Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.12.2019. u 11:31

HDZ-ov zastupnik Stevo Culej rekao je kako Miroslav Škoro zbog te izjave ima njegov glas

Burne i podijeljene reakcije izazvala je izjava Miroslava Škore da on “neće ponoviti greške prethodnika te da će pomilovati hrvatske branitelje” pa i Tomislava Merčepa, osuđenog za ratni zločin nad civilima. Zbog te njegove izjave Katarina Peović rekla je kako ju je sram što na sučeljavanju na HRT-u mora biti u istoj prostoriji s kandidatom koji je to izjavio, dok je HDZ-ov zastupnik Stevo Culej rekao kako Škoro zbog toga ima njegov glas.

Međutim, ispostavilo se da se bezrazložno digla bura, jer je glasnogovornik Škorine kampanje objasnio kako je sasvim izgledno da neće doći do pomilovanja Merčepa jer “prema našim saznanjima, gospodin Merčep ne planira uputiti molbu za pomilovanjem”. Ta naknadna korekcija iz Škorina stožera sama po sebi odgovara na pitanje što je Škori trebala ta opaska.

Video: Skoko i Macan komentiraju sučeljavanje kandidata

Premda, nema nikakve zakonske prepreke da i Merčep, osuđen za ratni zločin nad civilima na sedam godina zatvora, bude pomilovan. Svojedobno je Stjepan Mesić pomilovao pripadnika Merčepovih postrojbe za zločin u Pakračkoj poljani, smanjivši mu osmogodišnju kaznu zatvora za godinu dana. Uostalom, ako su abolirani počinitelji oružane pobune, zašto se onda akt pomilovanja ne bi primijenio i na branitelje osuđene za teška kaznena djela.

Bivši predsjednik Ivo Josipović zbog moralnih principa pomilovanje nije primjenjivao na osuđene za najteža kaznena djela. Svojedobno je predsjednik Komisije za pomilovanja predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, prof. dr. sc. Davor Derenčinović rekao da nisu predlagali pomilovanja osuđenih za teška kaznena djela (ubojstvo, silovanje, ratni zločin, kaznena djela na štetu djece i slično) “jer bi to bilo u suprotnosti s usmenim naputkom predsjednice”. To što je Vrhovni sud u žalbenom postupku zbog težine kaznenog djela pooštrio kaznu, Merčepu ne ide u prilog, ali teško zdravstveno stanje jest razlog zbog kojeg pomilovanje može biti i civilizacijsko pitanje. Na koncu, i Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u takvim se slučajevima rukovodio humanim razlozima, zadnji put kad je bila riječ o ratnom zločincu Vojislavu Šešelju.     

Video: Sučeljavanje Ivan Anušić, Mate Mijić i Dražen Dizdar

Komentara 18

MS
mala_sova
11:44 18.12.2019.

Merčep u zatvoru a četnički vojvoda Vučić u Zagrebu na crvenom tepihu, sve po mjeri braće četnika, HDZ-a i drugarice Kolinde.

DU
Deleted user
12:19 18.12.2019.

Haha... Trebao je vas pitati što mu je trebalo ili nije. Nakon 100 milijuna ubijenih zlo kakvo proklamira neradnička fronta ozbiljna država bi morala sasjecati u korijenu, a ne još ih džaba hraniti.

Avatar Admin smetlar
Admin smetlar
12:17 18.12.2019.

Škoro ne za ove zgubidane veliki gospodin!Ima moj glas i svaka mu je na mjestu!Samo šteta kaj nije napustio onaj igrokaz od jučer!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije