Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izmjena Zakona o sigurnosti na cestama

Stižu nova pravila važna za vozače. Za jedan prekršaj kazna će biti dvostruko veća

Šibenik: Policijska akcija suzbijanja prekršaja vozača prema pješacima
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
04.01.2022.
u 09:57

Izmjene i dopune Zakona o sigurnosti na cestama uskoro trebaju doći na dnevni red saborske sjednice

Voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a Josip Mataija u emisiji Otvoreno HRT-a kazao je kako se čeka da izmjene i dopune Zakona o sigurnosti na cestama dođu na dnevni red saborske sjednice.

– Bit će dva čitanja, ali mi se nadamo da će s proljećem zakon stupiti na snagu. Zbog novih prijevoznih sredstava, a tu ne mislim samo na električne romobile, morali smo uvesti jednu novu kategoriju – osobna prijevozna sredstva i ovim smo zakonom morali regulirati način na koji će ona prometovati i uvjete koji će trebati vozačima da mogu upravljati tim prijevoznim sredstvima.

No taj zakon ima i nekih drugih promjena – povisili smo kaznu za neprilagođenu brzinu s 500 na 1000 kuna. Uvodimo i obvezu za liječnike. Ako kod vozača dođe do privremene promjene zdravstvenoga stanja, najdulje na šest mjeseci, zbog koje on nije u stanju sigurno upravljati vozilom, liječnik mu to mora reći, upozoriti ga, evidentirati to u medicinskoj dokumentaciji i upisati u centralni zdravstveni informacijski sustav, a mi ćemo imati informaciju o tome – istaknuo je Mataija dodavši da policija neće imati uvida u to o kojim je dijagnozama riječ.

– Koje će to zdravstvene dijagnoze biti, to će se naknadno utvrditi dopunama Pravilnika o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koje će donijeti Ministarstvo zdravstva – dodao je.

Video – Teška prometna nesreća na Korčuli: Poginula tri mladića. Izletjeli su s ceste i udarili u stablo

Komentara 7

DU
Deleted user
10:12 04.01.2022.

Sigurnost i prometnu kulturu nece rijesiti represivna politika. Ona ce samo pomoci da se stvori jos vec jaz izmedju nedodirljivih i onih koji sve to stojicki podnasaju.

FA
fajlpz
12:22 04.01.2022.

Edukacija za mlade vozače je rješenje a ne idiotske kazne od 20 i više t kuna koje niko ne može platiti.Ali najednostavnije je velikim stručnjacima samo brojku povećati.

Avatar SileZla
SileZla
18:17 04.01.2022.

Hoće li netko od predlagatelja odgovarati ako ni ove mjere ne donesu konkretne rezultate. Tko je odgovoran što imamo u 2021. više poginulih u odnosu na 2020.?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije