Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Što donosi Schengen: Ukidanjem granica trgovina i turizam rast će 10 posto

Trgovina između Francuske i Njemačke zbog schengenske migracijske politike veća za 231 milijun eura godišnje.
23. listopada 2019. u 21:40 6 komentara 1169 prikaza
turisti
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija

Trgovinska razmjena dviju država raste za 10 posto u trenu kad obje postanu dio schengenskog prostora. Slobodno kretanje ljudi, odnosno migracije, u izravnoj vezi su s povećanjem trgovinske razmjene, napisali su Dane Davis i Thomas Gift u članku “Pozitivan učinak Schengenskog sporazuma na europsku trgovinu” u kojem su najobuhvatnije dosad analizirali rezultate ukidanja granica. Iako ne postoje radovi koji se bave ekonomskim prednostima Schengena na Hrvatsku, iskustva i izračuni drugih država, kao i izračuni gubitaka od ponovnog uvođenja granica, daju dobre smjernice.

Ukupna trgovinska razmjena između dviju država članica schengenskog prostora svake godine raste oko 0,10 posto, a povećanje migracija iz jedne zemlje u drugu od 1 posto godišnje, može povećati trgovinsku razmjenu između dviju zemalja za otprilike isti postotak jer useljenici i dalje žele proizvode na koje su navikli, ističu Davis i Thomas Gift. Možda te vrijednosti, izolirane, ne izgledaju značajne, no konkretni podaci daju drugu sliku – trgovina između Francuske i Njemačke zbog schengenske migracijske politike povećala se za 231 milijun eura godišnje.

Najznačajnija, logična posljedica liberalizacije i ukidanja granica je smanjenje troškova prijevoza robe.

>>Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od četvrtka ili u našem e-izdanju!

Ne propustite i ostale teme:

>>Ida Prester: Moji roditelji imali su rak, a živi su zbog pravodobne intervencije

>>Apsurd: Na izborima za Sabor glas Dalmatinaca najmanje vrijedi 

>>Mislav Oršić: U opasnom sam društvu top strijelaca Lige prvaka 

>>Četiri zaboravljena recepta: gulaš, njoki, tižoto i torta od hrvatskog kestena

Naslovnica | Autor :

živite punim plućima
Liječnica otkrila za čim ljudi najviše žale prije nego što preminu: 'Nemojte si dopustiti ovo...'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • Sterb:

    odluka o tome hoće li Hrvatska doista ući u Schengen nije na Komisiji, nego na Europskom vijeću, tijelu EU-a koje okuplja šefove vlada država članica. Odluka o tome mora biti jednoglasna, a Slovenija je već najavila blokadu i nije jedina

  • normalac:

    Ne razumijete demokratske procese i snagu demokracije. Nitko nikoga ne može blokirati ako ste se demokratski razvili. Ukoliko se ne razvijemo tada će biti problema. Zato prestati s koketiranjem niskim strastima, grafitima, navijačkim ludostima i korupcijom i kriminalom. Ako to ... prikaži još! uradimo iza nas će biti Francuska i Njemačka. Razvijajmo bratske odnose sa svim susjedima.

  • Sterb:

    Uobicajeno lajanje a onda rep pod noge. ..........Hrvatska u Schengen može ući samo jednoglasnom odlukom Europskog vijeća !!!!