Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VUKOVAR

Što o prijedlogu o dvojezičnosti kažu čelnici vukovarskih političkih stranaka

ploča
Foto: Goran Ferbažar/PIXSELL
06.10.2014.
u 14:28

Predlaže se i moratorij od deset godina s tim da gradske ustanove i ulice ne bi bile obuhvaćene ovim prijedlogom

Prema riječima Damira Madune, predstavnika vukovarske inicijative građana Grad, to smo i mi, prijedlog rješenja pitanja dvojezičnosti poslan je proteklog tjedna na više adresa odakle očekuju i skore odgovore. Prijedlog je poslan na adrese Predsjednika RH, Predsjednika Sabora, premijera kao i na predsjednika Gradskog vijeća Vukovara i gradonačelnika Vukovara. Prema prijedlogu ove inicijative, o kojoj se sve više razgovara i razmišlja, pitanje dvojezičnosti u Vukovaru bilo bi riješeno na način da bi sa desne strane ulaza u državne institucije bila ploča na hrvatskom jeziku i pismu, a sa druge strane na jezicima i pismima pet nacionalnih manjina poredanih po abecednom redu (mađarska, njemačka, rusinska, srpska i ukrajinska).

Predlaže se i moratorij od deset godina s tim da gradske ustanove i ulice ne bi bile obuhvaćene ovim prijedlogom. Isti je, od kako je objavljen, naišao na podršku dijela udruga, više predstavnika Vijeća nacionalnih manjina koja djeluju u Vukovaru, a podržao ga je i zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković. Komentirajući predloženo rješenje političke stranke, koje djeluju u Gradskom vijeću, za sada su podijeljene. Predsjednik vukovarskog HDZ-a Damir Barna kaže kako je HDZ do sada u više navrata iznosio svoje stavove u svezi uvođenja dvojezičnosti te da su oni poznati.

– Ustavni sud je naložio da se u godinu dana to pitanje riješi. Treba sjesti za stol i pronaći najbolje moguće rješenje koje je u interesu građana, rekao je Barna.

U isto vrijeme njihov koalicijski partner HSP dr. Ante Starčević je protiv prijedloga.

– Taj prijedlog za nas nije prihvatljiv. Uostalom, on nije niti u skladu za važećim zakonima Hrvatske. Kao stranka mi ćemo podržavati odluku Ustavnog suda i u propisanom vremenu učiniti sve da novi Statut grada bude donesen, rekao je predsjednik vukovarskog HSPAS Marijan Pavliček.

U vukovarskom SDP-u smatraju da je predloženo rješenje zanimljivo ali da ga treba još doraditi.

– To rješenje nije trenutno u skladu sa zakonom i iziskuje niz tehničkih problema. U svakom slučaju rješenje, kakvo god ono bilo, zahtijeva dogovor svih političkih stranaka, smatra predsjednik vukovarskog SDP-a Goran Bošnjak.

Ubrzo nakon objavljivanja inicijative čelnik vukovarskog SDSS-a Srđan Milaković rekao je da ova stranka načelno podržava prijedlog inicijative i da ga treba dodatno razraditi. Njihov koalicijski partner Srpska narodna stranka također podržava inicijativu, a prije svega put dijaloga kojega ova inicijativa građana nudi.

– SNS je svakako za kompromis i neko zajedničko rješenje da stanemo ovome na kraj. Podržavamo inicijativu koja je, kako nam je rečeno, podložna daljim izmjenama. Pozdravljamo predloženi put dijaloga u ovo antisrpsko i anti ćirilično vrijeme. Želimo da se pitanje dvojezičnosti što prije riješi i da se okrenemo važnijim stvarima. Mislimo i da je moratorij od deset godina dobra ideja jer valjda ćemo u tom vremenu ili sazreti ili biti pametniji, rekao je predsjednik vukovarskog SNS Zoran Kojić.

Za predloženu inicijativu nije niti Slavica Jelinić, predsjednica vukovarskog HDSSB-a, koja smatra da radi još uvijek svježih ratnih rana ćirilici u Vukovaru još nije mjesto ni u kakvom obliku niti kombinaciji.  

- Ako se osvrnem na tu inicijativu postavlja mi se pitanje zašto je predloženih pet manjina kad ih u Vukovaru ima 11 i koji je kriterij odabira bas tih 5? Ne stvara li se time određeni oblik diskriminacije? Trebamo se okrenuti gospodarstvu i razvojnim projektima, takve su nam ideje u Vukovaru potrebne, a o pitanju dvojezičnosti jasno je dao smjernice Ustavni sud i o tome ce se kad dođe vrijeme razgovarati na razini lokalne samouprave i Gradskog vijeća Grada Vukovara, smatra Jelinić.

Komentara 1

IV
ivanbradvic
15:04 06.10.2014.

A stvarno vise... Ne moze cirilica u Vukovar i tocka... Tko iz istog razloga ne zeli zivjet u Vukovaru nek ne zivi... pa dokad ce se manjina ponasat kao vecina... Izvolite se vratit odakle ste dosli ak vam ne pase.... prava manjina nacionalnih pa seksualnih pa ne znam ni ja kakvih... na kraju ispada da je u RH bolje bit bilo sta samo ne vecina... NE DIRAJTE MI MOJU HRVATSKU!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije