Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GENERAL JOSIP ŠTIMAC USPOREĐUJE OLUJU I GAZU

Što je UN-u granatiranje Gaze?

11.01.2009.
u 23:02

Najnovija eskalacija sukoba u pojasu Gaze izazvala je različite reakcije, ovisno o tome odakle dolaze: od osude izraelskog napada, osude Hamasovih raketiranja južnog Izraela do poziva na prekid vatre i traženja mirnog rješenja. Ne samo situacija nego i niz drugih čimbenika podsjeća nas na ne tako davno stanje kod nas u Hrvatskoj.

Akcija legalna, generali zločinci?

Izrael ugrožava duljina operacije

Oluja spriječila nestanak Hrvatske


Vitalni interesi
Razmotrimo koliko zapravo ima sličnosti i razlika između operacije Gaza i operacije Oluja, kojom je RH 1995. godine oslobodila veći dio svog teritorija. Usporedit ćemo ciljeve operacija, prostor na kojemu su se one izvodile, trajanje operacija i vrijeme kao klimatološku pojavu, ali i kao povijesnu kategoriju. Kod postavljanja cilja uvijek imamo na umu vitalne interese koje želimo ostvariti, ali i moguće negativne posljedice koje mogu nastati pri korištenju sredstava kojima će se on postići.

Cilj opravdava sredstva deviza je koja je odavno ograničena različitim konvencijama i poveljama koje rat nastoje humanizirati koliko je to moguće, ali i mogućim štetama koje mogu nastati radikalizacijom cilja zbog osude međunarodne zajednice ili dovođenjem protivničke strane u obranu vlastitih vitalnih interesa kada se sukob svodi na borbu za očuvanje golog života.

Cilj hrvatske strane u Oluji bio je jasan i nedvosmislen: osloboditi dio okupiranog teritorija. Cilj srpske strane, nadahnute idejama “velike Srbije”, bio je dvojben: (odcijepiti okupirani dio RH i, kao što je na Haaškom sudu Novaković priznao, ujediniti ga sa RS i Srbijom) – prividno obrana teritorija “Krajine”, a stvarno ali skriveno, egzodusom vlastitog stanovništva optužiti RH za ratni zločin etničkog čišćenja kako bi poslije došli na granice zacrtane planovima SANU.

Izrael je objavio cilj konflikta u Gazi: zaustaviti palestinsko raketiranje i spriječiti mogućnost ponovnog naoružavanja Hamasa. Hamasov dugoročni cilj je uništenje Izraela, a u ovoj operaciji zahtijeva prekid izraelskog napada i prekid izraelske blokade. Tko je i u kojoj mjeri od sukobljenih strana u jednoj i drugoj operaciji ostvario ili ostvaruje svoj cilj?

Hrvatska je oslobodila dio svog teritorija, ali i danas u Haagu mora dokazivati da joj cilj nije bio etnički čist teritorij. Miloševićevi sljedbenici su izgubili teritorij koji ionako nije bio njihov, a ideja “velike Srbije” se raspršila. Vrijeme će pokazati hoće li operacija u Gazi zauvijek zaustaviti raketne napade na južni Izrael ili će prekid blokade ojačati Hamas i time ga učiniti legitimnim partnerom u budućim mirovnim pregovorima na Bliskom istoku.

Važno iznenađenje
Prostor je bitan čimbenik operacije. Njegova veličina, zemljopisne karakteristike, prohodnost, povezanost sa susjednim teritorijima, naseljenost, vegetacija i slično, uvelike utječu na planiranje i uspješnost operacije.

U operaciji Oluja hrvatske snage dugotrajnom su i inventivnom pripremom, izgradnjom položaja topništva na planinskim vijencima, izborom pravaca napada, ostvarile iznenađenje i iskoristile karakteristike prostora za postizanje nedostižne prednosti u ostvarenju pobjede. Gusto naseljen Palestincima i relativno ograničen prostor pojasa Gaze prednost je na strani Hamasa. Također sagrađena mreža tunela probijenih prema granici s Egiptom, podzemni bunkeri i silosi naoružanja kao i korištenje javnih zgrada i džamija, ali i civilnog stanovništva kao živog štita , prednosti su kojima se Hamas bezrezervno koristi.

Okruženost morem, kratkom granicom prema Egiptu, ravan i prohodan prostor, prednosti su na strani Izraela. Vrijeme trajanja operacije bitno utječe na ostvarenje ukupnog cilja. Što dulje traju, borbene aktivnosti donose više žrtava, vojnih i civilnih, pojačavaju se pritisci međunarodne zajednice i medija, teže je ostvariti iznenađenje. Vrijeme kao klimatološka pojava ima bitan utjecaj na provođenje operacije, posebno ako oprema i naoružanje nisu na razini protivnika. Uspjeh ili neuspjeh jedne operacije znači dobitak ili gubitak rata, a time i utječe na povijest naroda.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije