Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oproštaj s vojnim vrhom

Stjepan Mesić: Morao sam maknuti pobunjene generale

mesić
Robert Anić/Pixsell
10.02.2010.
u 14:50

Stanje u Oružanim snagama Republike Hrvatrske zadovoljavajuće je, a s time odmah upoznajte i Ivu Josipovića, savjetovao je predsjednik na Pantovčaku.

Usprkos nagađanjima, stanje u Oružanim snagama RH zadovoljavajuće je, a s time odmah upoznajte i Ivu Josipovića, savjetovao je Stjepan Mesić na zadnjem okupljanju čitavog vojnog vrha Republike Hrvatske na Pantovčaku. Vojni vrh predvodili su ministar obrane Branko Vukelić i načelnik Glavnog stožera Josip Lucić.

- Jedna od najvećih opasnosti bilo je iskorištavanje vojske u političke svrhe. Takve tendencije bilo je neophodno sasjeći u samom korijenu. Stoga moja odluka o prestanku djelatne vojne službe za generale, koji su se počeli baviti politikom, nije bila laka, ali je bila nužna - naveo je Mesić. Dodao je kako je njegovo "uporno inzistiranje na transparentnosti pri kupnji naoružanja i vojne opreme dovelo do otvaranja procesa utvrđivanja odgovornosti".

Kaže da je bio svjestan da mora ustrajati na politici pomirenja i individualne krivnje za ratne zločine, na suradnji s Haaškim sudom kao i toga "da će među nekim pripadnicima Oružanih snaga imati oponente, što je i razumljivo s obzirom na to da ih je većina  sudjelovala u Domovinskom ratu i da su prošli sve strahote koje on sa sobom nosi. A nakon rata se teško prašta, a još teže priznaje".

Mesić je podsjetio da je bio dosljedan, primjerice, kada nije bio spreman podržati neizručivanje američkih državljana međunarodnom sudstvu, a nije prihvatio ni slanje naših vojnika u Irak.

Komentara 52

LU
lužnjak
23:28 10.02.2010.

# Zašto se nisu vratili kućama svojim mnogi prijatelji mi, i njima njihovi prijatelji,

GA
gala
15:51 10.02.2010.

mesić je predsjnik kakvog više ne želimo. nadam se da josipvoć neće nastaviti njegovim stopama i da će se maknuti iz prošlosti i početi živjeti u sadašnjosti. iako sumnjam s obzirom na njegove pozive na crvenjenje hrvatske... treba živjeti u sadašnjosti za budućnost i odmaknuti se od podjela koja vučemo iz drugog svjetskog rata.

SO
Somelier
15:38 10.02.2010.

Još 8 dana i ode nam Stevan na đubrište istorije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije