Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GLOBALNA TEMA
Povratak na članak

Što se krije iza ‘Novog kapitalizma’ kojeg uvodi Japan? Socijalizam ili manevar za spas tržišta

Pandemija je donijela povećanu ulogu države u ekonomiji diljem svijeta. Smanjenje nejednakosti jedno je od najčešćih izbornih obećanja biračima

Komentari 62

DU
Deleted user
13:13 23.10.2021.

Nesto definitivno treba mijenjati. Kapitalizam koji postaje sve divljiji, gdje konkurencija trzista rada sloboda i ljudskog dostojanstva i duhovnosti postaje sve neprisutnija.... sve je postala borba malog broja prebogatih kojima se nazalost ukazala sansa da gnjece slabije a sve zbog ogromne moci novca kojim kontroliraju medije i politicare. Mozda sto Japanci naprave bolje.. nadamo se

VL
DU
Deleted user
13:11 23.10.2021.

Globalni reset u tjeku vraćamo se u vrijeme srednjeg vjeka radnik neće imati nikakva prava A bogate elita gospodariti svjetom

VL
ZA
zagabria111
13:32 23.10.2021.

Već drugi put pišete o toj temi sa zaključanim člankom. E baš vam neću platiti

VL
Avatar DeletedUser
DeletedUser
13:01 23.10.2021.

Populistička demagogija koja zanemaruje ekonomsku realnost i ljudsku prirodu.

VL
IV
IvanSplit
13:41 23.10.2021.

Kapitalizam je izgubio kredibilitet. Nije to onaj kapitalizam kakav je bio prije trideset god.. Naprimjer u Njemackoj a sve doslo iz USA.. Naprimjer ZETTARBEITEN FIRME radno ogranicene firme. Tu radis tri sest a moze i god dana kad vise ne trebas onda Ciao totalno iskoristavanje. Ti radnici rade za tisucu sto eura. .Obecavaju primit ce za stalno od tisucu prime dvojicu ili tri radnika a a svi se ubijaju od posla dokazivanje sefu jer svaki misli da ce on ostat.. Ali u Njemackoj imas opet burzu rada pusit te nece da crknes tj socijala. Danas su Radnici moderni robovi samo na drugi nacin, .Nije kao na poljima Amerike uzgajanje kave tamo su kapitalisti bicevali. Ima i povlasteni robova napr oni koji sluze gazdan doma dobiju koscurine nakon gazdina prezderavanja.. I smiju se onim robovin koji rade na plantazi kave.. Pogledajte koliko se obogatilo prije dvadeset god nista nisu imali nisu znali nos obrisat.. Nemozes preko noci obogatit samo lopovlukon i ne placanjem radnika koji rade po deset dvanest sati dnevno napr ugostiteljstvo . Po dvanest sati radi na suncu nema sybote niti nedilje slobodno strasno. Socijalizam je bio mama za radnika i naj nepismeniji su radili i napravili kuce ili dobili stan. Socijalizam treba priuredit onako kako u Danskoj ili svedskoj..Tamo radnici rade sest sati u danu efekt odlican,

VL
Ivan_Žižak
14:42 23.10.2021.

Ne krije se ništa. Svijetom vlada "debtokracija". Al svaka sila za vremena.. Pozdrav "agencijama za naplatu potraživanja". Moramo znati za koliko iznos je ta klika otkupila nečii dug. To se krije, a lopov krije. Tek na temelju toga izračun "krvarine". Jer svaki koji nije bio adekvatno plaćen za svoj posao, svaki onaj koji je MORAO pola plaće primati na ruke, svaki onaj koji je dobio otkaz a nije bio privremeno zbrinut da može servisirati svoj dug te im je pao u nemilost je PROGANJAN I ZLOSTAVLJAN! A zašto bi mi njima morali "verovati na reč"? Otkud mi znamo da njihovi satrapi u rh dobar dio duga ne utjeruju za svoj džep a gazdama prikazuju lažne cifre. Ja kad dođem na vlast a doć'u kad tad sve ću vas protjerati a banke natjerati da prvo svojim dužnicima ponude otkup svog duga za taj umanjeni iznos. (Već su one debelo zaradile jer su dužnici godima bili u kojekakvim minusima. Digitron u ruke pa računajte..)

VL
MI
miholjčan
16:00 23.10.2021.

Niti socijalizam, niti novi kapitalizam, moderne države će imati sasvim drugačija značenja. Ovi su izrazi opterećeni krivim shvaćanjima i nisu prikladni za ono što slijedi.

VL
DU
Deleted user
15:03 23.10.2021.

U ovo vrijeme kolapsa normalnog življenja, dovoljno je vidjeti samozadovoljna lica burzovnih mešetara pri zatvaranju Wall Streeta da se shvati koliko čovječanstvu treba korjenita promjena. Tehnološki razvoj pratio je i razvoj čovjeka, ali izgleda u krivom smjeru. Zato ne vjerujem u bilo kakvu promjenu nabolje. Jer one koji vladaju i određuju sutrašnjicu običan čovjek zanima isključivo kao roba. Potrošna. Što više iskorištena, što manje plaćena.

VL
Avatar dzambo
dzambo
14:33 23.10.2021.

Sa ulaskom Globalizacije prica je ''zavrsena'' sto se tice ikada vise onog ''sistema''....zamislite danas da toga nije bilo koliko bi bilo posla i raznih prozvoda za srednju klasu na Zapadu i koliki bi blli osobni dohotci za ''vecinu'' tih radnika da Globalizacija nije uvedena na ovakav nacin kao u zadnjih 30-tak god.i to je to....vecina drzava koja danas ima jeftinu radnu snagu i proizvodi sve Zapadne proizvode imale bi mogucnost izbora SAMO u dvije varijante za svoju drzavu i radnike u njoj...a to bi bilo...ostati na Ekonomiji kakva im je bila prije Globalizacije i onu drugu varijantu izumiti i stvarati svoje proizvode da konkuriraju sa Zapadnim proizvodima....a to bi bilo od...mobilni telefona...auta...kompjuterska proizvodnja...izume raznih masina i dijelova za njih i jos mnogo toga sto se danas trazi uveliko u citavom svijetu....ALI sta se desilo sa Globalizacijom SVE TA VECINOM proizvodnja je preseljena sa Zapada u te druge drzave i oni su dobili na ''dlanu'' sve a zauzvrat je jeftina radna snaga i pojedinci u tim drzavama se obogatili puno brze nego na Zapadu i to bez po muke jer izume i kako se to proizvodi nisu morali izmisljati od ''nule'' bukvalno receno nego su imali taj Zapadni proizvod na dlanu a poslije je bilo lako kad imas u rukama nesto preko cega mozes kopirati ili proizvosti svoj slican proizvod. i rezultat je toga da Zapadna srednja klasa postala je sve slabija jer neproizvodi vise te proizvode a u tim drugim drzavama vecina tih radnika je slabo placena.

VL
Avatar Asterix
Asterix
11:59 24.10.2021.

cro.adris, zar je Jeff Bezos toliko superiorniji od svojih radnika da zaslužuje 200 mlrd. dolara a radnici toliko nesposobni da ne stignu do wc-a pa mokre u bocu. Da se razumijemo, nisam za uravnilovku ali što je previše, previše je.

VL
SE
Serđo23
14:32 23.10.2021.

Komentirajte o Japanskom kapitalizmu nakon što u Tokiju u podzemnoj željeznici vidite paravane (pregrade )s vratima i izraz lica mladih na ulici !

VL
SC
Serious_Callers_Only
13:17 23.10.2021.

Nitko nikad ne treba odmoć. Državna pomoć uvijek funkcionira na isti način. Uzima se onim radnicima i poduzetnicima koji su najbolji i najuspješniji i daje najgorima.

VL
DZ
dzag62
14:46 23.10.2021.

Za ovo treba nešto poput Francuske ili oktobarske revolucije pomiješati malo giljotine malo baruta ,svjet je spreman za socijalizam po uzoru na SFRJ e slobodo još je samo sjećanje na nju ostalo ,moramo o njoj pričati da je mladi počmu sanjati

VL
5S
505.scrtom
14:44 23.10.2021.

recimo ovako, kapitalizam je po meni dobar i superioran,to nije uopće sporno ali sve dok imaš posla sa urednom plaćom

VL
Avatar cro.adris
cro.adris
13:16 23.10.2021.

Niti jedan sustav u povijesti nije donio toliko inovacija i napretka kao kapitalizam. To je činjenica. U ovom trenutku ne postoji ništa bolje.

VL
UK
Ukazivač
12:55 23.10.2021.

Ssmoupravni socijalizam ipak nije tsko loš jel? Što ste vi ono rušili 1991ve?

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.