Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velik interes za našu obalu

Što čeka Hrvatski turizam u ovoj godini i čime ćemo privući goste u post virusnim godinama koje slijede

Turizam
Foto: Shutterstock
1/2
15.06.2020.
u 13:57

Nakon 3 uspješne i rekordne godine u turizmu, Hrvatsku ove godine očekuje turistička sezona kao rijetko koja do sada.

Nakon uzastopnih godina rasta i pozitivnih turističkih statistika, a posebno posljednje 3 rekordne godine, ove godine ćemo zbog globalne pandemije ipak ugostiti manji broj gostiju nego do sada. Kao i u mnogim drugim industrijama i tvrtkama, 2020. će umjesto predviđenih rekorda u turizmu ostati upamćena po izvanrednoj situaciji u kojoj je najvažnije bilo spasiti radna mjesta u turizmu te pružiti gostima siguran boravak u Lijepoj našoj, ali istovremeno i osigurati zdravlje svih građana Hrvatske.

Šest godina zaredom porast dolazaka i noćenja domaćih i stranih turista

Prošla godina je dobar pokazatelj da su potezi Vlade išli u pravom smjeru te koji je potencijal domaćeg turizma i njegova uloga u gospodarstvu. U 2019. u komercijalnim smještajnim objektima ostvareno je 19,6 milijuna dolazaka i 91,2 milijuna noćenja turista. U odnosu na prethodnu 2018. godinu, ostvaren je fantastičan rezultat, porast dolazaka turista povećao se za 4,8% te je zabilježen porast noćenja za 1,8%. Od toga su domaći turisti ostvarili su 2,2 milijuna dolazaka i 7,1 milijun noćenja, što je porast dolazaka za 9,4% i porast noćenja za 9,6 u odnosu na 2018, dok su strani turisti ostvarili su 17,4 milijuna dolazaka i 84,1 milijun noćenja, što je 4,3% više dolazaka i 1,2% više noćenja u odnosu na 2018. Taj porast broja noćenja potvrđuju i podaci Hrvatske narodne banke (HNB), naime, u prvih devet mjeseci 2019. godine prihodi od stranih turista su iznosili devet milijardi i 447 milijuna eura, što u odnosu na isto razdoblje u 2018. godini (osam milijardi i 678 milijuna eura) predstavlja rast od devet posto, odnosno 769 milijuna eura.

Dobre brojke unatoč crnom scenariju

Hrvatsko Ministarstvo turizma na temelju analiza i prognoza stručnjaka razradilo je tri moguća scenarija za domaći turizam u 2020. godini. Radi se o prognozama s padom noćenja od 60 posto godišnje pa sve do 90 posto, koji je najcrnja prognoza i već sada je očito da neće biti tako. Iako se na početku godine činilo da neće biti tako, hrvatski državni vrh potrudio se da ipak ne dođe do potpune blokade zemlje. Ministar turizma Gari Cappelli nedavno je izjavio da smo zasad „najbliže tom scenariju 75-postotnog pada noćenja“, što uključuje goste i promet koji će se aktivirati drugom polovicom ljeta te do kraja godine. Kao i do sada, veliku ulogu u svemu će imati odgovorno ponašanje svih građana i poštivanje mjera Stožera i ostalih nadležnih tijela, kao i u prvom dijelu godine kada je zajedničkim naporima Vlade, Stožera i Ministarstva zdravstva cijela situacija brzo stavljena pod kontrolu.

Foto: Shutterstock

Turizam u idućim godinama

2020. godina, nažalost, neće rušiti rekorde koji su bili izvjesni i zato se moramo unaprijed pripremiti za iduće godine koje će, popularno rečeno, biti ključne za oporavak domaćeg turizma, ali i cijelog gospodarstva Hrvatske. Ove godine Vlada je već donijela Paket mjera za pomoć turizmu koji će spasiti radna mjesta i pomoći djelatnicima u turizmu da prebrode kriznu godinu. Mjere se sastoje od odgode plaćanja turističke članarine i pristojbe, naknada za koncesije za zemljište u kampovima, ograničavanja radnog vremena ugostiteljskih objekata, potpore za financiranje obrtnih sredstava i poboljšanje likvidnosti, koji će ublažiti financijski udar na turistički sektor. Posebnu pozornost bit će potrebno obratiti na značajnije pogođene sektore koji nisu uspjeli obnoviti poslovanje, poput ugostitelja, kako bi što prije nastavili s reaktivacijom i svojim gospodarskim aktivnostima.

Razvoj turizma u Hrvatskoj je od ogromne socioekonomske važnosti, a zbog njegovog udjela u BDP-u Hrvatske, od iznimne strateške važnosti je da hrvatski turizam u budućnosti bude održiv i poticajan za druge djelatnosti, kao što su promet, poljoprivreda i ekologija. Održivim turizmom povećat će se pozitivni učinci turizma što se odražava na cjelokupno nacionalno gospodarstvo, uz istovremeno smanjenje negativnih posljedice za okoliš, društvo u cijelosti te ekonomiju.

Zbog pravodobne reakcije Stožera i svoje trenutačne epidemiološke slike, Hrvatska je danas jedna od najpoželjnijih destinacija za godišnje odmore. Vrijeme će pokazati koliko ćemo uspjeti spasiti aktualnu sezonu, a iduće 4 godine bit će ključne za puno važniju borbu koja nam slijedi, spas gospodarstva i zadržavanje pozitivnih trendova koje smo ostvarili u posljednje 3 rekordne godine.

Sadržaj omogućila Hrvatska Demokratska Zajednica.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije