Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Što će se sve promijeniti u hrvatskim školama u idućih nekoliko godina

Naslovnica
Foto: VL
12.11.2015.
u 00:01

Više neće biti općeg uspjeha ni u osnovnoj ni u srednjoj školi, a u prva dva razreda neće biti brojčanih ocjena uopće.

Nova reformirana škola u Hrvatskoj trebala bi zaživjeti u školskoj 2020./21. godini. Od tada osnovna bi škola trebala trajati devet godina. Više neće biti općeg uspjeha ni u osnovnoj ni u srednjoj školi, a u prva dva razreda neće biti brojčanih ocjena uopće.

Uvest će se fleksibilna satnica što znači da će se satnica predmeta definirati na godišnjoj razini, a u kojem će razdoblju odraditi satnicu pojedinog predmeta, odlučivat će njegovi nastavnici i ravnatelji škola. Produljit će se nastavna godina za tjedan ili dva s tim što će se u tim dodatnim danima organizirati projektna nastava.

Precizirat će se koja znanja i vještine učenici moraju imati nakon nekog razreda. Uvest će se nacionalni ispiti kojima će se na određenom broju učenika provjeravati pismenost iz različitih područja, jezičnog, prirodoslovno-matematičkog i sl. Gimnazije će doživjeti promjene. Najvažnije je da će se u općim gimnazijama učenici nakon drugog razreda opredjeljivati za module iz tri područja – prirodoslovno-matematičkog, društveno-humanističkog i umjetničkog.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od četvrtka ili prelistajte e-izdanje!

Od ostalih tema izdvajamo:

>> Arapi traže male jabuke, a mi nudimo velike kao lubenice

>> Mlikota: Himalaji ću se sigurno vratiti

>> Cerar slovenski Orban: Postavljaju žicu i na hrvatskom teritoriju

>> Valentić: U novoj vladi ne bi smjeli biti ni Petrov, ni Prgomet, ni Milanović, ni Karamarko

Foto: VL

Komentara 7

CH
chemica
00:21 12.11.2015.

Sjećam se onih cvjetića koji su glumili ocjene u prvom osnovne. Trebalo im je dvadeset pet godina?! Mozak baj baj. Iduće očekujemo ukidanje gimnazija i vraćanje Šuvarovog sustava. Da, čak je i to bilo bolje od ovakvog nakaznog školstva. Bar si posao dobio, a s gimnazijom si nitko i ništa, čak ni za bauštelu.

DU
Deleted user
22:30 11.11.2015.

A u kojem razredu osnovne skole ce djete vec biti "odredjeno" da ce biti gimnazijalac ili ici na zanat? I Njemackoj vec u petom razredu osnovne skole vrse pritisak na djecu a mnogi nisu ni zreli da znaju sto zele poslije kad odrastu. Hoce li zavrsetak gimnazije biti preduvijet za studij?

TH
than
01:40 12.11.2015.

I sto ce se promjeniti ? Prvo treba raditi promjenu od gore, dakle od fakulteta, pa na nize, a ne od prvog razreda, jer na kraju opet dodjemo do istog problema, a to su zastarjeli programi na fakultetima. Tko lii je smisljao ovo da mi je samo znati, jer taj nema pojma da je ocigledni problem na fakultetima. To je kada podobni rade reforme, a ne sposobni i onda od tih reformi nema nista, jer reformiraju prvo tamo gdje uopce ne lezi problem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije