Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koprivnica

Stižu elektromobili, a sad će se imati i gdje puniti

Elektroauto
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
20.02.2014.
u 10:00

HEP gradi prvih pet punionica za električne automobile u Hrvatskoj i ulaže 1,7 milijuna kuna

Sve se više naziru obrisi elektrifikacije voznog parka koprivničke uprave, projekta koji u pretežitom dijelu financiraju Europska unija i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Lokacije

Nakon što su prekjučer gradski vijećnici podigli ruke za kupnju pet električnih automobila, jučer je gradonačelnica Vesna Želježnjak s Hrvatskom elektroprivredom, Podravkom i Komunalcem potpisala ugovor o gradnji pet punionica za električne automobile. One će biti u Komunalcu, u Podravki, pokraj tržnice, u Kampusu i pokraj koprivničke Elektre.

Predstavljene su kao prve takve punionice u Hrvatskoj, punit će se isključivo iz obnovljivih izvora energije, a gradit će ih HEP, koji ih razvija pod robnom markom Elen.

Na njima će se puniti ne samo gradski automobili, nego i onaj koji bi uskoro, prema najavi šefa uprave Zvonimira Mršića, trebala nabaviti Podravka, kao i oni koje će jednog dana možda kupiti i građani.

- Slijedimo tehnološke trendove i pripremamo se na pružanje usluga elektromobilnosti krajnjim kupcima kada tehnologija bude zrela za masovniju upotrebu - rekao je šef HEP-ove uprave Tomislav Šerić.

U koprivničke punionice HEP ulaže 1,7 milijuna kuna.

Gradonačelnica Vesna Želježnjak, pak, izjavila je da je ponosna što je upravo Koprivnica predvodnik elektromobilnosti u Hrvatskoj.

- Smanjenjem upotrebe fosilnih goriva te emisija ugljičnog dioksida nastavljamo svoju strategiju, strategiju razvoja grada koji pametno i efikasno gospodari raspoloživim resursima - rekla je ona.

No, cijela slika buduće elektromobilnosti u Koprivnici još nije uobličena. Kupljeno je prvih pet elektroautomobila, ali još ne i dva hibridna, kako je to bilo predviđeno natječajem. Tome je razlog što nije pristigla nijedna valjana ponuda.

Također doznajemo da Autokuća Krivak iz Reke kod Koprivnice, koja je imala najpovoljniju ponudu (pet Citroena C-zero), također nije prošla adminstrativnu provjeru, pa je posao dobila velikogorička kuća Auto Gašparić, s ponudom od oko milijun kuna za pet Mitsubishija i-Miev.

Hibridi

Natječaj za dva hibrida, među kojima će biti i jedna limuzina, tako će se ponoviti.

Sve se to odigrava u sklopu europskog projekta Civitas Dyn@mo, a u igri je - kako piše na gradskim službenim stranicama, i nabava dvaju električnih autobusa. Čemu će oni služiti, nismo uspjeli doznati. Vjerojatno za javni prijevoz, ali...

- Izbor takvih autobusa na tržištu je ograničen. Cijeli projekt još je u razradi - rekla je savjetnica gradonačelnice Helena Hećimović.

Pitanje u čemu će se sada voziti, iz nekog je razloga izritiralo V. Želježnjak.

- To je manje bitno - bilo je jedino što je jučer željela reći.

No, pitanje nije bezveze budući da je donedavno koristila vozilo Javne vatrogase postrojbe, sve dok se za to nije zainteresirao Uskok. Hoće li uskoro sjesti u jedan od Mitshubishija ili će pričekati hibridnu limuzinu?

Na to pitanje zasad nema odgovora.

Komentara 2

KA
kafka
09:11 21.02.2014.

Bravo Koprivnica! Sada još samo osloboditi poreza i ostalih davanja kupce el-auta i ostalih el-vozila. Poticati inovativnost i proizvodnju istih. . .

Avatar Karfiolštanga
Karfiolštanga
10:02 27.02.2014.

Nije vrijeme za EL automobile u KC pošto još ima mjesta koje nemaju ni kanalizaciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije