Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLITIČKI OBRAČUNI

Što je Bandiću ostalo: Može davati poslove samo do milijun kuna

'Zagreb, Kaptol,   31.05.2009. Milan Bandic u procesiji Majke Bozje od Kamenitih vrata  Photo: Patrik Macek/Vecernji list'
'Patrik Macek/Vecernji list'
19.05.2010.
u 20:00

Glupost su priče SDP-a o osveti zbog smjene u Holdingu, kaže bliska Bandićeva suradnica.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić našao se u politički najzamršenijoj situaciji u karijeri. Izbacivanje iz SDP-a, gubitak Gradske skupštine, predsjedničkih izbora... jedna za drugom pucale su poluge njegove moći.

Nakon što je izbačen iz skupštine Holdinga, ostao je samo gradonačelnik. Ali slaba je to utjeha u situaciji kad je Gradska skupština neprijateljski raspoložena. Bez njena blagoslova ne može odlučiti ni o jednom poslu čija vrijednost prelazi milijun kuna.

Samostalno može odlučivati samo o cijenama komunalnih usluga – parkiranja, vode, odvoza smeća...

Drastičan rebalans proračuna
Proračun je pred drastičnim rebalansom. Prema podacima za prvi kvartal, procjenjuje se da će prihodi Grada biti oko 6,3 milijarde kuna, što je čak 1,1 milijardu manje od plana.

Stoga mnogi misle da će zbog suženog manevarskog prostora krenuti u osvetu prema bivšoj stranci i “rasturiti” financije Holdinga, odnosno stopirati isplate nekih ili svih obveza prema Holdingu. Zajedno sa subvencijama za ZET (788 milijuna), one iznose 1,798 milijardi kuna.

Samo za gradnju i održavanje javnih površina Holding od Grada uprihodi 650 milijuna. Bandić im je već zaprijetio da mogu zaboraviti na taj novac. Sve će ići na javni natječaj, kaže, zato što “Zg ceste i Zrinjevac svoje usluge naplaćuju dva-tri puta više od tržišnih cijena”.

U Holdingu njegovu izjavu smatraju licemjernom jer su cijene bile prenapuhane i za njegova šefovanja. To potvrđuje i Bandićeva zamjenica Jelena Pavičić-Vukičević.

 – Poslovanje nekih podružnica s gubitkom peglali smo profitom drugih. Zato su radovi bili skuplji. Činili smo to u dobroj vjeri. Ali novca više nema – kaže dogradonačelnica. Upravu Holdinga, više od toga, zabrinjava plaćanje prije ugovorenih obveza Grada.

Grad kasni s isplatama
Neslužbeno doznajemo da Grad već kasni s isplatama i da duguje oko 350 milijuna kuna.

– Glupe su SDP-ove priče o Bandićevoj osveti. Holdingu ćemo platiti sve što smo dogovorili, pa i subvencije za ZET – kaže Pavičić-Vukičević.

Najvjernija Bandićeva suradnica svjesna je da je došlo vrijeme za odluku.

– Ako mislimo i dalje politički djelovati, vrijeme je da odlučimo hoćemo li osnovati novu stranku. Ja sam spremna već danas za novi izazov. Mislim da je i Bandić vrlo blizu konačne odluke. Kakva god bude, podržat ću je, čak i ako mislim drukčije – kaže Pavičić-Vukičević.

Komentara 31

ČO
čombe
11:37 20.05.2010.

Katarzično-eruditskog izražaja lica gradonačelnik daje utisak kao da ulazi u Jerusalem ...Papa veći od samog Pape ...

FN
F.N.
23:40 19.05.2010.

Oprostite jel možda Jelušić onaj koji je bio predsjednik cibone koja nezna hoće li opstat kao klub kolike dugove ima?

Avatar Patton
Patton
09:46 24.05.2010.

Prvih godina prvoga mandata velika večina građana je hvalila Bandića kao dobrog gradonačelnika. Sada, kada su nam se oči dobro otvorile i vidimo da se iza, recimo, kozmetičkih zahvata u Zagrebu, krije samo podloga za grabež, ocijena Bandića je svedena na jednu riječ, \"kriminalac\". No, pokušajmo stvar sagledati kritički, bez ljubavi ili mržnje. Tko je gradonačelniku dao tako velike ovlasti? Ovlasti gradonačelnika treba bitno smanjiti ili uspostaviti gradsko tijelo koje na bilo koju njegovu odluku može staviti veto. Bandić jeste gradonačelnik Zagreba ali njegovim odlaskom u skoroj budučnosti sa te funkcije neće se promijeniti ovlasti gradonačelnika. Biti će to samo smjena po onoj pučkoj: \"Sjaši kurta da uzjaši murta!\" Možda je grad loše funkcionirao kada je sve odluke morala potvrditi skupština grada ali je barem bilo manje prostora za muljažu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije