Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONSTITUIRAN SABOR

Što je Petrov poručio u prvom govoru kao predsjednik Sabora

Zagreb: Željko Reiner predao saborske ključeve Boži Petrovu
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/11
14.10.2016.
u 16:35

"Trebamo osigurati donošenje i primjenu kodeksa zastupnika u Saboru, to bi trebao biti naš zajednički cilj ako želimo opravdati povjerenje koje su nam građani dali na izborima", rekao je Petrov

Novoizabrani predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov u svom je prvom govoru na toj funkciji kao svoju misiju istaknuo maksimalnu učinkovitost Sabora i saborskih radnih tijela te najavio donošenje zastupničkog kodeksa.

Obećao je i da će saborske sjednice voditi objektivno, nepristrano i u skladu sa saborskom procedurom i rokovima. "Možete biti sigurni da ću pravovremeno i ravnopravno uvrštavati sve vaše prijedloge zakona ili drugih akata na dnevni red plenarnih sjednica. Moja je misija, ali i dužnost da Hrvatski sabor kao najviša institucija bude najreprezentativnije tijelo u RH koje će biti maksimalno učinkovito", poručio je Petrov.

Trebamo tolerantnu atmosferu zajedničkog rada, međusobnog poštivanja, argumentiranih rasprava, konstruktivnih kritika i usklađivanja interesa svih političkih opcija

Naglasio je da će se svesrdno zalagati da Sabor bude državni parlament u punom smislu riječi – i najviše predstavničko tijelo i zakonodavna vlast, ali i jamac ostvarenja državnih i nacionalnih interesa te zaštitnih temeljnih sloboda, ljudskih i manjinskih prava i svih drugih demokratskih vrijednosti.

"Pred ovim sazivom Hrvatskog sabora i ovom vladom stoje veliki zadaci i ozbiljni izazovi", ocijenio je Petrov te kao ključne ciljeve istaknuo gospodarski rast i zaustavljanje iseljavanja.

"To je moguće samo u tolerantnoj atmosferi zajedničkog rada, međusobnog poštivanja, argumentiranih rasprava, konstruktivnih kritika, usklađivanja interesa svih političkih opcija i zrelog političkog odlučivanja, uz odbacivanje netrpeljivosti, isključivosti i nepotrebnih podjela svake vrste", kazao je.

Uvjeren je kako će se oko pitanja od nacionalne važnosti postići konsenzus svih parlamentarnih stranaka.

"Bez strateški promišljenih i odmjerenih političkih odluka, bez strateškog okvira koji omogućuje kvalitetne, provedive i trajne zakone te bez poštivanja parlamentarne procedure donošenja zakona i drugih akata nije moguć ni demokratski ustroj zemlje, ni uređena pravna država", rekao je predsjednik Sabora.

Zastupnicima je poručio kako su se prema povjerenom im mandatu dužni odnositi se kao prema svom radnom mjestu, ali i više od toga. "Trebamo osigurati donošenje i primjenu kodeksa zastupnika u Saboru, to bi trebao biti naš zajednički cilj ako želimo opravdati povjerenje koje su nam građani dali na izborima", rekao je Petrov.

Najavio je da će zalagati za odgovorniji rad saborskih radnih tijela, koja, poručuje, moraju preuzeti jaču ulogu u stvaranju politika i nadzoru izvršne vlasti.

Trebamo osigurati donošenje i primjenu kodeksa zastupnika u Saboru kako bismo opravdali povjerenje koje su nam građani dali na izborima

Nakon Petrovljeva govora, Sabor je imenovao Mandatno-imunitetno povjerenstvo koje se odmah povuklo na polusatnu sjednicu, iza koje će izvijestiti koji će izabrani zastupnici ostati u Saboru, a koji su na nespojivoj dužnosti.

Zastupnici bi nakon toga trebali položiti prisegu te izabrati potpredsjednike Sabora te predsjednike, potpredsjednike dijela saborskih odbora, čime će se završiti konstituirajuća sjednica.

Nova sjednica očekuje se kasnije poslijepodne, kada bi Sabor trebao donijeti zakone koji omogućuju imenovanje novog premijera i vlade, koje se očekuje do iduće srijede.

>> 'Ne vidim zašto bi oporba opstruirala sjednicu, sve će proći u najboljem redu'

Komentara 3

DU
Deleted user
17:11 14.10.2016.

... imamo saborske zastupnike koji su na nespojivoj duznosti sto znaci da imaju vaznijih poslova od sabora. treba uzeti prosjek popunjenosti saborskih klupa i prilikom glasanja uvaziti glasove samo onih zastupnika koji su bili prisutni u saboru vise od 90%0% vremena. predlazem da sabornik bude "full time job" koji donosi pogodnosti ali i obaveze.

Avatar kravata
kravata
17:55 14.10.2016.

Nista novo.

BA
bandido
21:47 14.10.2016.

Gospodin dr Petrov je neosporno donio duh demokracije u ustajalu zabokrecinu hrvatske politike. I ne samo hrvatske politike jer politika je svugdje lijep korumpiran lagan posao pogotovo kad se dvije stranke izmjenjuju na vlasti pa se uvijek stignu namirit II jedni I drugi. Al eto dosao dr Bozo pa ce stvari izgledat malo bolje I postenije. Zelim vam dug I sretan zivot doktore.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije