Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sto godina od početka Prvoga svjetskoga rata

02. siječnja 2014. u 14:20 10366 prikaza
vojna povijest
Foto: VL
Pogledajte galeriju 1/3

Novi broj VP-a, magazina za vojnu povijest, uključuje se u početak obilježavanja stogodišnjice Prvoga svjetskoga rata, i to temom o feldmaršalu Svetozaru Borojeviću i Ličanima u Velikom ratu. Riječ je o pripadnicima ličke 79. pješačke pukovnije zajedničke vojske iz Otočca (K.u.K. Otočaner Infaterieregiment Graf Jellačić Nr. 79., skraćeno: IR 79) poznatije kao "Jelačićevci“. U procesu razvojačenja Vojne krajine i reorganizacije tadašnjega vojnog sustava smanjuje se broj postrojbi na razvojačenom području. Ukidaju se graničarske pukovnije i umjesto njih osnivaju modernije i materijalno bolje opremljene pješačke postrojbe, sposobne za provedbu vojnih zadaća širom monarhije. Tako je 1. veljače 1860. ustrojena 79. pješačka pukovnija. Krajem 19. stoljeća pukovnija je razmještena na dvije lokacije: Karlovac (1. i 2. bojna) i Otočac (3. i 4. bojna i garnizon). Jačanjem strateškog značaja luke Rijeka ojačavaju se i tamošnje vojne snage. Iz Rijeke su u Karlovac izmještene dvije bojne 96. pukovnije, a onamo će stići tri bojne 79. pukovnije. Zapovjedništvo je bilo u Rijeci, gdje su razmještene I., III. i IV. bojna, a u Otočcu II. bojna i garnizon.

Popunjavala se s područja Karlobaga i Primorja, Gospića, Udbine, Gračaca, Zavalja – Korenice, Otočca, Brinja i Slunja. Zbog popune pretežno s ličkog područja dobiva i naziv "Lička pukovnija". U daljnjem tijeku rata kada Lika više nije mogla popunjavati "svoju" pukovniju zatječemo u njoj brojne Bosance, Slavonce i Zagorce.

U tekstu je opisano njihovo sudjelovanje u XI. sočanskoj bici,  jednoj od najstrašnijih bitaka Prvoga svjetskoga rata. To je ujedno spomen na ogromne žrtve pukovnije u ovom prestrašnom ratu. Prije dolaska na sočansku bojišnicu "Jelačićevci" su vodili krvave borbe u Srbiji 1914., na Karpatima u zimu i proljeće 1915., Galiciji i Voliniji (današnja Ukrajina i Poljska) do ljeta 1916. godine. Nakon katastrofalnog poraza austrougarskih i njemačkih snaga od Rusa na Istočnom bojištu u poznatoj "Brusilovljevoj ofenzivi" iz ljeta 1916. dolazi do pregrupiranja razbijenih austrougarskih i njemačkih snaga, stabilizacije bojišnice i djelomičnog upućivanja viška snaga na druga bojišta. Tako I. i II. bojna 79. pukovnije ulaze u kolovozu 1916. u sastav 11. brdske brigade/48. pješačke divizije iz Sarajeva koja je onamo stigla s talijanskog, Jugozapadnog bojišta, u sastavu interventnih snaga. U to se vrijeme nalaze u okolici grada Sokala u tadašnjoj pokrajini Voliniji. S povratkom 48. divizije na Soču onamo će stići i "Jelačićevci". Najprije stiže III. bojna i sudjelovat će u Osmoj sočanskoj bici iz listopada 1916. godine. Ostatak pukovnije dolazi tijekom kasne jeseni i zime 1916./17. i sudjeluju u svim sljedećim bitkama sve do pobjedonosne Dvanaeste kojom su talijanske snage odbačene na rijeku Piave.

Na temelju raspoložive literature i izvorne arhivske građe iz fundusa Austrijskoga državnog arhiva i Hrvatskoga državnog arhiva u Zagrebu, ponajprije iz sačuvane operativne dokumentacije, izvještaja o bitkama, lista gubitaka, matičnih knjiga umrlih i ostale dostupne dokumentacije, autor obrađuje tijek XI. sočanske bitke, a posebno vojne aktivnosti "Jelačićevaca". Prikazane su sve strahote ove bitke i teška stradanja obiju zaraćenih strana.

U magazinu još ima niz novosti. Od ovog broja kreće novi feljton – kronologija Prvoga svjetskoga rata od 1914. do 1918., koja će iz broja u broj pratiti što se prije sto godina događalo u svijetu i kod nas u ratnom vihoru. Novost je i rubrika u kojoj ćemo kroz fotoalbum pratiti zbivanja u Drugome svjetskome ratu, a za početak u nekoliko nastavaka bit će objavljene fotografije iz albuma 14. njemačke oklopne divizije u Travanjskom ratu na području tadašnje Jugoslavije 1941. godine.

U magazinu počinje još jedan serijal, o povijesnom razvoju hrvatskih vojnih činova! Tu je i analiza operacije "Gusar", prijelomne bitke Hrvatske vojske u Domovinskom ratu! Zatim, priča o antičkim histarsko-rimskim ratovima... I još mnogo toga!

Ne propustite novi broj Vojne povijesti za samo 19,99 kn na čak 84 stranice, od utorka 7. 1.

Ilustracija
VAŽNO
Imate atmosferski bojler? Ovo su neke stvari na koje treba paziti kako biste izbjegli tragične posljedice

A1 izdvaja za Vas