Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Što je ostalo od Tita nakon 40 godina: Broza ili vole ili mrze

Bugarska priječi put Sj. Makedoniji zbog Tita, a odrekao ga se i državotvorni VMRO iako je Tito afirmirao makedonsku naciju
20. studenoga 2020. u 12:40 294 komentara 14438 prikaza
Josip Broz Tito
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Josip Broz Tito i njegova ostavština, koja je i četiri desetljeća nakon njegove smrti snažno prisutna u svim zemljama koje su nekad bile jugoslavenske republike, sada se na bizaran način ispriječila na putu Sjeverne Makedonije u Europsku uniju. Naime, bugarska je vlada odlučila blokirati početak pregovora Sjeverne Makedonije i EU, poručujući Makedoncima da ne mogu postati dio europske obitelji dok veličaju “jednog od najokrutnijih diktatora 20. stoljeća – Tita”.

Dolazak na Neformalni sastanak ministara vanjskih poslova država Europske unije Bugarska ministrica Zgrozila javnost! 'Ne možete ići u EU i veličati diktatora Tita'

Riječ je, naravno, o zloupotrebi povijesti u političke svrhe, zbog čega je skupina povjesničara iz regije prosvjedovala upozoravajući da je nametanje “povijesne istine” od strane Bugarske u ovom slučaju neprihvatljivo i da se stvaranje makedonske nacije ne razlikuje od načina na koji su nastale i druge nacije.

Shizofren odnos u Sloveniji

Unatoč bugarskim tvrdnjama, Brozova ostavština u Makedoniji nije bitno prisutnija nego u drugim zemljama nastalim raspadom bivše države. I u Makedoniji lijevi dio biračkog tijela više cijeni Tita i njegovu ostavštinu od desnog, nacionalističkog dijela, unatoč činjenici da je upravo u Titovo vrijeme došlo do konačne afirmacije makedonske nacije. Zanimljivo je da je upravo u razdobljima kada je na vlasti bio VMRO-DPMNE, koja se smatra glavnom državotvornom strankom u Makedoniji, bila prisutna tendencija uklanjanja Titove ostavštine iz javnog prostora. Prije nekoliko godina u Skoplju je Titu podignut brončani spomenik, replika kumrovečkog spomenika Antuna Augustinčića, ali makedonske vlasti bile su iznenađene tim potezom i nisu uopće znale tko stoji iza toga, a spomenik je bio podignut bez dozvole lokalnih vlasti. Od spomenika se tada ogradio i Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM), sljednik nekadašnjeg Saveza komunista Makedonije, baš kao i VMRO-DPMNE. U Makedoniji je tada djelovala i minorna izvanparlamentarna strančica “Titove lijeve snage”, ali ni ona nije imala ništa s podizanjem Titova spomenika.

Josip Broz Tito
1 / 23
Titov bunker

Iako je Tito bio Hrvat, u hrvatskoj javnosti ne dominira pozitivan stav prema njemu i njegovoj ostavštini, pogotovo u usporedbi s ostalim zemljama nastalim raspadom SFRJ, kao što su, uostalom, i Hrvati, prema istraživanjima, najmanje jugonostalgični od svih naroda bivše države.

Newly discovered burial site near Egypt's Saqqara necropolis in Giza Mumije iz Saqqare Sarkofazi otkrivaju tajne starog Egipta

Slovenci su prema Titu i njegovu nasljeđu puno fleksibilniji, iako je i tamo odnos prema Titu definiran političkom podjelom na nacionalističko-konzervativni blok koji predvodi aktualni slovenski premijer Janez Janša, koji u Titu vidi isključivo simbol komunizma, dok je na drugoj strani lijevo-liberalni blok, koji u protekla tri desetljeća slovenske neovisnosti nije odustao od antifašističke tradicije, a Tito je jedan od njezinih glavnih simbola. Zbog toga je odnos slovenske javnosti prema Titu, koji je u UKC Ljubljana proveo zadnja četiri mjeseca svog života, pomalo shizofren: na jednoj strani u Titu vide isključivo diktatora i krvnika odgovornog za masovna poslijeratna ubojstva, a za druge je Tito antifašistički vojskovođa i ratni pobjednik.

Bez ozbiljne javne rasprave

Slično je i u Hrvatskoj. I baš kao što ni desnica u Hrvatskoj Titu ne priznaje zasluge za pripojenje Istre, Rijeke i drugih krajeva Hrvatskoj, tako ni slovenska desnica ne uvažava činjenicu da je upravo Titovom zaslugom izboreno poslijeratno razgraničenje s Italijom, čime je osiguran i slovenski nacionalni prostor, unatoč koncesijama oko Trsta. Devedesetih su Titovi kipovi uklonjeni iz mnogih slovenskih gradova, a neke Titove ulice preimenovane, ali jedan dio Titovih ulica preživio je slovensku tranziciju.

U Sloveniji se u povodu namjere gradske vlasti Ljubljane da po Titu nazove jednu ulicu, nakon što je 1991. preimenovana Titova cesta u središtu Ljubljane, očitovao i tamošnji Ustavni sud, proglasivši takvu namjeru neustavnom jer je Tito, kako su zaključili slovenski ustavni suci, simbol totalitarnog jugoslavenskog režima.

umirovljenik REFORMA MIROVINSKOG SUSTAVA Što čeka buduće umirovljenike? Evo što Svjetska banka predlaže Vladi!

Odnos prema Titu u Srbiji je specifičan. Službena je politika pragmatična u ovom pogledu i nije zaboravila antifašizam, iako je on dobio isključivo srpski predznak, dok je Tito marginaliziran, iako se Srbija i danas koristi Titovim vanjskopolitičkim nasljeđem, poput, primjerice, pokreta nesvrstanih. U Sarajevu i dalje jedna od glavnih ulica nosi ime maršala Tita, a u BiH, koja je najteže stradala u ratovima devedesetih, mnogi se s nostalgijom sjećaju Titova vremena, iako, naravno, ima i onih koji upravo u Titu vide krivca za sva zla kroz koja su prošli devedesetih.

Za sve zemlje nastale raspadom SFRJ, kada je riječ o Titu i njegovu nasljeđu, karakteristična je oštra polarizacija. Na jednoj su strani oni koji Tita cijene i poštuju, a na drugoj oni koji ga preziru i sotoniziraju, dok između te dvije oštro suprotstavljene polarizirajuće skupine ne postoji ozbiljna javna rasprava o Titu i njegovoj ostavštini, iako imamo više ozbiljnih povjesničara koji se bave tim vremenom.

VIDEO:  Ekskluzivno smo isprobali dvije nove igrice za PlayStation 5

 

 

Tko želi biti Milijunaš
GRIJEH ILI SRAMOTA?
Svi govore o tome! Je li u sinoćnjem 'Milijunašu' jedno pitanje imalo dva točna odgovora?
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
SAZNAJTE ISTINU
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
 • Avatar HDZ.LPG.bojna
  HDZ.LPG.bojna:

  Ostali su HDZSDP. Nakon komunista, komunisti.

 • Avatar MK3
  MK3:

  I Adolfa ili vole ili mrze... Pitam se ali je dozvoljeno na taj način banalizirati zločinca i njegove zločine kako to ovaj izbor naslova čini..

 • Avatar Agramer MCOIS
  Agramer MCOIS:

  kaj me asocira na tita?klanje,ubijanje,otimanje pokretne i nepokretne imovine,naseljavanje čudnih spodoba u Hrvatsku itd....sve u svemu ubojica,lopov.....