Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIVŠI PREDSJEDNIK

Mesić otkrio što je prije 25 godina u tajnom posjetu rekao Genscheru

Stjepan Mesić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/4
20.06.2016.
u 22:50

Genscher je savjetovao da Slovenija i Hrvatska diplomatsko priznanje najprije zatraže od Islanda, a ne od Njemačke

Na panelu koji su organizatori nazvali "Srednja Europa 25 godina kasnije" u Ljubljani su se u ponedjeljak okupili, te govorili o integracijskim procesima i srednjoeuropskom prostoru povodom 25. godišnjice proglašenja samostalnosti Slovenije i Hrvatske bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić, slovenski eurozastupnik Alojz Peterle, te bivši austrijski kancelar Wolfgang Schuessel.

"Mi smo sretna generacija koja je živjela u podijeljenoj Europi, ali je i doživjela ujedinjenu Europu", kazao je Peterle, u vrijeme slovenskog osamostaljenja predsjednik tadašnje slovenske vlade, te dodao kako mu je drago da je Sloveniji i Hrvatskoj s osamostaljenjem i članstvom u EU-u uspjelo nešto što se prije 25 godina činilo nemogućim.

Govoreći o svom inkognito posjetu Njemačkoj u vrijeme raspada bivše zajedničke države, Mesić je kazao da je tadašnjem njemačkom ministru vanjskih poslova Hansu-Dietrichu Genscheru točno predvidio razvoj ratnih sukoba na Balkanu, kad je njemačkom iskusnom diplomatu koji je zaslužan i za priznanje Slovenije i Hrvatske kazao da će rat u Sloveniji biti kratak, u Hrvatskoj krvav, a u BiH okrutan. Mesić je također kazao da je Genscher savjetovao da Slovenija i Hrvatska diplomatsko priznanje najprije zatraže od Islanda, a ne od Njemačke.

I Schuessel se složio da su događaji od prije četvrt stoljeća i ono što se događalo kasnije bili "priča o uspjehu", ali da se nisu mogle izbjeći niti teškoće, te ocijenio da je glavno što se postiglo da se Europska unija nije našla podijeljena o pitanjima politike u jugoistočnoj Europi.

Komentara 80

ST
stjepanveliki
23:44 20.06.2016.

Nas veliki antifasist(a u biti okorijeli komunist)Stipe Mesic fotografskim pamcenjem sjeca se sto je govorio najvecem prijatelju hrvatskog naroda gosp.plemenitom Gensheru(nikada zaboraviti sto je ucinio za Hrvatsku 1990.god.)ali zato nikako da mu se sjecanje vrati kada su u pitanju cekovi sa dolarima (kom 3) i da ga sjecanje podsjeti koji su mu prijatelji posudili novce t,j, eure za kupnju super konfornog stana.

EN
ena nena
23:37 20.06.2016.

Vidoviti Stipa :) Naravno, g. Genscher te navode više ne može ni potvrditi niti opovrgnuti.

MS
mare_split
00:03 21.06.2016.

'Vidovnjak'? Još jedna od 'osobnosti' čovjeka kom je F.61.2 točna dijagnoza! Što li taj lik ne bje? ... Sve i SVAŠTA ... zapravo SVAŠTA! Lako mu je trkeljati kad Genscher o tome nemože ništa reći! Da je 'istraživačkog novinarstva' sada bi se netko uputio do Švaba i podastro im ovu pizd...ju pod nos! Saznali bi što je istina i tako potvrdili 'višeslojnu osobnost' koja živi od neistina i podvala!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije