Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
croatia airlines

Stjuardese se ruše u nesvijest jer od straha rade bolesne

stjuardesa,croatia airlines
Daniel Kasap/PIXSELL
Autori: Sonja Hoffman, Josip Bohutinski
03.05.2013.
u 19:18

HZZO kontrolira bolovanja i kaže bi da pacijenti trebali biti sretni da ih je pregledao još jedan liječnik, a sindikat tvrdi da se liječnici iživljavaju

Croatia Airlines normalizirala je danas promet i nije otkazivala letove kao prethodnih dana zbog nagla odlaska 50-ak stjuarda i stjuardesa na bolovanje jer su se neki od njih vratili na posao. No u Sindikatu kabinskog osoblja kažu da su se ljudi vratili na posao iako su i dalje bolesni zbog straha od otkaza.

– Jedna se kolegica koja se vratila bolesna na posao danas srušila u nesvijest, a druga je povraćala – kaže predsjednica SKOZ-a Suzana Artuković.

SKOZ je danas izdao i priopćenje u kojem navodi da je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranja krenuo u inspekciju bolovanja kabinskog osoblja CA i da su neki liječnici dobili naputak da prijave i sva nova bolovanja radnika te tvrtke.

– Radnici, za koje inspekcija potvrdila da doista jesu bolesni, doživjeli su iživljavanja koja bi se u uređenijem društvu smatrala silovanjem s obzirom na to da odbijanje znači otkaz. Drugi koji su se odlučili vratiti na posao suprotno preporuci liječnika zbog straha i pretrpljenih neugodnosti – navode u SKOZ. Navode i primjer kolegice s crijevnom virozom, a koja je proljev dobila dva dana ranije, a za koju je inspektorica odredila rektalni pregled. Inspektorica HZZO je nakon tog pregleda utvrdila, navodi SKOZ, da nije riječ o lažnom bolovanju. A iz HZZO-a poručuju: Inspekcija bolovanja zakonska je obveza ako je Zavod dobio takav zahtjev poslodavca.

– Nadzor provode ovlašteni liječnici, a ne inspektori, kako tvrde u SKOZ-u – rekao je Nenad Korkut, glasnogovornik HZZO-a.

Pacijenti koji su uistinu bolesni, poručuje, trebali bi biti sretni da ih je pregledao još jedan liječnik te potvrdio dijagnozu i opravdanost bolovanja.

Korkut dodaje da liječnici HZZO-a stručno i profesionalno obavljaju svoj posao te vode računa o zaštiti prava pacijenata, te da strogo vode računa da nijedan osiguranik s medicinskom indikacijom za bolovanje ne bude zakinut.

>> Vratio se dio osoblja, CA danas neće otkazivati redovne letove

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije