Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Beroš najavio

Stižu aparati koji 'odgađaju' priključivanje na respirator: 'Smanjit će pritisak na sustav'

Zagreb: U Hrvatskoj 1472 novozaražena koronavirusom i 3673 oporavljenih
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/3
16.12.2020.
u 19:18

Počela primopredaja 70 High Flow Oxygen aparata koji će biti isporučeni u zdravstvene ustanove.

Iz Ministarstva zdravstva u srijedu su izvijestili kako je počela primopredaja 70 High Flow Oxygen aparata koji će u naredna dva dana biti isporučeni u zdravstvene ustanove širom Hrvatske.

Tu su isporuku, zajedničkim naporima, ostvarili Vlada i Ministarstvo zdravstva kako bi dodatno omogućili zdravstvenim djelatnicima pomoć u pružanju zdravstvene skrbi što većem broju pacijenata s poteškoćama u disanju, priopćeno je.

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je da je realizacija 70 High Flow Oxygen aparata zdravstvenim ustanovama značajna pomoć cjelokupnom zdravstvenom sustavu i oboljelima s respiratornim poteškoćama.

"Drago mi je čuti da je upravo počela isporuka aparata i edukacija zdravstvenih djelatnika o načinu njihova korištenja. Vjerujem da će se primitkom ovih aparata smanjiti pritisak na zdravstveni sustav", rekao je Beroš.

Za High Flow Oxygen aparat posebno je značajna mogućnost prolongiranja respiratora kod pacijenata jer omogućava veću dostavu kisika do pluća u budnom stanju. 

Distribucija uređaja definirana je na temelju dobivenih podataka i potreba zdravstvenih ustanova na razini cijele Hrvatske, stoji u priopćenju.

Video - Stožer: U Hrvatskoj 3327 novozaraženih, 92 osobe umrle

Komentara 21

MA
Maux
19:39 16.12.2020.

Koliko lockdown utječe na spašavanje života najbolje govori da zatvorene zemlje imaju više-manje istu smrtnost kao i Švedska koja je potpuno otvorena. Zemlje koje su po smrtnosti gore od Švedske: San Marino, Belgija, Peru, Italija, Bosna, Slovenija, Makedonija, Španjolska, Andora, Crna Gora, UK, SAD, Češka, Argentina, Francuska, Meksiko, Bugarska, Armenija, Brazil, Čile, Panama, Ekvador i Kolumbija. Švedska ima smrtnost od 0.77 stanovika na tisuću, Hrvatska 0.70, zatvorena Slovenija 1.05 ... Sad neka me netko uvjeri da lockdown spašava živote, spriječava pandemiju i sve ono što tvrde isti koji ga nameću. Vjerovanje da će se raspiratorni virus zaustaviti zatvaranjem kafića je kao da ocean idemo zagrijati loncem vruće vode. A vi sad i dalje klanjate se stručnjacima kao što su Capak i sl. Oni su valjda išli u bolje škole od Švedskih, Švicarakih i ostalih epidemiologa.

GE
Gensoman1000
19:32 16.12.2020.

Kakvi aparati? Kakvo cjepivo? Kakvi lijekovi i bolnice? Pa ovaj Europski virus samo moze zaustaviti veliki voda i primjer savrsenog covjeka legendarni Xi Jinping.... Poklonite se Xi Jinpingu i KKP-i.......

DU
Deleted user
07:36 17.12.2020.

Vili znaš kako se kaže, bolje spriječiti nego liječiti! Da ste na vrijeme reagirali danas ne bi imali ovo što imamo! Bravo za HDZ! Nadam se da ćete svi zajedno na dugogodišnju robiju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije