Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dokumentarni film

'Što radi A. Merkel?' prikazuje stvarnu kriznu politiku kancelarke

'German Chancellor Angela Merkel gives a speech during a congress of Germany's ruling conservative Christian Democratic Union (CDU) party on December 4, 2012 in Hanover, central Germany. Germany's A
AFP/Pixsell
12.12.2012.
u 18:00

Jedno govori, drugo radi. Njemačka kancelarka Angela Merkel učinit će sve za vlastiti i stranački interes

Europsku politiku Angele Merkel raskrinkali su upravo Nijemci. Prvi program njemačke televizije ARD objavio je u ponedjeljak navečer dokumentarni film “Što radi Angela Merkel? Kancelarka u eurokrizi”, u kojemu su kroz razgovore s glavnim akterima europskog političkog života otkrili pozadinu odluka kancelarke vezanih za krizu u eurozoni. Film je kroz najbitnije momente krize prikazao zakulisne igre njemačke kancelarke, koja je jedan dan ultimativni borac za dobrobit cijele Europe, dok dan poslije pod izlikom nacionalnih zastupa vlastite i interese stranke CDU.

Produbila je krizu

Angela Merkel najmoćnija je žena svijeta i čim progovori, diže ili ruši burze. “Dok sam ja živa, neće biti zajedničkih euroobveznica”, kazala je ljetos kancelarka Merkel i srušila svjetske burze jer su investitori shvatili da neće biti ništa od udruživanja duga kroz euroobveznice što bi Europu najbrže izvuklo iz krize. S druge pak strane sintagmom “dok sam živa” osvojila je njemačke birače koji žele čuti da više neće plaćati tuđe dugove. Autori dokumentarca počinju secirati Angelu Merkel od ožujka 2010., kada je obznanjeno da će Grčka bez hitne pomoći bankrotirati. Iza kulisa, kažu svjedoci, svima je bilo jasno da će Merkel Grcima odobriti pomoć. No na unutaršnjopolitičkom planu Merkel je Grčku tragediju iskoristila za vlastiti probitak. Zauzela je tvrd stav i držala vatrene govore protiv pomoći Grčkoj. To je europsku krizu još više produbilo. Posljedica: šest tjedana kasnije osnovan je Europski stabilizacijski mehanizam koji sa 750 milijardi eura štiti sve krizom pogođene zemlje eurozone. Naravno, “europski kišobran spasa” pokrenut je uz podršku Njemačke koja u fondu sudjeluje sa 190 milijardi eura. Koji su stvarni razlozi Merkeličine dvoličnosti u pitanju Grčke na početku krize? U Sjevernoj Rajni-Vestfaliji u tom se trenutku vodila predizborna bitka. Merkel je tada odlučno govorila da Grcima neće dati ni centa jer je htjela pridobiti birače. Rezultat: njezin CDU doživio je najveći fijasko u povijesti.

Prestrašila Samarasa

Prije tri mjeseca Merkel je kazala da Njemačka neće više spašavati Grčku ako ne ispuni sve uvjete Trojke. Nekoliko dana kasnije primila je premijera Samarasa i Grčkoj pružila bezuvjetno jamstvo. Merkel je opet bila dvolična jer su stručnjaci iz njezina kabineta još ranije izračunali da bi izlazak Grčke bio poguban za Njemačku. No uspjela je prestrašiti Samarasa koji je došao u Berlin s paketom ušteda puno većim nego što je Merkel od njega tražila.

>>Merkel: Europska dužnička kriza trajat će barem još pet godina

Komentara 3

VE
velikazmija
18:18 12.12.2012.

i mi smo imali --neki špegeljev film znali se možda kome smeta njemačka i amerika--već viđeno--

DU
Deleted user
09:10 13.12.2012.

Ja osobno Mekrelicu bas i ne smekam, ali baba je provela Njemacku kroz krizu na najbolji moguci nacin. Nijemci krizu gotovo da i nisu osjetili, njemacka privreda izasla je iz krize je jaca no ikada,..... Prije se kazalo da ako Amerika zakaslje, Europa dobije temperaturu. Na europskoj razini gledajuci, ako Njemacka zakaslje, ostatak EU-a isti cas dobije upalu pluca. Politika je prljav posao i Merkelica ga savladava u svim fasetama.

DO
DoktorAmer
21:39 12.12.2012.

Pametni politicari koji puta moraju svoje manje pametne sitnozube prevesti zedne preko vode.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije