Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pad državne mature

Sto posto na maturi, ali nije primljena

kozic
23.06.2010.
u 21:18

Državna prvakinja u talijanskom jeziku Magdalena Kozić očekivala je izravan upis na studij, no nije bila dovoljno ‘intelektualno sposobna’ za Filozofski fakultet u Zagrebu

Da sam prošle godine završila srednju školu, zbog odličnog uspjeha ne bih imala maturu i imala bih izravan upis na fakultet koji mi sada kaže da nisam dovoljno “na razini” da bih bila njihova studentica! – razočarana je Osječanka Magdalena Kozić koja unatoč, sa 100 postotnim uspjehom položenoj državnoj maturi iz talijanskog jezika te činjenici da je i državna prvakinja u tom jeziku, nije uspjela upisati željeni studij talijanskog i francuskog jezika na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Naime, suprotno pravilnicima o državnoj maturi, taj je fakultet uveo takozvani test intelektualne sposobnosti koji, prema njihovim kriterijima, nije prošla! Dodatno, taj test od ukupno 300 potrebnih za upis, nosi čak 270 bodova, a sav prethodni uspjeh samo 30.

Žele je u Zadru

– Kad smo prošle godine izašli na ulice zbog državne mature uvjeravali su nas da je ona super i da nećemo imati prijemni. No što je taj test ako ne prijemni?! – pita se Magdalena dodajući da je test bio totalno nerazumljiv te daleko od klasičnog testa inteligencije, što ju je dodatno razočaralo.

– Razočarana jesam, ali ne odustajem. Fakultet ću upisati u Zadru gdje takav test, kao i u Osijeku, ne postoji. U Osijeku, nažalost, nema studija talijanskog i francuskog, ali kad završim fakultet definitivno se vraćam u svoj grad – zaključuje Magdalena.

Tuga u gimnaziji

Razočarani su i ljuti i njezini kolege iz sad već bivše II. gimnazije, ali i ravnateljica Marija Šerić.

– Pametna djevojka koja vrlo lijepo govori, koja je vrijedna i sposobna te uzor mnogima, po njima ispada ograničena! Kako nakon ovoga pripremiti djecu za državnu maturu?! – kaže ravnateljica dodajući da su u školi Magdalenu već vidjeli kao svoju buduću kolegicu-profesoricu francuskog jezika, kojeg zasad nema u II. gimnaziji.

Ključne riječi

Komentara 78

Avatar Svećenik
Svećenik
22:28 23.06.2010.

je. bit će da starci nisu bili spremni posegnt u takujin...

JO
joshua
15:54 27.06.2010.

\"...kretenizam Ministarstva obrazovanja..?\" To se zove autonomija sveučilišta, dragi handi, fulao si metu. Još je dekan Budak odlučio da je za moje buduće kolege važnije da dobro igraju Trivial Pursuit nego da, kao ova djevojka, odlično vladaju nekim stranim jezikom. Prema tome, ako već treba lajati na neko drvo, neka to bude FF, a ne matura...

OB
-obrisani-
23:35 23.06.2010.

svi koji su na prijemnom stavili 1000 eura u ispitni test ...prošli su bez problema jer su profesori zaokružili pravilne odgovore

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije