Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti

Stiže znatna financijska pomoć europskih fondova

Hrvatska će već u prvih šest mjeseci članstva u EU, od 1. srpnja do 31. prosinca 2013., imati na raspolaganju 687 milijuna eura, što je više od iznosa koji je dobila od 2009. do 2013.
17. siječnja 2012. u 15:56 2 komentara 3 prikaza
eu parlament
Foto: pixsell

Prednosti – Oko trećina proračuna EU ulaže se u programe kojima se povećavaju konkurentnost, smanjenje nezaposlenosti, pogotovo socijalno ugroženih građana, razvoj gradova i sela, malog i srednjeg poduzetništva, gradnja cesta i željeznica, ulaganje u okoliš, zdravstvo, energetiku. Za to je od 2007. do 2013. predviđeno oko 347 milijardi eura, a od 2014. do 2020. ti će iznosi biti i veći. Hrvatska će već u prvih šest mjeseci članstva u EU, od 1. srpnja do 31. prosinca 2013., imati na raspolaganju 687 milijuna eura, što je više od iznosa koji je dobila od 2009. do 2013.

To je ujedno i tri puta više nego što će uplatiti u europski proračun u prvih šest mjeseci (267 milijuna eura). Najviše sredstava namijenjeno je regijama čiji je BDP niži od 75% prosjeka EU. Budući da je većina hrvatskih regija ispod tog prosjeka, mogu se očekivati znatna sredstva iz kohezijskog i strukturnih fondova. Projekte koji će biti financirani europskim novcem biraju lokalne i nacionalne vlasti, a ne EU.

Izazovi – Korištenje fondova zahtjeva pravilno korištenje financijskih sredstava EU. Hrvatska je morala donijeti niz novih zakona, pravila i procedura, uspostaviti nove institucije, educirati administraciju, pogotovo na razini županija i općina, što je još uvijek u tijeku. Iskoristivost fondova EU ovisi o iskustvu i spremnosti pripreme i provedbe projekata, što može biti ograničeno u odnosu na sredstva koja su dostupna.

U slučaju da se europski novac ne potroše na ono čemu je namijenjen, primjerice ako se europskim novcem sagrade apartmani općinskog načelnika, a ne dječji vrtić, moguća je obustava na određeno vrijeme ili trajan gubitak dijela sredstava. Budući da će se utjecaj fondova osjećati u svim područjima, od poljoprivrede i gospodarstva do prometa, zaštite okoliša i obrazovanja, bit će nužna stroža kontrola državnog novca kojim se sufinancira dio projekata. 

Monika Seleš 1996.
Druga osoba
Potpuna promjena: Pogledajte kako izgleda sportašica zbog koje je strepila čitava SFRJ
Od polja do stola
Zelena strategija
OD POLJA DO STOLA: Strategija koja otkriva pozadinu održivog razvoja
  • Lujo123:

    Na referendumu bum zaokružil \"PROTIV\" iz najmanje 2 razloga i to: 1. u EU nas svesrdno gura politička \"elita\" krajnje nekompetentna bez morala i skrupula - to je već dovoljan razlog za veeeliko \"NE\"! i 2. niko od tih politikanata ... prikaži još! još nije ni spomenul način na koji bumo jednog lepog dana kad dojdemo k sebi i shvatimo prijevaru mogli izajti iz tog dreka kaj se zove EU - do sad smo iz takvih drekov izlazili samo ratovima uz gomile mrtvih mladića i ostavljene siročadi. Kaj moramo opet? Hajd recite kak van iz toga?! 3. u 40-setak let mojeg radnog staža sam puno delal s tim europejcima i samo morem reči - jadna nam majka! Jel to dosta razloga za NE, NE i NE!!!

  • Charlemagne26:

    Lazi od rane zore do kasne veceri:\"imati na raspolaganju 687 milijuna eura\", Nece. Ako se oduzme novac koji treba platiti EU-i, onda je taj iznos 1/3 manji! S tim da ce pristupanje EU unistiti zaposlenost u HR, odvesti kvalificirane van ... prikaži još! HR, a novac iz EU fondova ce ionako vladajuci razdijeliti medju sobom. Je..... se EU kako se mito dijeli. To nije njihov posao. Glavno je da se dobije pristup jeftinoj zemlji i vodi. Dakle, imat cemo ne korist od 687 milijuna eura, nego stetu u milijardama eura.