Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tajna režima

Što pokreće diktatore Sjeverne Koreje? Magična brojka 9!

sjevernokorejska vojska, Sjeverna Koreja (1)
Reuters/Pixsell
05.04.2013.
u 18:30

Sjeverna Koreja najzatvorenija je država svijeta, a vodi je jednako tajnovita dinastija Kim. No, kako eskaliraju neprijateljstva prema zapadu, neke objave mogu pokazati što vodi njihove vođe, a čini se kako je to "magični broj 9".

Sjeverna Koreja najzatvorenija je država svijeta, a vodi je jednako tajnovita dinastija Kim. No, kako eskaliraju neprijateljstva prema zapadu, neke objave "iz centra" režima mogu pokazati što vodi njihove vođe, a čini se kako je to "magični broj 9", piše Guardian.

Priča o broju 9 i sjevernokorejskim vođama počinje u doba korejskog oslobođenja od japanske okupacije, kada je osam šamana predstavljalo osam korejskih provincija. Najmoćnijim šamanom smatralo se onog iz Pjongan-doa koji je navodno Kim Il-sungu kazao da je sudbina njegove krvne linije povezana s brojem 9, koji se u istočnoj Aziji smatra sretnim.

Dvostruka devetka posebno je sretna

Pretpostavlja se da je možda zbog toga Kim Il-sung kao datum osnivanja Demokratske narodne republike Koreje izabrao 9. rujna, deveti dan u devetom mjesecu godine. Iako je u to vrijeme postojalo pet provincija, on je brojku povećao na devet. Kimova osobna straža je nazvana Jedinica 963, a dvostruka "devetka" je posebno sretna kombinacija.

U Sjevernoj Koreji postoje posebne farme broj 9 koje proizvode hranu za obitelj Kim, a njihovi proizvodi također se nazivaju "broj 9".

Drugi Kim često je isticao kako mu je rođendan 16. veljače (1+6+2=9). Dekretom je odredio da se registracijske pločice na njegovim vozilima moraju biti 2.16, te je takve pločice imala većina vozila elite u Sjevernoj Koreji.

I vojne akcije usklađivali s devetkom

Kim Jong-il na najvišu poziciju u vojsci postavljen je 24. prosinca (2+4+1+2=9). Njegovo postavljanje na mjesto tajnika partije obavljeno je točno tri godine i tri mjeseca nakon smrti njegova oca, Kim Il-sunga.

Magična "devetka" se pojavljuje i u novijoj povijesti Sjeverne Koreje. Kim Jong-il je svom sinu, Kim Jong-unu, prvu javnu dužnost generala u vojsci dao 27. rujna 2010. (2+7=9, plus još i 9. mjesec, što je ponovno dvostruka devetka). 11. travnja (20)12 (1+1+4+1+2=9) Kim Jong-un postavljen je za prvog tajnika Radničke partije. Potom je 18. srpnja promoviran u "maršala".

Prvi nuklearni test Sjeverna Koreja obavila je 9. listopada 2006.. Drugo lansiranje raketa dugog dometa izvedeno je 5. travnja 2009. (5+4=9 i "devetka" u godini, to je dvostruka sreća). Sljedeći je uspješno izveden 12. prosinca 2012. (1+2+1+2+1+2=9). Nuklearni tekst izveden je 12. veljače (20)12 (1+2+2+1+3=9).

U posljednjem propagandnom filmu objavljenom na YouTubeu, u kojem se virtualno napada istočna obala SAD-a, pojavljuje se raketa s brojem 9. Očito su sve tri generacije Kimova bile izrazito usredotočene na "devetke". Danas je Sjeverna Koreja objavila da strane diplomate neće moći čuvati nakon 10. travnja (20)13. Pa sad vi računajte!

>> Sve o nemirima između Sjeverne Koreje i SAD-a čitajte u našem specijalu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije