Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najteža bitka

Stižu električna kolica i novi krevet za Jastreba

mile dedaković jastreb (1)
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
1/3
11.12.2012.
u 09:23

Treba mu rehabilitacija koju čekamo 20 godina, otkad nas je Manolićeva komisija proglasila izdajicama, kazao je Branko Borković

Dvadeset godina nakon što je predvodio obranu Vukovara, Mile Dedaković Jastreb teško je bolestan, bespomoćan, bez volje za životom. Jesu li ga uistinu svi ostavili i zaboravili?

Ministarstvo branitelja na naš je upit odgovorilo da je pomagalo, pomaže i pomagat će Mili Dedakoviću kad god se za to ukaže potreba i kad god to realne mogućnosti Ministarstva dopuste.

– Već smo naručili električna kolica i ona će u srijedu stići na adresu gospodina Dedakovića, a osiguran je i novac za kupnju osnovnih medicinskih potrepština, za gaze, trake za mjerenje šećera i slično – poručili su iz Ministarstva, dodajući da otprije postoji i namjera plaćanja Jastrebove rehabilitacije. Naime, Mile Dedaković sa suprugom Terezom od ponedjeljka je trebao biti u Krapinskim toplicama, no odlazak je Jastreb odgodio zbog zdravstvenih tegoba.

Bez generalskog čina

– Upoznat sam i sa željom gospodina Dedakovića da, zbog pogoršanja zdravstvenog stanja, proda svoju plantažu i postrojenje za obradu jabuka pa sam se o tržišnim i zakonskim mogućnostima realizacije te ideje konzultirao i s resornim ministrom Tihomirom Jakovinom – kazao je ministar Matić.

U akciju za pomoć uključio se i vukovarski gradonačelnik Željko Sabo.

– Grad Vukovar će hitno uplatiti novac, oko 7000 kuna, za nabavu prilagođenog kreveta kakav je Jastrebu potreban. Svakako da bivši zapovjednik obrane Vukovara ima punu podršku Grada i svih Vukovaraca – rekao je Sabo.

Predsjednik vukovarske Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Ivan Kovačić rekao je da zna da su Dedaković i Borković, time i svi vukovarski branitelji, žrtve politike te da stoga i razumije Jastrebovu ogorčenost.

– Svi se busaju u prsa kada govore o obrani Vukovara, ali kad treba nešto učiniti, nema ih nigdje. Kod spomen-obilježja obećavali su čuda, kleli se, ali nikad ništa nisu učinili. Dođu, polože vijence, slikaju se, odu i sve zaborave. Poslije svega učinjenoga, Dedaković i Borković nisu dobili čin generala. Siguran sam da ni Blago Zadro ne bi bio general da je ostao živ – ogorčen je Kovačić.

U stalnom kontaktu s Jastrebom je i njegov suborac Branko Borković.

– Jastrebovo zdravstveno stanje, ono fizičko, izravna je posljedica torture na Lašćinskoj cesti koju su nakon pada grada provodili nad njim. Psihički, godišnjica pada Vukovara sigurno je utjecala na njega, kao i na sve nas, a ovih je dana i godišnjica te torture koju je prošao. Vjerujem da mu se stanje zbog toga pogoršalo – kaže Borković, kojeg smo pitali u kolikoj mjeri Dedakovića izjeda izvješće Manolićeve komisije kojim su obojica proglašeni izdajicama.

Na potezu je vlast

– Ne samo izdajicama, bili smo za njih i dezerteri, udbaši... Kada bi nas rehabilitirali, siguran sam da bi to i te kako pomoglo Jastrebu – kaže Borković te dodaje kako odgovor na to pitanje treba tražiti tamo gdje je sve i počelo, u najvišim sferama vlasti, na adresama predsjednika, Vlade i Sabora.

– Premda današnja vlast ne stoji iza takve odluke, oni su dužni preuzeti i obveze prethodnih vlasti. Na njima je danas odluka da potvrdi nalaz Manolićeve komisije pa nas procesuira ili da ga odbaci pa nas rehabilitira. No, kad se sjetim da smo 15 godina vodili borbu za priznanje postojanja 204. vukovarske brigade, teško je vjerovati da će se to ubrzo i dogoditi – zaključio je Branko Borković.

>>Mile Dedaković večer prije prosvjeda završio na hitnoj pomoći

Ključne riječi

Komentara 241

OB
-obrisani-
15:16 11.12.2012.

I zadnji dio izjave Ace Vasiljevića NIN-u iz 1995.: "-Tada nastaje veliki obrat. Umesto da u 18 časova krenem u akciju, ja u isto vreme letim iz Zagreba specijalnim avionom za Beograd. -Zašto za Beograd? -Tako je naredio Veljko Kadijević,, savezni sekretar za narodnu odbranu. Pozvao me i rekao da hitno dođem na sastanak kolegijuma koji počinje u 18 časovau zgradi SSNO-a u Beogradu. Avion kojim ću poleteti za Beograd već me čekao na aerodromu "Pleso". -Šta se događa sa ekipom specijalaca? Njima saopštavam da krenu na teren, ali da ništa ne preduzimaju, već da čekaju nova naređenja, u Beograd dolazim sa zebnjom da će početak akcije biti odložen. Posle kraćeg referisanja, gde posebno ističem da je sve spremno za početak akcije, Kadijević odlučuje da se sačeka još nekoliko dana. Kaže kako je neophodno da se zatraži suglasnost od predsedništva države. Moja primedba da u tom kolektivnom predsedništvu sedi i jedan Stipe Mesić, i da Mesić ne sme javno da pristane na akciju ne menja tok stvari."

ME
melinda
09:38 11.12.2012.

Na zalost covjek je u pravu on je bio marioneta za izvrsavanje necijih ciljeva a oni koji su zakuhali sve to bili su na sigurnom sa svoijom familiom ...Pa jeli covjek za to stavljao glavu u torbu zbog par bolesnika kojima nije vazno koliko ce ljudi poginuti da bi oni ostvarili svoje bolesne ideje...

OV
ovoono
10:44 11.12.2012.

11.12.2012. u 10:20h Vojo Dodevski je napisao/la: Stidite se Hrvati! ----------------------------------------------------------------------------------------- Nevrjeđaj mi moj narod zbog šake gov..a i izdajica,nas većina Hrvata se nema za što stidit

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije