HDZ-u

Milorad Pupovac kaže: “Dat ću Andreju Plenkoviću podršku za promjene u HDZ-u”. Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak govori slično: “Želim sreću Plenkoviću da iz oporbe reformira HDZ”. Petrov, Grmoja i drugi iz Mosta žele to – svaki dan. Hrvatska obiluje “poštenim” strankama koje iz “plemenitih pobuda” drže političke i moralističke lekcije HDZ-u, u usporedbi s kojim su beznačajne. Očito iskorištavaju “opću predožbu” o “stranci opasnih namjera”.

I to tko! Predsjednik HNS-a, stranke koja je rekorder po broju kriminalnih i korupcijskih afera, koja je imala i ima predsjednike – Ćačića, Pusićku, Vrdoljaka – o čijim bi se zatvorima, sukobima interesa, lažnim imovinskim karticama i inim nepodopštinama mogla napisati cijela knjiga. Zatim Petrov i društvo koji su se radi vlasti popiškili na sva predizborna načela i obećanja. I Pupovac, etnobiznismen, izdavač koji potpisuje pročetnički tjednik

“Novosti” i ratni huškač koji je u vrijeme rata izmislio da je Katolička crkva prekrstila 11.000 srpske djece pa ga je Tuđman spasio od dugogodišnjeg zatvora. Ne bi li, dakle, trebalo reformirati Vrdoljaka, Petrova i Pupovca? Ali to je nemoguće.

Ponedjeljak 29. kolovoza

Glasnović i Jukić branili RH i od naših ‘četnika’

Priča otac osvajača olimpijskog zlata u trapu Josipa Glasnovića,

Franjo. Sin mu je 2005. trebao ići na Europsko prvenstvo u Beograd, gdje su se osvajale kvote za Olimpijadu, a onda su u Hrvatskom streljačkom savezu rekli kako je “bolje da se Josip odmara za finale kupa i neka ne ide u Begrad”. A radilo se o ovome, kaže dragovoljac Domovinskog rata, otac dvojice reprezentativaca: “Na njegovo mjesto trebao je ići nečiji sin. Dečki su poludjeli”. Podsjetimo, na sličan su način plivačicu Mirnu Jukić prisilili da ode u Austriju, za koju je potom osvojila hrpu medalja.

Navodno ju je 2006. u Hrvatsku htio vratiti predsjednik HOO Zlatko Mateša, o čemu je Željko Jukić, Mirnin otac i trener, vukovarski ratni zapovjednik, Večernjem listu izjavio: “Sjećam se, prije četiri godine to je najavio na Osječkoj televiziji a da nas potom nikad nije nazvao. Kad su nas tjerali s bazena Mladosti, 1998. godine, Mateša je uredno dolazio i rekreirao se, a za nas mjesta nije bilo”. I Franjo Glasnović i Željko Jukić branili su Hrvatsku od četnika, a zatim su branili svoju djecu od “četnika” koji vode hrvatsku državu i njezine sportske saveze.

Utorak 30. kolovoza

Treba ranije otkrivati veleumove iz vukojebina

Imali smo u selu luđaka koji bi, kad bi se kome dogodila nevolja ili je umro, hodao okolo i uvjeravao: “Da sam ja bio tamo, ne bi onstradao”, “Da je mene slušao, ništa mu ne bi bilo”, “Ja ti kažem, da je živio kako sam mu ja govorio, još bi dugo bio na nogama”.

Istom zaslijepljenošću sobom i svojom povijesnom pojavom obuzeti su dužnosnici Mosta Petrov, Grmoja, i pogotovo Orepić, koji se danomice hvale kako su “preokrenuli hrvatsku politiku”, te su “slomili kičmu klijentelističkoj Hrvatskoj”, a zahvaljujući njima “doživjela je slom politika koja je trajala 25 godina” itd.

Sada se iskazao mostovac Miro Bulj, koji ima srednju tekstilnu školu a političku mu biografiju puni podatak da je kao mjesni dužnosnik zaslužan za asfaltiranje ulice u svom selu Suhaču kraj Sinja koje ima sto-dvjesto stanovnika – otprilike kao i Tompojevci u kojima je ministar Panenić bio načelnik.

Dakle, Bulj poput onog pomaknutog seoskog spasonosca izjavljuje: “Da se Most pojavio prije 15 godina, Hrvatska bi bila jedna od najperspektivnijih država”. Koja tragedija za Lijepu Našu što tako dugo nije otkrila veleumove iz Suhača, Tompojevaca, Lisičjeg Škripa i drugih hrvatskih vukojebina!

Srijeda 31. kolovoza

Traganje za životom ili nijekanje čovjeka

Samo u posljednjih desetak dana čitamo – otkriven je planet sličan Zemlji na kojem bi moglo biti života, iz svemira je poslan signalkoji bi mogao dolaziti od neke civilizacije, buši se krater koji je nastao udarom asteroida koji je ubio dinosaure, a nakon 12.000 godina, poslije holocena, Zemlja je ušla u novo geološko doba nazvano antropocenom, prvo koje je čovjekovo (ne)djelo.

A sve skupa niš’ koristi. Niti čovjek sa svojom ograničenom tehnološkom moći može doći do planeta na kojima možda ima života, niti će bušenje kratera biti što drugo doli bušenje nemoći da se otkrije što je bilo prije 60 milijuna godina (kao da je to važno) niti će čovjeku imenovanje novoga doba Zemlje išta značiti, kao što nije značila ni vražja obuzetost Božjom česticom u CERN-u.

Ta potraga za životom u milijunima godina dalekoj prošlosti i svjetlosnim godinama udaljenom svemiru dok se istodobno ubijaju milijuni života ratovima, glađu, epidemijama, pljačkom siromašnih zemalja zahvaljujući kojoj se i financiraju znanstveni “pothvati”, nijekanje je čovjeka – u njegovo ime.

Četvrtak 1. rujna

Stranci i Bošnjaci nadglasat će Hrvate i Srbe

Traje hajka na vlasti RS-a zbog referenduma o 9. siječnju kao Danu RS-a, koji je Ustavni sud lani proglasio neustavnim. Kako je to mogao

učiniti entitetu koji je – republika? Povjesničar Ivo Lučić u HTV-ovu Otvorenome podsjetio je kako devet članova Ustavnog suda čine po dva Bošnjaka, Srbina i Hrvata te tri stranca. Stranci i Bošnjaci glasaju isto i uvijek mogu nadglasati Srbe i Hrvate.

Još gore je nadglasavanje u Federaciji BiH, premda to Bošnjaci zovu “demokracijom”. A kako ta demokracija izgleda pokazuje zapanjujući primjer: kad je svojedobno Široki u odlučujućoj utakmici pobijedio Bosnu i osvojio košarkaško prvenstvo BiH, u Dnevniku TV Federacije o tome nije bilo ni jedne riječi!

Tako je i u drugim institucijama Federacije gdje Hrvati ne odlučuju a ne bi mogli ni provesti referendum. Stoga se pridružujem HDZ-ovu kandidatu iz dijaspore za Hrvatski sabor Boži Ljubiću: Sretan vam Dan Hrvatske Republike Herceg-Bosne!

Petak 2. rujna

I ono što se u turizmu troši uglavnom se uvozi

Ministar turizma Anton Kliman hvali se rekordnim prihodom od turizma, vjeruje da će se nadmašiti broj od 80 milijuna noćenja, te posebno naglašava kako “znamo upravljati procesima u turizmu” (misli, naravno, na sebe i svoje). Već danima nam probijaju uši tim rekordom, no stručnjaci su svojedobno izračunali da nam rast turizma koristi samo do određene granice, jer ono što se u turizmu troši – od kreveta, stolova i stolaca u hotelskim i privatnim sobama do mesa i ribe – uglavnom se uvozi.

Svake godine vlasti trijumfiraju zbog turističkih prihoda, premda je to područje u kojem su za uspjeh mnogo zaslužniji priroda, sunce, more, klima, baština i tradicija nego premijeri i ministri. Turizam, dakle, ne uspijeva zahvaljujući političarima, nego zato što ga oni ne mogu uništiti.

>> Ljubić: Herceg-Bosna nije bila paradržava

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije