Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
milanović predvodi izaslanstvo

Što Hrvatska može ponuditi tehnodivovima u Silicijskoj dolini?

selfie
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
1/6
11.09.2014.
u 08:20

Hrvatska nema što ponuditi, no može se doznati što bi to trebalo napraviti da budemo zanimljivi.

Putovanje državnog izaslanstva na čelu s premijerom Zoranom Milanovićem u Silicijsku dolinu i posjet velikim svjetskim tehnološkim tvrtkama poput IBM-a, Microsofta, HP-a, Cisca, Oraclea... dobar je potez Vlade, složni su čelnici hrvatske IT zajednice. Taj roadshow, koji se prema trenutačnim planovima treba odvijati od 27. rujna do 3. listopada, treba gledati kao predstavljanje Hrvatske i možebitno pozicioniranje na zemljopisnoj karti IT velikana.

Naime, većina spomenutih tvrtki ima godišnji prihod veći negoli iznosi Hrvatski BDP, stoga i ne treba čuditi da predvodnik izaslanstva male države poput Hrvatske bude premijer. U IT zajednici realno sagledavaju stvari te tvrde nema mjesta prenapuhavanju možebitnog dosega putovanja. Naime, svjesni su, Hrvatska nije konkurentna kada se radi o informacijskim tehnologijama jer velikim tehnološkim divovima nema što ponuditi kao pravu dodanu vrijednost.

"U IT-u se ne zarađuje mnogo ni previše"

Sustav obrazovanja i dalje ne proizvodi dovoljan broj kvalitetnih stručnjaka ni za hrvatske potrebe, a kamoli za, primjerice, razvoj visokotehnoloških centara, developerskih centara i sličnog. Ipak, Ante Mandić smatra da bi bilo moguće po uzoru na Googleov istraživački centar u Irskoj napraviti sličan i u Hrvatskoj. O tome se i govorilo prije nekoliko godina, kazuje Mandić, u takve centre dolaze i strani stručnjaci, ali treba neke parametre prilagoditi. Radna je snaga, primjerice, posebice stručnjaci, skupa.

– I ne, u IT-u se ne zarađuje mnogo ni previše, ali plaća se 111 posto poreza na prihode, što nas čini skupim investitorima – kaže Mandić, predsjednik udruženja IT industrije u Hrvatskoj gospodarskoj komori, koji bi trebao također biti u izaslanstvu koje će put SAD-a.

Osvješćivanje Vlade

Realno, smatraju mnogi, budući da je u itineraru većina tvrtki koja ima svoja predstavništava u Hrvatskoj, važno je lobirati da se ona dodatno ojačaju, da se možda prometnu u jača regionalna središta za srednji ili jugoistočni dio Europe.

U svakom slučaju putovanje Vlade u Ameriku, u IT sektor, doživljavaju kao korak u pozitivnom smjeru. Ako ništa drugo, zasigurno će se neki osvijestiti i prepoznati važnosti informacijskih tehnologija. A vidjet će i kako moderna država ne može funkcionirati bez jake podrške IT-a. Tek je u novoj industrijskoj strategiji IT kao pojam prvi put uopće ubačen, smatra se čak i strateški važnim, kažu IT-jevci. Prvi je put država barem u nekom obliku prepoznala taj segment koji bi trebao biti nositelj razvoja.

>>Milanović ide u SAD dogovarati suradnju s najjačim svjetskim IT kompanijama

Komentara 38

HE
HEBOS
08:37 11.09.2014.

Usput budi rečeno, postoji hrvatska udruga izvoznika software-a koju uopće nisu kontaktirali u vezi ovog putovanja. Toliko o tome koliko Vlada uopće pojma ima što radi.

Avatar jurac
jurac
08:33 11.09.2014.

"Što Hrvatska može ponuditi tehnodivovima "-dati svoju stražnjicu,kod ulaska u EU je upalilo.

DD
ddh
09:07 11.09.2014.

Crveni Josipovic je vec doveo Katar, Uzbekistan i industriju iz Texasa, pa nema nikakvog razloga, da isto tako crveni Milanovic ne dovede cijeli Silikon Welly. Kad je to uspjelo agnostiku sa Pantovcaka nema nikakvih razloga, da to ne uradi i ateist Milanovic. Sve po onom: Kaj se babi snilo! Usput on putuje kao i u Australiju i Novi Zeland na trosak poreznih obveznika, a i Obama jedva ceka, da ga sretne kao sto je dugo dugo cekao na posjet Josipovica. Pripreme su u Bijeloj kuci vec pocele. Kaj god.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije