Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OD KOLOVOZA IDUĆE GODINE

Stižu nove osobne iskaznice: Imat će poseban čip, objavljeno i tko će ih prvi morati napraviti

Osobna iskaznica
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
27.08.2020.
u 12:23

Predloženim izmjenama, omogućit će se elektronsko korištenje iskaznice i na mobilnim uređajima – građani će moći pristupati elektroničkim uslugama i potpisivati elektronički dokumente korištenjem mobitela i tableta, a te usluge se neće dodatno plaćati.

Vlada je u proceduru uputila nacrt prijedloga izmjena Zakona o osobnoj iskaznici koji će se primjenjivati od kolovoza iduće godine, sukladno uredbi Europskog parlamenta o jačanju sigurnosti građana Unije.

Naime, nove osobne iskaznica imat će poseban čip na koji će biti pohranjeni biometrijski podaci korisnika, odnosno izgled lica i dva otiska prsta u digitalnom obliku.

Isto tako, podiže se starosni prag za trajno izdavanje iskaznice sa 65 na navršenih 70 godina. Za one koji imaju manje od 70 godina, iskaznica će se izdavati kao i sada, na rok od pet godine.

Propisana je i obaveza povlačenja osobnih iskaznica izdanih bez roka važenja koje ne osiguravaju standarde osigurane uredbom. Promijenit će se i vizualni izgled iskaznice na način da će imati i 12 zvjezdica, javlja RTL

Predloženim izmjenama, omogućit će se elektronsko korištenje iskaznice i na mobilnim uređajima – građani će moći pristupati elektroničkim uslugama i potpisivati elektronički dokumente korištenjem mobitela i tableta, a te usluge se neće dodatno plaćati, pojasnio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na sjednici Vlade.

Komentara 1

Avatar Observer
Observer
13:58 27.08.2020.

Koja je svrha osobne iskaznice, ma kakva ona bila ako se ne pojednostavi komplicirana administracijska procedura i ako sve moras ovjeravati kod javnog biljeznika?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije