Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Etika

Što objaviti u slučajevima kao što je Salopekov?

đurđica klancir Tportal
Foto: Danijel Berković/PIXSELL
08.08.2015.
u 10:03

Kod nas su svi glavni mediji objavili fotografiju Salopeka s teroristom, a Guardian u slučaju Haines nije objavio fotografiju terorista ni nož

Slučaj otetog Tomislava Salopeka, za kojega država čini sve da ga spasi, nameće pitanje na koji način o njemu izvještavati kako bi se zaštitila njegova obitelj u najtežem trenutku i ne uznemiravala javnost, a s druge strane izbjegla propaganda ISIL-a? Etičke dvojbe i različit pristup u ovakvim slučajevima imaju i strani mediji. Fotografiju Salopeka pred teroristom objavili su svi naši glavni mediji, a RTL i isječak videosnimke Salopeka s upozorenjem da slijedi uznemirujući sadržaj.

Odgovorno ponašanje

Lamija Alečković, šefica HRT-ova Informativno-medijskog servisa, ističe:

– Objavili smo jedan screenshot, jednu fotografiju Salopeka, ne videosnimku. Ovo je delikatna situacija i treba izvještavati i pisati što se dogodilo, ali izbjegavati senzacionalizam, uznemiravanje obitelji i fokusirati se na to što država čini da bi spasila svoga građanina. Treba se postaviti kao da je riječ o našem članu obitelji.

Tportal, za razliku od većine, nije objavio ni fotografiju Salopeka. Glavna urednica Đurđica Klancir kaže i zašto.

– Čim se pojavio video s otmicom Salopeka, imali smo konzultacije na uredničkoj razini, a pregledali smo i kako postupaju strani mediji. Praksa je uglednih medija vani da video ne objavljuju, a o fotografijama postoje različiti pristupi. Guardian u slučaju Haines nije objavljivao fotografije s uznemirujućim elementima, na kojima se vidi nož i terorist. Pokušali smo naći najmanje uznemirujuću fotografiju i odlučili se za ilustrativnu. Inače ne dopuštamo da se objavljuju uznemirujuće fotografije i sadržaji jer je internet teško kontrolirati i takav sadržaj mogu vidjeti i maloljetnici – kaže Klancir.

Nova TV bez snimke

Direktorica Informativnog programa Nove TV Ksenija Kardum ističe:

– Prema internim pravilima i etičkim načelima struke nismo objavljivali snimke ISIL-a ni izvještavali o obitelji.

Igor Bobić, glavni urednik Informativnog programa RTL-a, odgovara da, kad je Vlada objavila informaciju o otetom našem građaninu, nisu mu objavili identitet iako su ga znali.

– Provjerili smo autentičnost snimke, objavili isječak bez otkrivanja identiteta i obiteljskih detalja. No, kada su svjetski mediji objavili identitet našeg građanina, a obitelj i prijatelji javno istupili tražeći pomoć, odlučili smo objaviti pune informacije kako bismo pomogli u slučaju – kaže Bobić.     

>> Egipatski portal: Moguće da se rok produži za još 48 sati. Ahmed Abu Zaid: Učinit ćemo sve što možemo

Komentara 5

WA
wassupp12345
10:19 08.08.2015.

A vecernji objavi lepo i snimku i sat i sve . I jos napise svasta .Samo otezavate situaciju za nesto vecu posjecenost vasih stranica. Samo realno,makar ocekujem da cete mi obrisati komentar ko u Sj. Koreji

LA
larala
10:22 08.08.2015.

da država cini sve da spasi tog covjeka, taj covjek bi još jucer bio sa svojom obitelji....država tj. politicari se kockaju životom ovog covjeka jer ih ocito nije briga,....da je kojim slucajem na mjestu ovog decka pusicka ili milanovic ondaa bi se i nato zvao u pomoc

MX
Mister X
10:31 08.08.2015.

Što objaviti u slučajevima kao što je Salopekov? kako bi bilo malo za promijenu objaviti istinu svom narodu a ne kao i obično lagati lagati manipulirati podvaljivati i iskrivljavati politiku i realitet. Narod držati za kretene ili malu djecu kojima moraš neprestalno lagati o ozbiljnijim stvarima >!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije