Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rast će Dunav

Stiže vodeni val: Hrvatska strepi, Baranja na udaru

Dunav Vukovar
Foto: Žarko Bašić/PD/PIXSELL
1/5
04.06.2013.
u 20:53

Vodeni val - Neki ga u našim krajevima najavljuju za vikend, drugi tek za idući tjedan.

Poplava koje su zahvatile srednju Europu užasavaju se stanovnici istočne Hrvatske. Oni koji žive uz Dunav prate informacije o vodenim strahotama u Češkoj, Njemačkoj, Austriji, no stručnjaci iz Hrvatskih voda, Državne uprave za zaštitu i spašavanje te meteorolozi umiruju stanovnike istočnog dijela – vodeni val u Hrvatskoj ne bi trebao stvarati probleme.

Mnogi se ograđuju od točne procjene kada bi vodeni val mogao proći našim krajevima – neki ga najavljuju za vikend, neki tek idući tjedan, ali svi poručuju – Baranja mora biti pod posebnom kontrolom. Naime, Zoran Đuroković, voditelj glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda, kaže da će 60 kilometara nasipa pokraj Baranje biti pod velikim opterećenjem kao i područje uz Dunav pokraj Vukovara i Iloka. Visok Dunav uzrokovat će i velik porast vodostaja Drave pokraj Osijeka i Vuke pokraj Vukovara.

\"Može se očekivati rast razine Dunava više od tri metra\"

– Može se očekivati rast razine Dunava više od tri metra, što znači da će Otok sportova pokraj Vukovara biti poplavljen. Vukovarcima znaju da su nekad godine prolazile između dvaju toliko visokih vodostaja, a sada smo u šest-sedam godina četiri puta imali ovako visoke vodostaje – rekao je Đuroković. Kako predviđa, vrh vodenog vala u Hrvatsku bi mogao stići sredinom idućeg tjedna.

– Rano je za bilo kakve prognoze jer još ni vodostaj pokraj Bratislave nije dosegao vrhunac. Usto ima i novih padalina, što svakako nije dobro. Bilježi se i rast pritoka koji dodatno dižu već visok Dunav – oprezan je Đuroković.

Meteorolog Nebojša Subanović poručuje pak da kiša, koja će po vremenskoj prognozi padati do vikenda, kod nas ne bi trebala dodatno otežati problem ni plašiti stanovnike. – Većina vodenog vala doći će Dunavom pa su u Srbiji opravdano poduzete sve mjere obrane od poplava, ali sumnjam da bi kod nas moglo biti većih problema – zaključuje Subanović.

>>Fotografije katastrofe: U Passauu najgora poplava u 500 godina

>>Poplave odnijele deset života: Vodeni val ide prema Hrvatskoj!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije