Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKRB 1. studenoga povećava se naknada za sve oblike socijalne pomoći

Sto kuna više dobro će doći potrebitima

socijala1_krs_311.jpg
Foto: Kristina Štedul-Fabac
29.10.2008.
u 17:14

KRAPINA – Prema odluci Vlade RH 1. studenoga stupa na snagu odluka o povećanju osnovice za ostvarivanje prava na sve vrste novčane pomoći koje se ostvaruju putem Centara za socijalnu skrb. Dosad su korisnici stalne novčane pomoći primali po 400 kuna na mjesec, a sada će to biti 500. Sto kuna više sigurno će razveseliti mnoge koji ovise o takvoj novčanoj pomoći. Primjerice, radno nesposobni korisnici socijalne pomoći dosad su dobivali 600 kuna, a u prosincu mogu očekivati 750 kuna. Korisnicima će se uvećani iznosi isplatiti u prosincu. Dobra je to vijest za brojne siromašne građene, pogotovo one koji nemaju nikakvih drugih primanja.

Prema riječima Sergeja Augustina Erdelje, ravnatelja Centar za socijalnu skrb u Krapini korisnici uz uvećani iznos neće dobiti nova rješenja, a ako su im potrebna, izdat će im ih mjerodavni centri.

Iz centra pozivaju građane koji dosad, unatoč potrebi, zbog imovinskog cenzusa nisu mogli ostvariti neku od novčane pomoći, da se jave socijalnim radnicima u Centre za socijalnu skrb. To se uglavnom odnosi na tuđu pomoć i njegu, ali i druge oblike socijalne skrbi.

U skladu s ovim povećanjem rastu i opskrbnine, koje se isplaćuju udomiteljskim obiteljima. Ako je taj iznos dosad za stariju polupokrentnu osobu bio 1920 kuna, udomiteljska obitelj u proisncu dobit će 2400 kuna.

Kad je riječ o udomiteljstvu, Krapinsko-zagorska županija još zaostaje za susjednim županijama, u kojima postoji mnogo više obitelji koje u svoje domove primaju stare osobe i djecu. Kod nas ima samo 19 obitelji, koji su krasni primjer kako udomiti nepoznatu osobu ili nekog srodnog. Ministarstvo također potiče udomiteljstva, a sada se povećavaju opskrbnine pa se u centru nadaju da će porasti broj onih obitelji koje žele u svoje domove primiti one koji nemaju gdje, a pri takvoj odluci na prvom mjestu ne smije biti novac.


Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije