Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAZU

Što nam donosi kriza u EU?

HAZU
Foto: HAZU
1/5
20.01.2016.
u 15:21

To dovodi do jačanja radikalizma i populizma te dovodi u pitanje vrednote na kojima EU počiva, prije svega Schengenski sustav i slobodu kretanja, rekao je akademik i predsjednik HAZU Zvonko Kusić

U organizaciji Kabineta za pravo, politiku i sociologiju „Juraj Križanić“ Hrvatske akademije znanosti i umjetnost, danas je u palači HAZU održano je predavanje i rasprava o krizi u daljnjem razvitku Europske unije pod naslovom Kraj Europske unije?

Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić u uvodnom je govoru istaknuo da se EU nalazi u teškoćama i izazovima zbog financijske krize koje je dodatno pojačala izbjeglička kriza. „To dovodi do jačanja radikalizma i populizma te dovodi u pitanje vrednote na kojima EU počiva, prije svega Schengenski sustav i slobodu kretanja. Sva rješenja koja se nude zapravo su polovična“, kazao je akademik Kusić, poručivši da unatoč krizi u njenom funkcioniranju HAZU čvrsto stoji uz EU.

Podsjetio je da je Akademija još 2007. i 2011. organizirala skupove o EU na kojima se govorilo i o dilemama koje bi se mogle pojaviti. Uoči referenduma o ulasku Hrvatske u EU, Akademija je na izvanrednoj skupštini 18. siječnja 2012. pozvala hrvatske građane da na referendumu podrže pristupanje Hrvatske Uniji, a u travnju 2015. pod pokroviteljstvom HAZU održana je rasprava o budućnosti EU u organizaciji Instituta za razvoj i međunarodne odnose i inicijative New Pact for Europe na kojoj su se okupili predstavnici Europske komisije, hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu, zastupnici u Hrvatskom saboru, dužnosnici Vlade te stručnjaci koji se bave europskim integracijama, političkim i gospodarskim temama. Akademik Kusić je upozorio da je u Hrvatskoj još uvijek slab osjećaj europskog identiteta, zbog čega se Europsku uniju doživljava kao vanjskopolitičku temu.

Akademik Zvonko Posavec govorio je o političko-pravnim temeljima Zapadne Europe, počevši od borbe između svjetovne i duhovne vlasti na prijelazu iz 11. u 12. stoljeće, preko engleske Magne charte libertatum koja 1215. proklamira osiguranje procesne zaštite prava, humanizma i renesanse koji uklanjaju transcendentnost u odnosu među ljudima do prosvjetiteljstva u 18. stoljeću kada se svi autoriteti podvrgavaju preispitivanju ili kritici. „Identitet Zapadne Europe počiva na odvojenosti svjetovne i duhovne vlasti, vladavini prava, neotuđivosti ljudskih prava i suverenitetu naroda realiziranom u nacionalnim državama. U 19. i 20. stoljeću nacionalne države proizvele su nečuvene sukobe, od kojih je najgori bio Drugi svjetski rat nakon kojeg se ustanovilo da nacionalne države svojim sukobima ne mogu riješiti aktualne probleme te se počinju izgrađivati supranacionalni identiteti“, rekao je akademik Posavec, dodavši da EU ne može funkcionirati po modelu nacionalne države jer ne postoji europski narod, zbog čega ne može imati niti svoj ustav.

Prof. dr. sc. Goran Gretić govorio je o krizi ujedinjenja europskih država te o Latinskom imperiju kao mogućoj alternativi sadašnjeg ustrojstva EU. Radi se o konceptu koji je 1945. osmislio francuski filozof Alexandre Kojève prema kojem bi se Francuska, Italija i Španjolska gospodarski i politički ujedinile te se otvorile drugim zemljama Mediterana, stvarajući tako protutežu Njemačkoj i Velikoj Britaniji i njihovom sustavu vrijednosti. Prema Gretićevim riječima, koncept Latinskog imperija uključivanjem zemalja sjeverne Afrike riješio bi pitanje kolonijalnog nasljeđa tog dijela Mediterana koji je danas jedan od glavnih problema sigurnosti u svijetu. Dijelom je taj koncept ostvaren osnivanjem Mediteranske unije 2008. na inicijativu tadašnjeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja. Gretić je istaknuo da bi kroz neke elemente koncepta Latinskog imperija mogli biti riješeni aktualni problemi u funkcioniranju Europske unije i podjele između njenog sjevera i juga.

>> Predjednik HAZU Zvonko Kusić kod kardinala Bozanića

Komentara 3

GO
goran2hr
16:13 20.01.2016.

Kao da Hrvati nisu bili dovoljno izloženi bjesomučnoj pro EU propagandi, i akademici su se sjetili tada (jednoglasno) drukati za EU. I gdje im je onda bila vizija, predviđanje mogućih problema i pogibelji, upozorenje na previsoku cijenu koju za ulazak u EU plaća RH, na sramotne i bizarne stavri na koje se pristaje... Bilo im je samo bitno da nagovore još nekog neodlučnog i neinformiranog da glasa ZA. Pa tako malo Sanader, malo Jacine deblokade, malo V. Pusić, malo akademici, malo sindikalci, svi političari u "Savezu za Europu"... I evo nas u EU rupi, osramoćeni, pregaženi, bez samostalnosti, u dugovima i rejting "smeću". Pa "hvala" i vama akademici. Sada ste otkrili da tu ipak nešto ne valja?! U sklopu mjera štednje, bilo bi dobro razmisliti da se taj HAZU raspusti i lokot na vrata. A Hrvati neće ni primijetiti da ih više nema.

Avatar neidemdalje
neidemdalje
18:09 20.01.2016.

Ovi polusenilni kvazi akademici nisu ništa naučili iz povijesti... bili smo prošli kroz nekoliko umjetnih državnih tvorevina, iz svih smo izlazili ostavljajući krvavi trag za sobom. Bojim se da iz ovoga nećemo izaći nikako. Europska unija je korak ispred trećeg reicha i korak do propasti malih naroda..

AM
ameris
11:38 21.01.2016.

Mi imamo HAZU ?Bolje je drugo pitanje..ima li tamo ikoga ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije